Grunder i Unix & Linux

Detta är bara några anteckningar. Om du vill lära dig Unix, måste du läsa vidare i böcker eller på webben. Observera att moderna versioner av Linux är så lättskötta att de (för de enklaste funktionerna) kan användas även om man inte kan Unixkommandon. Våren 2005 är Mandrake och Suse ledande distributioner. Red Hat slutade utvecklas 2003 och dess ersättare Fedora är inte klar.
 

Start, logga in, konton, hjälp

Om du använder Linux, kanske du först kommer till lilo startmeny. Den menyn består i sin enklaste form helt enkelt av ordet lilo som visas på skärmen. Om du då trycker på Tab, så visas de möjliga alternativen. Om du inte trycker på något så aktiveras det förvalda alternativet efter en stund. 

När Unix är startat ska du logga in. Första gången loggar du in som ”root”, dvs systemadministratör. Obs att Unix alltid skiljer på versaler och gemener. Om du sitter vid en terminal som bara klarar 7-bitars ASCII, bör du veta att åäöÅÄÖ motsvaras av } { | ] [ \ 

Nya konton skapas med adduser och dessa konton lagras under katalogen /etc/passwd/. Lösenord ändras med passwd. Observera att du startar i en katalog med namnet root, vilket ej ska förväxlas med rotkatalogen. Om du där skapar en fil med namnet .profile så ger den dina startinställningar som gäller vid inloggning. 

Kommando man motsvarar HELP i DOS. 

Filhantering

Unix har 3 filtyper: vanliga filer, specialfiler och kataloger. Till specialfiler räknas drivrutiner. Mellanslag är ej tillåtna i filnamn. 

ls motsvarar DIR i DOS. Prova man ls för att se hur du använder ls. ls -a visar även dolda filer. ls -l (long) visar alla attribut. ls -F kan användas för visa exekverbara filer, som markeras med *. 

Jokertecknen * och ? används som i DOS. 

cd är nästan precis som i DOS. Prova att gå runt i katalogträdet. cd ../.. flyttar 2 steg uppåt. 

Nya kataloger skapas med mkdir. Kataloger raderas med rmdir. pwd visar var du är nånstans. 

cp motvarar COPY i DOS. mv flyttar filer. rm tar bort filer. Om du söker en fil vars namn du vet min inte var den är kan du göra så här: find . -name (filnamn) -print 

cat mostvarar TYPE i DOS. cat > filnamn är ett snabbt sätt att skapa en ny textfil, som sedan sparas med Ctrl-D. more kan användas för att lista innehållet i en textfil en sida i taget. head och tail visar början o slutet av en fil. grep frisöker text i en eller flera filer, t ex med grep ”sträng” filnamn

sort sorterar rader i en textfil alfabetiskt. 

mount kan användas för att nå filer på CD, diskett eller på en DOS-partition av hårddisken.

Om du installerar Linux på PC kan det vara bra att använda df och du för att se hur mycket plats som förbrukats på hårddisken. 

Vanlig katalogstruktur från system V.4 och senare

    /sbin   System binary. Program för boot o shutdown. 
    /stand  Standardprogram. 
    /dev    Drivrutiner. 
    /etc    Systemadminsistrativa filer. 
    /home   Användarnas kataloger 
    /opt    Extra applikationer 
    /spool  Filer för utskrift och UUCP (Unix to Unix copy) 
    /tmp    För tempfiler som används av olika program 
    /var    Filer som är olika mellan olika system 
    /usr    Kataloger o applikationer som vanliga användare kan nå

Attribut på filer

    u  user        r  read
    g  group       w  write
    o  others      x  execute 
    a  all

Attributen anger filens ägare och rättigheter. Exempel: - rwx rwx rwx Det kan ändras med chmod och umask. Filers ägare ändras med chown. Kommando touch ändrar tidsstämpeln till nu. 

Shell o processer

Unix har olika slags prompter, de kallas för shell. Linux startar i bash shell, som liknar DOS-prompten. echo $PATH talar om vilket shell du arbetar i. Andra shell är Bourne shell och C shell (csh). 

ps visar vilka processer som är igång. kill dödar en process. 

Ctrl-Z kan användas för att avbryta ett shell. Ctrl-C kan avbryta en operation. 

Linux hanterar upp till 6 olika virtuella konsoler. Du skiftar med Alt-F1, Alt-F2, osv. 

Editorn vi

Editorn vi startar du med kommando vi. Trycker du på i eller a så anger du insättningspunkten. esc : q eller esc : wp  

X på Linux

Linux på PC bukar levereras med en variant av det grafiska X-skalet som kallas Xfree86. Om det är rätt installerat startar du det med kommando startx

Logga ut, avsluta

Logga ut med exit eller Ctrl-D, i C-shell även logout. Om du även vill stänga av datorn kan du redan före utloggningen ge kommando shutdown now. Om du är utloggad tillåter Linux <Ctrl-Alt-Del>, men slå aldrig av strömmen innan! 

Vidare läsning

Per Åkesson, april 1997

rev apr -10


Tillbaka