FAQ 14

Besökt gånger sedan 2001-04-07.

På denna sida publiceras besvarade brev, så att fler kan få del av erfarenheterna samt att samma frågor inte upprepas så ofta.


From: Ludvig Johansson
To: c.lundholm@home.se
Sent: Thursday, February 01, 2001 6:04 PM
Subject: Hejsan Capten Lundholm!

Hejsan Capten Lundholm
Det står på din sida att det är så svårt att komma in på TFHS.
Men betygen från gymnasieskolan behöver inte vara mer än G.
Så hör stod det på TFHS`s FAQ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vilket betygsmedel krävs för att komma in på TFHS?
Svar:
Vi räknar inte betygsmedel överhuvudtaget. Du skall ha grundläggande behörighet för högskolestudier, Godkänt i Matematik C, engelska B, fysik B och om du har det tittar vi inte mera på betygen. Har du detta räknar vi med att du har de förkunskaper som krävs för att klara av vår utbildning. Sedan är det resultatet från de anlags- och färdighetstester vi genomför som avgör om du kommer in eller inte.
---------------------------------------------------------------------------
Så om man har G eller MVG i någon kurs tex i MatteC EngelskaB eller Fysik B så kvittar ju det, det är ju bara så att man ska ha läst dem.
Men sedan då kan ju TFHS`tester vara svårare än andras skolor, vilket de säkert är.
Vill också säga att du har en jätte bra flygsida! Man lär sig väldigt mycket...!!!
För er om är intresserade av Flightsim så kan ni bland annat besöka Capten Stellan Hilmerby`s sida. Där det står endel om flygning. Och om hans DC9 som han flyger på SAS.
Besök då http://www.bahnhof.se/~classic/
MvH Ludvig Johansson

OK. Då har de ändrat policy kanske.
Men fortfarande skall man vara bäst i test, så att säga och jag tror konkurrensen är hård, dvs många sökande.
Christer

From: "GT"
To:
Sent: Tuesday, February 06, 2001 1:17 AM
Subject: Piloter och läkare - beröringspunkter?

Bäste Christer Lundholm,

Har av nyfikenhet besökt din hemsida om flygning och imponerats av den mängd information och tips som den blivande piloten kan hitta där. Jag arbetar som läkare i Helsingborg och har med andra underläkare funderat mycket kring hur man skall hålla kontakten mellan yngre kollegor och informera blivande dito om yrket. En av våra idéer är en hemsida, och där ger din goda exempel på hur man kan lägga upp det hela.

I de diskussioner vi för om vårt eget yrke tycker vi ibland att vi saknar kunskaper om de villkor som andra yrkesgrupper med specialiserad utbildning och stort ansvar arbetar under. Även om piloter och läkare har mycket olika arbetsuppgifter finns det saker som är gemensamma: avancerad utbildning som attraherar många sökande, ansvar för människors liv och hälsa, varierande och ibland obekväma arbetstider samt en mycket lång väg från slutförd utbildning till fullfjädrad yrkesman. Det är med anledning av detta som jag skriver till dig för att få veta mer om hur piloter arbetar.

Eftersom jag om 1/2 år kommer att flytta till Malmö för att påbörja min specialistutbildning i kirurgi, och dessutom har arbetat en del inom det fältet tidigare, kan jag i korthet nämna arbetsförhållandena för en svensk kirurg: Efter avslutad grundutbildning och AT-tjänstgöring (sammanlagt 7 år) kan man påbörja sin specialisering. Man arbetar då som underläkare vid en kirurgklinik och lär sig undan för undan nya operationstekniker. Under de 5 år specialistutbildningen tar blir man allt mer självgående som operatör och får göra allt mer avancerade ingrepp, samtidigt som man (oftast) kan få råd och vägledning av bakjour eller motsv. (kan kanske jämföras med förhållandet styrman-kapten). En annan stor del av kirurgunderläkarens arbete är jourarbetet på kvällar och nätter, som dels går ut på att operera de akuta fall som inte kan vänta till morgondagen, dels att ansvara för akutmottagningen med både banala fall och svårt sjuka människor (trafikolyckor, våld, invärtes blödningar och andra livshotande tillstånd). Uppskattningsvis arbetar man 55-60 timmar per vecka.

Tjusingen med yrket är de ständiga utmaningarna, variationen samt (för kiruger) glädjen i att operera (det kan faktiskt kännas som att flyga ibland...). De huvudsakliga nackdelarna är arbetstiderna och ibland stressen med att behandla svårt sjuka människor. För de allra flesta uppväger fördelarna stort nackdelarna.

Idag finns dock en tilltagande undran bland underläkare kring huruvida de villkor som arbetsgivaren erbjuder motsvarar insatsen. Inte minst den ganska dåliga lönen har gjort att läkarutbildningen idag inte längre hittas bland de mest populära valen när man undersöker ungdomars planer och drömmar inför framtiden (något som jag inte tror gäller för pilotyrket). Vi är många som tror att detta på sikt kan vara ödesdigert för rekryteringen till yrket, och som dessutom ser att kompetenta kollegor väljer att arbeta i andra nordiska/europeiska länder medan Sverige i vissa fall tvingas försöka rekrytera utomlands. Det skulle därför vara intressant att få lite fakta om piloters arbetsförhållanden, för att få perspektiv på några av de problem som vi ibland upplever.

Några av de saker jag skulle vilja veta mer om är: Hur går det till när piloter skaffar sig kompetens för mer avancerade uppgifter (efter grundutbildningen)? Finns det fastlagda krav (från bolag el. myndigheter) på vad man måste kunna på en viss nivå, eller styr man detta själv? Är utbildningen i någon mån formaliserad (handledare etc)? Hur mycket kan man själv styra när det gäller arbetstider och övriga förhållanden? Hur stor är ersättningen för en pilot någonstans i början-mitten av sin karriär (som jämförelse har en kirurg under utbildning ca 10 år efter att han/hon började sin grundutbildning ca 27.000 kr i månadslön + jourersättning i varierande omfattning)? Hur kompenseras för oregelbundenhet i arbetstider (pengar, ledighet)? Och (kanske viktigast) hur agerar ni piloter för att bibehålla attraktiviteten och exklusiviteten i ert yrke, så att de som arbetar inom yrket har rimliga villkor och nyrekryteringen med kompetenta och lämpade personer kan upprätthållas?

