Förbättra radiolagen!

Harry Schein skriver ett utmärkt debattinlägg i DN 14 november 1998. Där beskrivs hur utbudet i radio och TV riskerar att bli slätstruket och fördummande.

De officiella målen för t ex Sveriges Radio är ännu som förr public service, dvs kultur och folkbildning, men utbudet skulle kunna förbättras. Jag anser att bra public service kan vara pluralistisk utan att behöva pekpinneaktig och paternalistisk. Utan offentligt stödd public service riskerar alla media att bli marknadsstyrda, utslätade, likformade och fördummande.

Ett exempel:

Det fanns nyligen i Sverige två privata radiostationer för klassisk musik. Efter en tid upphörde den ena. Efter ytterligare en tid tvingades den sista att sluta. Reklamintäkterna räckte nämligen inte för att täcka statens krav på avgifter. I stället för att stödja spridningen av klassisk musik, stoppades den av statens licenskrav.

Har våra styrande förläst sig på Orwells 1984 och strävar efter ett fördummat lättmanipulerat folk? Givetvis inte! Vår regering består av välmenande människor, men det är inte lätt att se konsekvenserna av alla beslut.

Kära svenska regering!

Om ni läser detta, verka för följande ändring av radiolagen: Privata radiostationer som åtar sig att enbart sända klassisk musik, ska antingen befrias från koncession (avgift) eller få den reducerad.

Denna reform kostar staten inte ett öre. Vi har ju redan sett att en sådan radiostation ändå inte kan drivas med vinst. Om stationen befrias från koncession, vinner vi kultur i etern. Dessutom får ju staten in pengar från verksamheten via skatter och sociala avgifter.

Detta är en chans att gratis få en klassisk radiostation! Tag tillfället! Om du som läser detta håller med mig, skriv till regeringen! Eller skriv egna debattinlägg!

Per Åkesson, 14 nov 1998

Epilog, januari 2000:

Sveriges Televisions byter ledning igen. Den nye programdirektören Mikael Olsson säger att han tänker välja kvalitet framför tittarsiffror. Blir det så?

oktober 2000:

Medieprofessorn Stig Hadenius är i DN 001027 starkt kritisk till SVT.

februari 2001:

Jag har läst Anna Edins bok Den föreställda publiken (2000). Boken försöker presentera intressanta bakgrundsfakta kring Sveriges Television och begreppet public service. Ämnet är ju viktigt. Men tyvärr är boken mycket tungläst och hänvisar till andra forskare (ex Habermas) utan att förklara vad dessa i sin tur står för.

hösten 2002:

Nu är det bevisat! Vid test med kossor, har dessa producerat mer mjölk när de lyssnat på klassisk musik än när de lyssnat på pop.

Denna text har inte publicerats i tryck.
Vill du ha den bearbetad som insändare, kontakta mig.

Tillbaka

<bgsound src="../pic/ljud/type.wav">