Java

När man talar om Java, menar den vanliga användaren kanske helt enkelt att surfa och utnyttja en del specialeffekter som görs med hjälp av Java. Om du själv vill skapa något med Java, bör du veta följande.

Det är likt språket C och svårt om man inte är van programmerare. För att använda det behöver man Java Software Development Toolkit från Sun, eller liknande. Man skriver alltså programrader, som sedan kompileras till en applet. En applet är en fil med namnändelse .class

Även om man inte är programmerare kan man använda applets i sin HTML-kod. Det finns nämligen färdiga applets som man får hämta på internet, exempelvis klockor, eller banderollen ovan som kommer från JavaBear. Om din läsare klarar Java, kan du se en enkel klocka här.

Kvalitén är dock varierande och en dåligt skriven applet kan få både Netscape och Internet Explorer att krascha. Du måste alltså pröva dig fram och kolla att det fungerar. Dessutom blir det ofta en märkbar fördröjning för användaren, då en stor Java-applet ska laddas. Om du störs av att din webbläsare ofta kraschar, kan du i Netscape och Internet Explorer välja att koppla ur Java men behålla Javascript. Detta nås i Netscape 3 under ”Options”, ”Network preferences”, ”Languages”.

Java preferences

Behövs Java?

Det går alldeles utmärkt att göra snygga och informativa webbsidor utan Java. Om du bara vill ha små saker som rör sig, kan du använda animerade GIF-bilder i stället. Bedöm själv om du tror att din sida blir bättre med Java. Java fungerar tillsammans med Netscape 2 samt Internet Explorer 3 och senare. Dessutom installeras Javatolken ofta som ett separat paket med licens från företaget Sun, även i modernare webbläsare. Det kan alltså hända att det paketet inte har installerats. Så du bör tänka på att alla kanske inte ser det som skrivs i Java.

Har du synpunkter? Sänd ett mail.

© Per Åkesson 1996-97

Kontakta mig om du vill publicera denna, eller liknande, dataartiklar.

rev apr-10


Tillbaka