Jag hoppas mina frågor inte innebär alltför stor belastning, tackar på förhand för ditt svar.
Med vänliga hälsningar,
GT

Hej G
Du har nog rätt i att våra yrkesval har en del gemensamt men jag föreställer mig att pilotens utbildningsväg kan vara både strikt ibland och "yvig" ibland. Med yvig menar jag att man kan få gå den väg som står tillbuds den aktuella dagen, beroende på att pilotutbildningen för många är självfinansierad. Det är bara Lunds universitet som erbjuder en betald väg hela vägen och de tar in ett fåtal varje år.
De som går där har det sedan förspänt så tillvida att SAS ofta är intresserade av dem redan från examen, medans andra skolors elever kan få kämpa länge för att uppnå en erfarenhet som svarar mot bolagens krav. Denna erfarenhet får de skaffa sig på egen bekostnad eller "som prostituerade" i ett litet taxibolag utan nämvärd lön.

Du ger en intressant beskrivning av ditt yrkes fortbildningsväg och arbetsförhållanden. Din jämförelse mellan känslan att operera och känslan av att flyga var ny för mig, men ju mer jag tänker på det desto mer förstår jag den. Det är känslan av att klara sig själv och kunna göra det som få kan göra blandat med ett enormt ansvar.... och lyckas nästan varje gång. De negativa delarna är i vårt fall att vi ofta får försvårande omständigheter med förseningar som vi inte kan påverka, typ slottider, tekniska problem, avisning m.m. Personligen är jag inte så förtjust i dessa "public speech" "God Morgon, detta är er kapten....". Utan de ovan uppräknade nackdelar skulle det vara ett drömjobb.

På denna länk, som jag skrivit själv, får du en inblick i en pilots vardag:
http://www.abc.se/~m9963/flygtur.html

Du vill veta hur vi utökar kompetens.
En pilot anställs i de lite större bolagen med en viss kompetens skaffad enligt beskrivning ovan, t.ex. taxiflyg, reklamflyg, hopparfällning o. dyl. Han har kanske 700 till 1000 timmar då och får jobb som styrman. I högersits får han sedan flyga varannan flygning under övervakning av kapten, som har huvudansvaret för ekipaget. Uppgraderingen till kapten sker sedan beroende på bolagets behov, senioritet och lämplighet. (Alla är tyvärr inte lämpliga.) Det tar mellan 2 och 5 år i vårt bolag och i SAS kan det ta 10-15 år. Senioritetslistan gör att rörligheten mellan bolagen inte är speciellt stor, förutom att alla styrmän och en del kaptener vill till SAS pga deras högre löneskala.

Alla piloter har samma teoretiska utbildning i botten och vid uppgradering till kapten går man en kaptenskurs, där en del repeteras, men med inriktning på det praktiska kaptensjobbet. Det sker en examination inför Luftfartsinspektionen för att kvittera ut behörigheten Airline Transport Pilot License, ATPL. Ett måste för en kapten.
En färsk styrman och en färsk kapten måste sedan flyga med instruktör ett fastställt antal flygningar och sedan "releasas" innan han/hon får flyga med vem som helst.
Arbetstiden styrs helt av företaget, men inom de ramar som kollektivavtal och regelverket sätter. Kollektivavtalet säger 40 timmars tjänstgöring i veckan, där övernattningar på hotell t.ex. inte räknas som tjänstgöring. Regelverket som Luftis satt går enligt ett poängsystem:
I korthet:
Max 90 poäng per dag. Man samlar 6 poäng per arbetstimme (tjänstgöringstid) 06-22 och 8 poäng per timme 22-06. Man samlar 5 poäng per landning. Detta kan ersättas med 14 poäng per timme om man är elev under skolning. Maxpoäng per vecka är 270, men då räknas bara tidspoängen, inte landningspoängen.

Ersättningen:
Som jag skrev tidigare så toppar SAS löneligan i Skandinavien, sedan är det mycket olika i olika bolag. I Skyways där jag jobbar är lönen mellan 17000 till 50000, där uppgradering till kapten ger trappsteg på 10000, allt per månad förstås. SAS tror jag ligger från 24000 till 100000. Sen finns avtal som är både lägre och högre än Skyways. Men allt är inte pengar, jag värderar min egen säng rätt högt, plus att få träffa familjen nästan varje dag. Det kan inte SAS erbjuda och inte charterbolagen heller.
Vi har traktamente enligt statliga direktiv och vi har helgersättning 350 kr. Företaget betalar en försäkring för om vår "ATPL" dras in av medicinska skäl. När den faller ut får man lite andrum att skaffa sig en ny karriär. Din fråga om "bibehålla attraktiviteten och exklusiviteten i yrket" vet jag inte hur jag ska besvara. Vi gör inget speciellt för detta, det sköter sig själv. Vår Pilotförening jobbar för oss, men är tyvärr väldigt dominerat av SAS personal och de sitter ju nöjda med våra löner.

Jag hoppas du inte har något emot att jag lägger upp vår konversation på min hemsida. Det kan vara intressant att få denna jämförelse mellan våra yrkeskategorier presenterad för ungdomar i yrkesval.

Med bästa hälsningar
Christer Lundholm


From: "Roffe"
To:
Sent: Friday, February 09, 2001 7:05 PM
Subject: stipendier???

> hejsan! jag undrar om du vet eller har hört talas om några eventuella
> stipendier för trafikflygare? jag har själv letat men har dessvärre inte
> hittat något av intresse. all ekonomisk hjälp man kan få är ju tacksamt med
> tanke på dagens kurspriser... =o(
> tack på förhand!
> mvh rolf.

Tyvärr, har inte hört om några sådana.
Christer


From: Ingemar Karlsson
To: c.lundholm@home.se
Sent: Friday, February 16, 2001 10:14 AM
Subject: Några frågor.

Hej Jag skriver till dig för att jag skulle vilja fråga dig några frågor.
Jag har funderingar på att ta ppl-certifikat och sedan skulle vilja gå vidare till att bli trafikflygare.
Mina frågor är följande.

