Cinerama i Bradford

Hälsningar från Bradford i England, där jag just nu (den 6-8 oktober 2000) befinner mig tillsammans med min mor Solveig för att titta på en världsattraktion. Här finns nämligen Nationalmuséet för foto, film och TV med Europas** enda biograf där man fortfarande kan njuta av Cinerama-filmer i sin fulla prakt.

** Enligt en broschyr som vi fick i kassan är det t.o.m. världens enda Cinerama-biograf. Men det stämmer inte riktigt. Sen april 1999 finns det en restaurerad Cinerama-biograf i Seattle i USA. Även i Los Angeles blir det möjligt att få se Cinerama-filmer från och med hösten 2002. Men biografen i Bradford är förmodligen den enda som kör regelbundna Cinerama-föreställningar för allmänheten.

Vad är då Cinerama?

Diagram Cinerama uppfanns i början av femtiotalet av amerikanen Fred Waller. Man använder tre synkroniserade filmremsor som visas kant i kant på en kraftigt välvd filmduk. På en fjärde filmremsa ligger det magnetiskt inspelade ljudet i inte mindre än sju kanalers stereo. 

Teckningen till höger visar principerna. Den är hämtad ur premiärprogrammet från 1952. Klicka på bilden för att se en större version.

Under tio års tid gjordes totalt bara sju filmer i Cinerama. Sen skrotades systemet eftersom det var för dyrt och tekniskt komplicerat. Men faktum kvarstår: Trots att de här filmerna är slitna och har 40 – 50 år på nacken är Cinerama än i dag något av det ”häftigaste” man kan uppleva i en biosalong. Bara IMAX (som man också kan se i Bradford) har större bildyta. Men IMAX är mest bara jättestort och saknar elegansen i Cinerama.

Affisch Själv såg jag som barn Cinerama-filmen ”Världens sju underverk” på Royal-biografen i Malmö. Det var någon gång i början på sextiotalet. Den upplevelsen lämnade ett bestående intryck på mig. Tyvärr skrotades de speciella projektorerna på Royal i mitten av sjuttiotalet när de hade stått oanvända i mer än tio år. Samma öde drabbade så gott som alla Cinerama-installationer runt om i världen. (Om man ska vara petig hade Royal egentligen inte någon äkta Cinerama-installation. Det var ett kompatibelt system som hette Cinemiracle. Men det dög också bra.)

Under ett par årtionden föll Cinerama i glömska, och det fanns inget enda ställe i världen där man kunde köra filmerna. Men på senare tid har intresset vaknat på nytt. 1993 installerades med stort besvär en ny Cineramabiograf på Nationalmuséet i Bradford. Biografen används för vanliga filmföreställningar större delen av tiden, men en gång i månaden vallfärdar folk från hela världen hit för att se filmen This is Cinerama som den är avsedd att ses.

Mina egna bilder från Bradford. Klicka här!

Några länkar till mer information om Cinerama:

Sidan senast uppdaterad 2013-10-08