Lathund för webbproducenter

Frontpage 98 och Frontpage 2000

Microsoft Frontpage är ett populärt PC-program för att redigera eller skapa material. Använd stilmallar när du kan. Färdiga sidor bör testas så att de fungerar med versionerna 3 och framåt av Microsoft Internet Explorer, Netscape och Opera.

Marginaler kan skapas genom att man lägger all text i en centrerad tabell, eller med CSS stilmallar. Observera skillnad mellan sansserif- och serif-typsnitt. Arbeta i layoutläge respektive kodläge. Växla med Ctrl-Page Down. Skapa en mallsida, spara den som mall med ”Save As, Template”. Därefter finns den med i mallistan då du väljer nytt dokument. 

Ibland händer det då du ska spara en sida med bilder att Frontpage 98 frågar om du ska spara ”Embedded files”. I den dialogen bör du först avmarkera bildfilsnamnet och sedan välja OK.

Frontpage webs & Frontpage Explorer

Du kan välja mellan att skapa en helt ny webbplats eller importera en befintlig. Då du skapar en ny webb kan du välja var den ska lagras. Om du redan har Microsoft Personal Web Server installerad, kommer din nya webb normalt att placeras i katalog C:\intepub\wwwroot.

Frontpage 98 Explorer har flera olika vyer som du kan växla mellan. Du bör dock vara försiktig med den vy som kallas Navigation. Den är avsedd för Microsofts färdiga teman, med färdiga navigeringsknappar. Om du inte använder teman, och klickar på knapparna i Navigation, finns risk att dina webbsidor ändras ofrivilligt. Detta går dock att redigera bort i HTML kodläge. Detta lilla problem gäller Frontpage 98, inte Frontpage 2000.

Lämpliga användargränssnitt

Med Frames (ramar) delas skärmbilden upp i rutor. Detta har både fördelar och nackdelar. Frames skapas enkelt i Frontpage. 

Försök ha en konsekvent menyplacering och färgsättning. 

Alla enskilda webbsidor bör förses med en länk åter till platsens startsida. Länken kan placeras längst ned, längst upp eller både och. Det är viktigt efter som surfaren kan ”ramla in” på en enskild sida genom länkning eller sökmotor utan att känna till dess sammanhang. 

Klickbar karta (image map) kan vara användbar i vissa fall, men det är inte viktigt. Det skapas enkelt i Frontpage genom att du först klickar på en monterad bild, och sedan använder den särskilda knappraden i nederkanten.

Grafiklära för webben

Ritade bilder bör vara i formatet GIF eller PNG, foton bör vara i formatet JPG. Om du är osäker på grafisk form, skala ned layouten. Var sparsam med färger och grafiska effekter. En sida blir ofta mer lättläst om den har mycket luft. ”Less is more”. Vill du ha en vacker förebild, se den gamla fina boken Hypnerotomachia Poliphili.

Acrobat och PDF-format

För att skapa en PDF-fil krävs antingen programmet Pagemaker eller ett annat program där Adobe Acrobat är installerat. Därefter omvandlas befintligt dokument enkelt till PDF. Du väljer Arkiv, Skriv ut, PDF Writer

Denna PDF-fil kan redigeras om det behövs, med Acrobat. Du kan slå ihop flera filer till en. Du kan ta bort sidor. Du bör definitivt skrivskydda (dokumentskydda) den kopia av dokumentet som du publicerar. 

PDF-filen kan enkelt länkas in i en webbsida. Obs att Acrobat Reader är ett gratisprogram för att se PDF-filer, medan Acrobat är ett program som man köper för att skapa och redigera PDF.

Enkelt dynamiska webbsidor

Javascript och Java ger enklare dynamiska funktioner. Var försiktig med de färdiga funktionerna i Frontpage 98, resultaten kanske inte fungerar i andra webbläsare än MSIE. Det är säkrare att skriva in koden manuellt. Effekterna är ofta spektakulära men det får aldrig tillåtas ta överhanden över den rena informationen på en webbplats (text & bilder). Gratisarkiv att plocka ur finns på webben.

Avancerat dynamiska webbsidor

CGI-script, ASP (kräver NT eller extra program, kan övas med Personal Web Server) och Cold Fusion. Dessa tekniker kan användas dels för diverse dynamiska funktioner, dels för kopplingar till en databas. Gratisarkiv finns på webben.

Producera rörliga bilder på webben

Animeringar kan skapas i Flashformat. Filmer sparas på hårddisk eller CD i olika filformat. Dessa kan redigeras och omvandlas till Real Player-formatet RAM med programmen Adobe Premiere eller Microsoft Windows Media Tools. Mer info.

Ljudinlägg

Ljudfiler av typen WAV och AU kan bäddas in så att de spelas då en sida öppnas. Formatet MP3 används för musik av högre kvalitet. Formatet RAM används för ljud och film med Real Player. Gratisarkiv med ljud och musik finns på webben.

Microsoft Office integration

Microsoft Office-program kan spara sina dokument dels i ”sina egna” format, dels i PDF-eller HTML-format. Vilket du än väljer så kan det användas i en webb, tex internt i ett intranet. En fördel med PDF är att texten är skyddad mot ändringar.

Photoshop eller motsvarande

Scanning (bildläsning) ger ofta bild i 300-600 dpi sparad i ”hög kvalitet” i formatet TIFF/PSD, för att kunna tjäna som original för tryck eller ny bildbearbetning. Försök att göra allt ditt redigeringsarbete i högkvalitetsläge! 

Öppna en högkvalitetsbild, klipp ur, justera storlek, välj 72 dpi, spara som komprimerad JPG. Spara en gång till en ”thumbail”. En scannad text kan omvandlas till textformat med OCR-program (Optical Character Recognition). 

Bra att kunna för fotojustering i Photoshop: 

  • Bild, Ställ in, Nivåer
  • Bild, Ställ in, Färgbalans
  • Bild, Ställ in, Intensitet/kontrast

Observera den 6-ställiga ”hexfärgkoden” i en bakgrundsfärg. Den kan stämmas av mot bakgrundsfärgen i en webbsida. Du kan omvandla JPG-bild till GIF med menyval Bild, Läge, Indexerad. Då kan bilden ha max 256 färger.

Om bilden nu har bildläget Indexerad kan du skapa en transparent GIF-bild: Arkiv, Exportera, GIF 89 A, klicka sedan på pipetten tills önskat område är grått. Spara slutligen som GIF.

Webbredaktören

Man bör skilja mellan webmaster och webbredaktör. En webbmaster ansvarar i första hand för teknisk drift (nätverk, databashantering, programmering). En webbredaktör ansvarar i första hand för redigering och publicering av informationen. Man kan även tala om webbproducent, som en person eller ett företag som gör den del av både webbredaktörens och webmasterns arbete.

Webbredaktören är en journalist främst av allt. Det gäller att redigera och presentera text, bilder och andra media eller webbfunktioner på ett överskådligt sätt. Jämför med första sidan på en dagstidning. Där finns både innehållsförteckning med fasta avdelningar och artikelrubriker som ändras varje dag. När man sedan tittar på en artikel, visas rubrik, ingress och brödtext. Före publiceringen har redaktören ofta skurit ned eller ändrat texter (i samråd med författaren). Likaså ser redaktören till att lämpliga illustrationer tas fram för en text.

Vill du se vad just jag gjort finns ett galleri.

Per Åkesson, maj 2000

Kontakta mig om du vill ha en datautbildning med liknande innehåll.

Åter till datasidan