Vilken skola rekommenderar du?
Kan man arbeta vid sidan om utbildningen eller hinner man inte med det?
Vet du vilka krav det ställs på den som vill utbilda sig till trafikflygare?
Har du någon aning om vad ett skulle kosta?
Är det sedan svårt att få tag i jobb?
Kan man hyra plan av er om man har ppl-certifikat och är medlem?
Jag skulle bli väldig tacksam om du vill svara på mitt brev.
Mitt namn är Ingemar Karlsson och jag är en Vallentuna bo.

Hej Ingemar
Många av dina frågor besvaras i FAQ, men eftersom du är Vallentunabo så ska jag göra en ansträngning.

Skola.
Jag har en neutral inställning till skolorna, men det finns ett antal både på Bromma och Barkarby som är bra.
Arbeta under utbildningen går bra om du inte går en "ab initioutbildning" dvs en snabbutbildning hela vägen till trafikflygare. PPL är inte så jobbigt.
Krav för trafikflygare - det är en rad medicinska och övriga krav, som jag inte kan eller orkar räkna upp. Det kräver egna studier och information från en skola.

Kostnad.
PPL - ca 50000 kr
CPL hela vägen med tvåmotor och ATPL-teori 500-600000 kr.
Svårt med jobb. Jag får nog be dig studera mina sidor i alla fall och följa chattet på min chattsida. Du ska ha refarenhet innan du blir intressant. Ju mer erfarenhet desto mer intressant för arbetsgivaren.
Man kan inte hyra plan i Vallentuna, men på Bromma. På Bromma och Barkarby finn det klubbar som hyr ut till medlemmar dessutom.

Du måste bo nära mig, jag hade 510-nummer innan jag skaffade ISDN.
Christer L


From: Richard Fehling
To: c.lundholm@home.se
Sent: Thursday, March 15, 2001 5:56 PM
Subject: Länk till flygfilmer

Hej Christer
Här är länken till goa instruktionsfilmer från WWII

http://www.zenoswarbirdvideos.com/main.html
Chek it out
Richard


From: Maria Nygren
To: c.lundholm@home.se
Sent: Wednesday, March 21, 2001 5:51 PM
Subject: Pilot education

Viksjö, Stockholm, 21/3 2001
Hej!
Jag förstår precis om du kastar detta mail på en gång innan du läst det eftersom du inte känner avsändaren, men då har jag i alla fall försökt.
JAg är en 19 år gammal tjej, jag heter Maria förresten, som försöker få tag i information om hur man utbildar sig till trafikflygare. Från början ville jag bli stridspilot, vilken min mamma lyckades avråda mig ifrån, genom att säga att alla mina arbetskamrater då skulle ramla ner och dö. Det skulle jag aldrig psykiskt klara, för jag har en otrolig förmåga att fästa mig och bry mig om allt och alla i min närhet. Så då tänkte jag bli helikopterpilot, för det var ju inte riktigt lika farligt... Men nu har jag vuxit upp och försökt kölla upp lite saker, som fått mig att tro att det är ganska svårt att få jobb som helikopterpilot, och samtidigt börjar jag tycka att det verkar väldigt spännande att flyga passagerare, man måste verkligen ta det enorma ansvar man har.
Så vart kommer du in i bilden? Jo, jag letade på internet efter en sas-sida. Jag ringde till sas för att fråga hur jag ska göra för att utbilda mig, och möttes tyvärr bara av en ganska otrevlig telefonist, som sa att du kan ju kolla på vår sida först och så fick jag en sid-adress, men tyvärr så fanns inte den och då hittade jag din sida istället, där du skrev om utbildning och sånt.
Jag vet inte riktigt vad jag letar efter, men en sak är säker. SAS är inte intresserade av nytt folk. Mitt stora problem är väl som alla andras, jag har inte pengar att lägga ut bara så där. Och samtidigt vill jag inte att det ska ta "18 år" att utbilda mig, jag tror att du förstår mina tankebanor. Hur läng tid tar det ungefär att utbilda sig?
Jag såg om den där högskolan också i Ljungbyhed. Det verkar ju vara det ultimata, tyvärr antagningsstopp just nu, men annars hade det varit bra.
Jag skulle bli väldigt glad om du svarade till mig på
mailto:maia_moose@hotmail.com
eller
mailto:goran.nygren@alenyelectronic.se
Man skulle kunna säga att jag börjar bli desperat nu, efter att inte fårr någon tjänst i det militära (det fanns ingen som skulle vara meningsfull för mig vid det tillfället så jag skrev aldrig in mig. Påstod man. Dessutom skulle jag ju slösa bort mitt liv om jag blev pilot, för med mina betyg kunde jag ju bli vad jag ville... Komunikationsproblem tror jag. "Jag vill bli" brukar ju ofta betyda det, men tydligen inte i det militära) och inget svar från sas.

Med vänliga hälsningar Maria Nygren

Hej Maria
OK, jag förstår din situation. Du har svårt att fixa de kulor som behövs för en utbildning och allt verkar låst. Du är ju inte ensam om att sitta i den rävsaxen. Du har tydligen lätt för dig i skolan, vilket ändå talar för att du ska hänga på låset hos TFHS. De måste börja släppa in elever snart och du skulle nog kunna ta dig fram där.
Annars finns det bara den långa tråkiga vägen att ha ett annat jobb som försörjer dig under tiden du tar bit för bit. Så var det för mig. Ta ett privatcert så har du kul under tiden. SAS sitter bara som en fågelunge och gapar och tar emot färdigutbildade piloter, men det ska de kanske ändra på snart. De ska i början på april tala om vilka skolor de kommer att prioritera. Kolla in deras sida som finns som länk från min sida. Hoppas förresten att du läst alla länkar från min sida. Det finn en del att lära kanske.
Lycka till
Christer

From: Maria Nygren
To: c.lundholm@home.se
Sent: Friday, March 23, 2001 12:45 PM
Subject: Tack för svar

Tack så jättemycket för att svarade. Det räddade min dag kan man säga. Jag har ännu inte läst det, för jag kan inte se det från där jag är nu, men min pappa sa att det hade kommit och ungefär vad det stod. Så jag ville egentligen bara tacka för att du bryr dig.
Tack Maria Nygren

Det har jag tagit som min uppgift; peppa blivande piloter :-)
Christer

From: Maria Nygren
To: c.lundholm@home.se
Sent: Friday, March 23, 2001 4:38 PM
Du är en ÄNGEL, vilket jag hoppas att alla i din närhet berättar för dig dagligen. DU har verkligen räddat hela min förhoppning på ett LIV. Lite abrupt sagt kanske.
Jag tror inte heller att du behöver oroa dig för att du tillhör de piloter som ger upp livet när de fyller 60. Du har ju verkligen hittet en meningsfull sysselsätning, som komponerat denna Världens bästa sida. JAg har just läst så gott som hela. kanske borde ha gjort det innan jag skrev till dig första gången, men jag blev bara så glad.
Än en gång tack, för all hjälp. JAg tror all information jag behöver finns på din sida, annars kommer jag inte tveka att återuppta kontakten.
Maria Nygren

Glädjer mig.
Ha de
Christer


From: Tomasz Dziechciowski
To: c.lundholm@home.se
Sent: Sunday, March 25, 2001 8:00 PM
Subject: Mycket bra websida!
Hej!
Mitt namn är Tomasz, är 18 år och läser naturvetenskap på Polhemskolan i Lund.
Precis som många andra besökare av din sida är min dröm att bli pilot. Den information som du publicerar är väldigt användbar och jag måste säga att jag haft mycket nytta av din sida! Men utöver mina pilotdrömmar är jag även duktig på dataprogrammering. Just nu kan jag både C++, html och är på gång att lära mig Java. Trots att din sajt är både nyttig och innehållsrik måste jag tyvärr säga att layouten ibland är lite bristfällig. Om du vill bistår jag gärna med mina kunskaper och hjälper gärna till (givetvis gratis) med att piffa upp din sida. Om du vill skickar jag gärna ett exempel på hur din sajt skulle kunna se ut efter ett "ansiktslyft". Låter det intressant? Hör av dig!
Med Vänlig Hälsning, Tomasz D

Jag förstår att ett proffs i webbygge som du kräks när du ser min layout och jag är tyvärr medveten om att det är illa, men jag har lagt vinn om att inte använda någon wysiwyg-hjälpreda. Ambitionen att följa utvecklingen med java och dylikt försvann ganska tidigt och nu har jag bara matat på. Jag vill dock inte släppa den fulla kollen, som man har om man bygger med Notepad, så om du vill bygga om min sida så måste du samtidigt lära mig alla finesser inklusiva java om du tänker använda det.
Skicka gärna ett förslag - men med bruksanvisning.
Jag har också ganska knapert med tid- vilket även det är en anledning till sidans tynande tillvaro och det är svårt att ändra på, tyvärr.
MVH
Christer

Subject: Hej igen!
Hej Christer!
Kul att du är intresserad! Jag ber om ursäkt för att jag utelämnade detaljernai mitt brev. Eftersom jag tänker precis som du använder även jag notepad. Där känner jag att jag har full koll, inte i något wysiwyg program. Självklart tänker jag också visa dig all kod så att du sedan själv enkelt kan uppdatera respektive ändra den! Jag ska försöka få fram ett förslag inom en månad (helst mindre). Tack ännu en gång för en mycket bra sida, och lycka till med flygningen!
Med Vänlig Hälsning, Tomasz D


From: "xxx>
To:
Sent: Monday, March 26, 2001 3:03 PM
Subject: Tjenare Christer. Captian.

> Hejsan!
>
> Jo, jag har lite funderingar.
>
> Jag jobbar just nu på ett företag och tjänar ihop pengar till min trafikflygarutbildning. När jag gick i gymnasiet så höll jag mig ju igång på gymnastiken vad gäller kondition et.c. och på matte fysik et.c. vad gäller huvudet.
>
> Men nu när man inte har något sådant så är det lätt att man blir för slö och glömmer saker och ting, hjärnan ska ju hållas igång också.
>
> Har du några bra övningar man kan göra? Jag menar vet du några platser med övningar och saker man skulle kunna göra, jag har gjort lite IQ tester på skoj.
>
> Självklart ska jag strax börja att ut och springa runt 5 km, har gjort det lite förr men ska försöka göra det regelbundet.
>
> Vad har du för förslag, också saker som hjälper mig vid en psykologundersökning.
>
> Ha det bra!
>
> /xxx

Förslag;
Kör dataspel, flygspel helst, det övar upp reaktioner.
IQ tester kan man inte få för mycket träning på. Det finns ett flertal på nätet, men jag har tyvärr inga länkar nu.
Fysiskt är det bra med löpning som du föreslår. Även spinning ger kondition. Psykiskt är det bra att tävla i någont som man vet att man är bra på, så att man får några segrar i bagaget.
Lycka till
Christer


From: Jan-Åke Karlsson
To: c.lundholm@home.se
Sent: Tuesday, March 20, 2001 11:19 PM
Subject: Din flygsida.
Hej Christer!
Tack för en intressant sida. Är själv en väldigt flygintresserad "gubbe" som är för gammal för att på allvar satsa på yrket. Men en dag som idag när det är klarblå himmel och många mils sikt vill man upp...
Har du tid så svara gärna på följande frågor då jag lyssnat på Sundsvall FIR.
1/ Skyways anropsnamn är väl express, Novair=navigator, Premiair=viking, Air 2000=jetset osv. medan SAS, Finnair, Maersk, Sterling, Braatens, JMC, Corsair mfl anropas med sina namn. Varför?

2/ Varför begär vissa piloter att få gå -Direct turningpoint rwy xxx och vad innebär det?

3/ Vad innebär ex. 8 miles final eller 10 miles final?

4/ Flyger du på Skyways norrlandsnät?

Hälsningar Jan-Åke

Hej Jan-Åke

1 Skyways heter skyexpress, men kan ibland bara bli express.
SAS kallar sig scandinavian eller scandi. I övrigt rätt.

2 turningpoint vet jag inte riktigt var det passar in. Kan möjligtvis vara den punkt där glidbanan på ILS skär den aktuella höjden de är på, men jag känner inte riktigt igen det.

3 Trafikledningen frågar ibland hur lång final man vill ha för inflygning. Det är lite olika krav för olika typer, tar olika lång tid att förbereda landningen och kan vara väderberoende.

4 Inte numera, men jag flög SAAB 340 i 10 år och då var jag ofta i Norrland.

MVH
Christer

From: Maria Nygren
To: c.lundholm@home.se
Sent: Wednesday, March 21, 2001 5:51 PM
Subject: Pilot education

Viksjö, Stockholm, 21/3 2001
Hej!
Jag förstår precis om du kastar detta mail på en gång innan du läst det eftersom du inte känner avsändaren, men då har jag i alla fall försökt.
JAg är en 19 år gammal tjej, jag heter Maria förresten, som försöker få tag i information om hur man utbildar sig till trafikflygare. Från början ville jag bli stridspilot, vilken min mamma lyckades avråda mig ifrån, genom att säga att alla mina arbetskamrater då skulle ramla ner och dö. Det skulle jag aldrig psykiskt klara, för jag har en otrolig förmåga att fästa mig och bry mig om allt och alla i min närhet. Så då tänkte jag bli helikopterpilot, för det var ju inte riktigt lika farligt... Men nu har jag vuxit upp och försökt kölla upp lite saker, som fått mig att tro att det är ganska svårt att få jobb som helikopterpilot, och samtidigt börjar jag tycka att det verkar väldigt spännande att flyga passagerare, man måste verkligen ta det enorma ansvar man har.
Så vart kommer du in i bilden? Jo, jag letade på internet efter en sas-sida. Jag ringde till sas för att fråga hur jag ska göra för att utbilda mig, och möttes tyvärr bara av en ganska otrevlig telefonist, som sa att du kan ju kolla på vår sida först och så fick jag en sid-adress, men tyvärr så fanns inte den och då hittade jag din sida istället, där du skrev om utbildning och sånt.
Jag vet inte riktigt vad jag letar efter, men en sak är säker. SAS är inte intresserade av nytt folk. Mitt stora problem är väl som alla andras, jag har inte pengar att lägga ut bara så där. Och samtidigt vill jag inte att det ska ta "18 år" att utbilda mig, jag tror att du förstår mina tankebanor. Hur läng tid tar det ungefär att utbilda sig?
Jag såg om den där högskolan också i Ljungbyhed. Det verkar ju vara det ultimata, tyvärr antagningsstopp just nu, men annars hade det varit bra.
Jag skulle bli väldigt glad om du svarade till mig på
mailto:maia_moose@hotmail.com
eller
mailto:goran.nygren@alenyelectronic.se
Man skulle kunna säga att jag börjar bli desperat nu, efter att inte fårr någon tjänst i det militära (det fanns ingen som skulle vara meningsfull för mig vid det tillfället så jag skrev aldrig in mig. Påstod man. Dessutom skulle jag ju slösa bort mitt liv om jag blev pilot, för med mina betyg kunde jag ju bli vad jag ville... Komunikationsproblem tror jag. "Jag vill bli" brukar ju ofta betyda det, men tydligen inte i det militära) och inget svar från sas.
Med vänliga hälsningar Maria Nygren

Hej Maria
OK, jag förstår din situation. Du har svårt att fixa de kulor som behövs för en utbildning och allt verkar låst. Du är ju inte ensam om att sitta i den rävsaxen. Du har tydligen lätt för dig i skolan, vilket ändå talar för att du ska hänga på låset hos TFHS. De måste börja släppa in elever snart och du skulle nog kunna ta dig fram där.
Annars finns det bara den långa tråkiga vägen att ha ett annat jobb som försörjer dig under tiden du tar bit för bit. Så var det för mig. Ta ett privatcert så har du kul under tiden.
SAS sitter bara som en fågelunge och gapar och tar emot färdigutbildade piloter, men det ska de kanske ändra på snart. De ska i början på april tala om vilka skolor de kommer att prioritera. Kolla in deras sida som finns som länk från min sida. Hoppas förresten att du läst alla länkar från min sida. Det finn en del att lära kanske.
Lycka till
Christer


From: Maria Nygren
To: c.lundholm@home.se
Sent: Friday, March 23, 2001 4:38 PM

Du är en ÄNGEL, vilket jag hoppas att alla i din närhet berättar för dig dagligen. DU har verkligen räddat hela min förhoppning på ett LIV. Lite abrupt sagt kanske.
Jag tror inte heller att du behöver oroa dig för att du tillhör de piloter som ger upp livet när de fyller 60. Du har ju verkligen hittet en meningsfull sysselsätning, som komponerat denna Världens bästa sida. JAg har just läst så gott som hela. kanske borde ha gjort det innan jag skrev till dig första gången, men jag blev bara så glad.
Än en gång tack, för all hjälp. JAg tror all information jag behöver finns på din sida, annars kommer jag inte tveka att återuppta kontakten.
Maria Nygren

From: "Robert Johansson"
To:
Sent: Monday, March 26, 2001 4:44 PM
Subject: Flygsimulatorer

> Hej!
>
> Jag heter Robert, är 16 år och drömmer varje dag om att bli pilot. Läste att
> du jobbar på SAS Flight Academy. Så jag undrar om ni låter "oss dödliga"
> flyga era simulatorer? Det skulle ju göra mig lycklig i ca ett års tid.
Hur mycket kostar det i så fall?
>
> /Robert Johansson
Det lär ha förekommit, men det är dyrt 5000 i timmen för SAAB.
Själv jobbar jag inte med det längre.
Christer

From: xxx
To:
Sent: Monday, March 26, 2001 3:03 PM
Subject: Tjenare Christer. Captian.

> Hejsan!
>
> Jo, jag har lite funderingar.
>
> Jag jobbar just nu på ett företag och tjänar ihop pengar till min trafikflygarutbildning. När jag gick i gymnasiet så höll jag mig ju igång på gymnastiken vad gäller kondition et.c. och på matte fysik et.c. vad gäller huvudet.
>
> Men nu när man inte har något sådant så är det lätt att man blir för slö och glömmer saker och ting, hjärnan ska ju hållas igång också.
>
> Har du några bra övningar man kan göra? Jag menar vet du några platser med övningar och saker man skulle kunna göra, jag har gjort lite IQ tester på skoj.
>
> Självklart ska jag strax börja att ut och springa runt 5 km, har gjort det lite förr men ska försöka göra det regelbundet.
>
> Vad har du för förslag, också saker som hjälper mig vid en psykologundersökning.
>
> Ha det bra!
>
> /xxx
Förslag;
Kör dataspel, flygspel helst, det övar upp reaktioner. IQ tester kan man inte få för mycket träning på. Det finns ett flertal på nätet, men jag har tyvärr inga länkar nu.
Fysiskt är det bra med löpning som du föreslår. Även spinning ger kondition. Psykiskt är det bra att tävla i någont som man vet att man är bra på, så att man får några segrar i bagaget.
Lycka till
Christer

From: "Mikael Blank"
To:
Sent: Monday, March 26, 2001 11:07 PM
Subject: flygutbildning i USA

Tjena Christer!
Först vill jag tacka för en bra sida som innehåller det mesta som blivande piloter behöver veta.
Nu till mina frågor
Jag funderar på att läsa till pilot i USA och undrar nu om det går att konvertera mitt amerikanska cert. till svenskt? Har hört att man måste typ läsa om all teori och flyga upp på nytt. stämmer detta?
En annan sak som jag funderat på är om jag efter utbildningen kan söka jobb som pilot i USA? Jag räknar med att ha ungefär 1500 tim, varav 250 2-motor. Finns det ngn möjlighet till jobb i USA efter utbildningen?
Jag tackar så mycket på förhand och hoppas att få svar snart
Mikael B

Hej Mikael
Jo det stämmer att det är knöligt nu att gå från FAR till JAR. Du får läsa om ATPL-teorin och det tar några månader. För att jobba i USA måste du ha arbetstillstånd. Det har du under utbildningen, men när den är över måste du fixa ett sådant, gifta dig eller vinna lotteriet. Sen är vägen öppen.
Lycka till
Christer

From: johan svensson
To: c.lundholm@home.se
Sent: Saturday, March 31, 2001 1:25 PM
Subject: Hejsan

Hej Christer!
jag vill tacka för en mkt bra sida, med mkt bra information m.m!
jag har en liten fråga, om man kan få det lättare att söka in på SAS FLIGHT ACADEMY om man har praoat där? Jag Praoade nämnligen där när jag gick i 8:e klass! jag har fått ett så kallat "Tjänstgöringsintyg" av min dåvarande handledare Göran Mellqvist! Jag deltog i cabin och pilotutbildningar m.m! Och fick dessutom prova på och flyga deras F50 flygsimulator på egen hand! " gick mycket bra" =) !
tack på förhand Johan Svensson!

Hej
Vad skulle du söka till? Anställning på skolan eller till pilotutbildning?
SFA har ingen grundutbildning numera, så vitt jag vet. Anställning på skolan; där kan du kanske ha en liten fördel av att ha praoat och du skött dig väl, så att de mins dig som en rekorderlig grabb.
Christer

From: Arman Cajic
To: c.lundholm@home.se
Sent: Thursday, April 12, 2001 5:12 PM
Subject: Apinitio eller Modul???

Hej Christer,
Mitt namn är Arman Cajic och jag har skrivit till dig förut om hässlö och liknande, men jag komm inte in. Nu går jag andra året på nv linjen och funderar mitt nästa drag, för jag SKA BLI pilot. Har tagit kontakt med den lokala flygklubben och där fick jag höra att man genom en modul-utbildning kan få ett CPLMESPIR + ATPL-teori för bara 285 kkr... ( men utan MCC )
Det blir ju mycket billigare och enklare än abinitio. Är det så enkelt? Fins det någon "hake", varför skrivs det inte så mycket och detta på din hemsida?
Och jag fick det förklarat att MCC är något som kan gå bort eller integreras i typutbildningen.
Vad är bäst?, modul eller abinitio ?
Ja, att fixa fram 285 kkr blir ju mycket enklare än 600 kkr.
Och du behöver inte lägga ut detta på din FAQ.
Hälsningar,
Arman

Hej
Det är synd att du inte vill dela med dig om detta till mina läsare, tycker jag. Men erbjudandet låter väl förträffligt och anledningen till att man inte kan läsa om detta är att det inte funnits någon information om det tidigare. Jag har inte stenkoll på marknaden, bara info som kommer till mig i mail och det man kan läsa sig till på nätet.
Ab initio skall ju kräva färre timmar och borde ju bli billigare bara därför, tycker jag. Det är läge att undersöka noga och se efter var de har sparat in någonstans. Lägg utbildningsplanerna parallellt och jämför.
Lycka till
Christer
Ok, Christer visst kan du lägga ut detta på din FAQ, jag trot att det kann öppna ögonen på folk och se nya möjligheter.
ha det bra,
Arman

Undertecknads förslag till säkrare flygning
Hej h50p
Undertecknad tillhör den grupp i Sverige som håller på med precisionsflygtävlingar och som tycker att detta har mycket att ge till flygsäkerheten.
En av de saker som lätt skulle kunna hämtas från precisionsflyget till nytta och nöje för alla är följande:
Måla ett "precisionsfält" (dvs det minifält 12 m brett och med "nolla"som används vid precisionsflygtävlingar) på varje hårdgjord bana i Sverige. Det kommer att locka piloter att försöka landa på ett mindre fält än deras vanliga 1000 till 2000 metersbana. Detta ger träning inom området farthållning inför landningen och träning inför landningen på de mindre fälten. Likaså kan det användas i skolningen av färska piloter. Stråket bör ligga en bit in på den stora landningsbanan så att ett mindre misslyckande inte får svåra följder.
Landningar är ju överrepresenterade i haveristatistiken. Detta bör bidra till bättre precision i den fasen av flygningen.
Med bästa hälsning
Christer Lundholm
Flyglärare Täby Sjöflygklubb
Kapten E145 Skyways
Simulatorinstruktör
www.abc.se/~m9963/flygyrke.html


From: "CEDERQVIST VERONICA"
To:
Sent: Thursday, April 26, 2001 11:04 AM
Subject: Pilot

Hej!
Tack för en bra hemsida om flygare! Jag har sedan barnsben haft en dröm om att bli pilot. Jag har hört att kabinpersonal måste ha en viss längd för att få arbeta. Hur lång måste man vara för att bli pilot. Själv är jag 160 cm och kommer inte bli längre...
Tacksam för svar.
MVH
Veronica C.

Hej Veronica
Det här med längd är lite olika mellan bolag. SAS har en minimilängd på 163 cm, men det kan finnas bolag med andra krav. Det får man nog undersöka lite noggrannare i din situation. SAS hade detta publicerat på sin hemsida om "Pilot recruiting". Det kanske andra bolag också har. Försök där. Skulle tro att du kan hitta ett bolag som tar 160centimetare åxå.
Lycka till.
Christer

From: "David Linder"
To:
Sent: Friday, April 27, 2001 2:23 PM

> Tjenare!
>
> Uppskattar verkligen din sida och att du lägger ner såpass mycket tid på oss
> frågvisa.
>
> Tänkte faktiskt också besvära dig med ett par frågor om det går bra...
>
> Liksom alla andra besökare på din sida har jag varit intresserad av flyg och
> pilotyrket sedan barnsben. Och har länge funderat på att påbörja någon form
> av utbildning till pilot.
>
> Jag kan dock inte riktigt avgöra om jag vill påbörja en helikopter
> utbildning eller flygutbildning. Jag har fått en mängd bud om vilket som är
> lättast, bäst, billigast och bästa framtidsutsikter, men har tyvärr inte
> blivit mycket visare av det.
>
1 > Så; är helikopter så mycket svårare och dyrare än flygplan när det gäller
> CPL?
>
2 > Hur stort är steget mellan CPL på helikopter och Flygplan?
>
3 > Vilket tycker du själv är roligast, samt vilka skolor rekommenderar du?
4 > När det gäller CPL på flygplan har jag hittat Sturup IFR Center, några
> invändningar mot dom?
>
5 > Vilken utbildning krävs för en "tredjestyrman"?
>
> Som du märker så snurrar det bara i huvudet på mig.
> Vore MYCKET tacksam om du tog dig tid att svara på frågorna.
>
6 > Utgår du från Landvetter på dina flygningar nu?
7 > Jobbar själv på SAS och jobbade innan på rampen på Landvetter.
> Vi kanske har träffats?
>
> Ha det bra och Tack på förhand!!

1. Helikopter är inte svårare, men 2 - 3 gånger dyrare.
2. Det är stort det är två olika världar i samma luftrum delvis.
3. Privatflygning så är nog helikopter ett strå vassare. Yrkesmässigt har jag bara provat flygplan och där är möjligheterna till jobb större tror jag.
4. Jag uttalar mig inte om enskilda skolor, mest för att jag inte vet, men också för att jag vill vara neutral.
5. Samma som alla styrmän. Det finns också benämningen flight engineer och de har en mer teknisk utbildning.
6 Jag jobbar på Arlanda mest.
Mvh
Christer

From: "Mika Sjöman"
To:
Sent: Tuesday, May 01, 2001 1:25 AM
Subject: Hej CHRISTER!

Skriver angående din hemsida...FAQ-n
Jag heter Mika Sjöman, 20 år och jobbar heltid (i min branch alltså 14 timmar om dygnet) som webdesigner/websystemutvecklare. Mindes tillbaka till den gången när min mor och min far på min 10 års dag satte på mig en bindel för ögona och tog mig ut på en åkfärd på ca 15 minuter. Väl framme så tog de till slut av den och vad får jag inte se tror du - en underbar Cesna stående på Säve flygplats!!
Kort förklarat var de nog ett av mina starkaste minnen sedan jag var liten - och har nu bestämt mig för att ta en PPL utbildning.
Nu råkar det vara så att jag för tillfället bor i granlanndet Norge på obestämd tid, och har nu läst en del om omcertifiering vilket verkar vara en krånglig procedur vad jag förstår.
Hur fungerar det egentligen om man först tar teorin här i Norge, kan man ta flygtimmarna i Sverige... hur skiljer sig materialet??
Måste man omcertifiera sig, eller klarar jag mig på mitt norska?

Vidare till något helt annat...
Det är många som talar med ångest på din sajt om psykologitestet som görs. Med de kunskaper (helt självlästa) i ämnet beteendevetenskap jag har skulle jag gärna tillföra med lite hjälp...
Just den här delen är en bit som många känner sig svaga för, därför att de känner att de inte kan påverka resultatet. Det krångliga med att man tar in en psykolog som skall utvärdera en, är just att man går igenom en fas där man måste bevisa sig, utan att egentligen ha en aning om vad man skall bevisa.
Alla går vi runt med bilder och föreställningar om hur vi skall vara, och det är just de föreställningarna och trosgrunderna som psykologen vill få reda på, för att utvärdera om du passar in som flygkapten.
Utan att ha gjort en PAT (Personal Assasment Test) för flygning tänker jag ändå spekulera lite i vad psykologen kan leta efter...
Mannen/flickan som i sitt liv visar att han klarar av upsatta mål.
Flygutbildningen är en dyr utbildning, där företagen satsar mycket pengar på din utbildning.
En person som hoppar av pågående utbildning blir därför en oerhört dyr affär för företaget. Berätta därför gärna om vilka mål du uppnått, och hur du bygger upp dina strategier för detta.
En person som slutar under pågående utbildning blir dyr, men en person som slutar efter ett kort tag, blir ännu dyrare.
För då får företaget sätta igång hela processen igen.
Inom en beteendevetargren som kallas NLP (Neuro lingvistisk programering) tar man upp två olika personlighets typer; möjlighets människan och nödvändighetsmänniskan.
Märk att den ena varken är sämre än den andra - man kanske bara behöver veta vilken av dessa man är.
För att gå in på ämnet så kan jag beskriva mig själv:
Jag är en människa som ser möjligheter i det mesta och i alla. Med rätt motivation/skäl vet jag att man kan utföra underverk. Problemet med mig är t.ex. att jag inte inte stannar kvar allt för länge på olika jobb.
När jag klarat av en uppgift / arbete är jag inte allt för sen att byta. Jag ser helt enkelt inte nödvändigheten i att acceptera hur saker är.
Nödvändighetsmänniskan är ser däremot nödvändigheten av att ha ett jobb där han/hon kan förverkliga sig själva i. Jag råkar faktiskt bo med en sådan just nu.
Hon jobbar på sjukhus med mappar och journaler. Hon har fått en sådant otroligt berömm för att hon alltid ser till att hon inte ger upp att leta efter en mapp/journal om det så tar henne halva dagen. (Jag skulle slutat efter en halvtimma, vilket tydligen 60% av hennes arbetskollegor också gör). På hennes tidigare jobb har hon däremot fått skäll för att hon varit slö i en miljö där det är vikigare att flera saker görs istället för att allt verkligen görs.
Jag tror jag såg ett program på TV som handlade om att många av de förseningar som finns beror på någon form av flygtrötthet hos piloterna. Själv som studerande och praktiserande av hypnos (Ja, idag är det en del av den "godkännda" psykologin - Sverige har världens största organisation för psykologer/läkare som praktiserar hypnos - SFKH) kan jag inte tänka mig någon bättre miljö för en människa att falla i ett transliknande tillstån än ovanför ett molntäcke, med ett ljud som låter likadant hela tiden. I alla fall måste du vara en människa som kan klara av det, timma för timma och dag för dag, år för år. Nödvändighets människan är starkt rekomenderad tror jag här...
För att inte göra brevet allt för långt nu så skadar det nog inte med en grundbok i NLP, ett otroligt roligt ämne!
MVH Mika Sjöman
Vidare frågor/debatt: mika@fortress.no

Min egen bakgrund är:
2,5 år då och då datalärare/assistent på finska folkhögskolan Under sammma period grafisk vägledare åt TS tidningen
Hjälplärare i data åt Göteborgs folkhögskola i några år - och en områdestidning i dess regi i perioder.
Egenföretagere sen 18 års ålder Site2day HB (på is just nu)
Grafisk design och formgivning intensivutbildning Folkuniversitetet under ett halvår.
Web infotech AS ett halvår
Fortress reklamebyrå jobbar jag på nu som webutvikkler
Rescue diver - PADI (siktar just nu på instruktör/divemaster)
Samhälls/naturvetenskaplig gymnasieutbildning
Intressen i hypnos, beteendevetenskap, flygning och dykning och kinesiska (skall till kina i två månader i september!! wooha!
Tack för att du tog dig tid att läsa mitt brev, och de grafiska råden gav jag bara för att jag själv vill ha det enklare att läsa på din sajt ;)
MVH Mika Sjöman

Puh! Långt brev, och intressant.
Om du siktar på ett privatcert så är det inte så krångligt att blanda länder numera,sedan vi i Europa gått med i JAA. JAA har likriktat reglerna inom medlemsländerna så att sådana som du ska få det lättare. Alla teoriprov inom JAA skall ha samma frågedatabas och teorimaterialet skall alltså leda fram till samma resultat. Sen kan böckerna se lite olika ut och på PPL-nivå är det det lokala språket som gäller. (PPL=Private Pilot License).
Att byta skola inom JAA skall inte heller stöta på några större problem.
Psykologi
Det är nog som du säger att rädslan för psykologen beror på att man vet inte vad han är ute efter och det är en obehaglig okunskap.
Jag hoppas jag kan saxa lite utav det du skrev till allmän vetskap på min sida framöver.
Layout
Jo jag har fastnat i en tidig version av html-användning och inte tagit mig vidare. Jag är pinsamt medveten om att det inte är proffsigt, men min son är så dyr att konsultera numera, så jag törs inte fråga längre och det går till nöds att läsa i alla fall. Jag fick ett erbjudande om hjälp med uppfräschning för en månad sedan från en hjälpsam läsare, men hittills har inget blivit gjort. Vi får väl se om jag lyckas ta mig ur träsket framöver.
Ha de
Christer

From: Helena
To: c.lundholm@home.se
Sent: Tuesday, May 01, 2001 4:28 PM
Subject: Historia !

Hej Christer!
Jag hoppas innerligt at du kan ta dig en liten stund att läsa detta trots att du märker att det är ett långt mail , jag har studerat din sida många gånger och varför förstår du när du läst mitt mail ! har även varit inne på dina FAQ men i detta fall är detta en personlig angelägenhet som behöver ett personligt svar ! Tack på förhand !
Till Historien....
Jag har studerat och forskat kring flygning till och från i några år nu! anledningen är naturligtvis mitt stora intresse för flygning. Jag ville beskriva lite historik så du kan känna sympati med mitt sk dilemma! Jag kallar det dilemma för den här historien blir man inte riktigt klar över själv, hur jag har kunnat låtit åren gått och gått! Vad jag vill berätta är, att så länge jag kan minnas har jag varit helt uppslukad och fascinerad då jag har sett eller varit i kontakt med flygplan och helikoptrar, men tydligen så har jag inte haft alldeles klara mål till vad mitt yrkesval då skulle vara. Jag gick gymnasiet Beklädnadsteknisk linje. Anledningen till detta val var att man faktiskt var, och fler med mig! lite skoltrött och man förstod nog inte hur viktigt det egentligen var att kliva över med båda fötterna i vuxenvärlden och ta ansvar över sitt eget liv och leverne med en bra utbildning i botten. Att läsa de kärnämnen som man behöver för att ev. senare kunna fortsätta att specialisera sig i ngn utbildning + att jag var och är intresserad av så mycket, så det har inte varit så lätt och klart att välja!
Åren gick från det man var 18-20 år och det var fortfarande som man inte riktigt var på det klara då heller fast jag var så intresserad av flygning,att jag ska nog ta och höra mig för och ta reda på om pilotyrket är ngt för mig osv! för att då kunna satsa på det till 100 %.
Jag hörde mig senare för på TFHS jag var då 25 år, men saknade då två ämnen för behörighet, samt att det är ju ingen garanti ändå att komma in, man skall ju klara alla test osv. Men hade man gjort slag i saken och kommit så långt så var ju detta den mest ekonomiska lösningen till en gedigen utbildning. Läste sen, två år senare att skolan hade utbildningsstopp.
Det är nu idag och när jag ser tillbaka några år, jag verkligen märker att jag hela tiden faller tillbaka på detta intressanta ämne och som jag då varit intresserad av sen barnsben, detta ger en väldigt speciell känsla, inte allt för positiv måste jag medge, att man inte haft en riktig klar målbild att sträva mot. . . spillt en massa tid till annat som inte känns lika starkt som detta, naturligtvis är det inte spilld tid om man tänker på vad vad man har hunnit med under viss tid osv, vilka erfarenheter man har skaffat sig, personlig och emotionell mognad. Men tiden är ju viktigt i det hänseendet eftersom vissa skolor har ålderstak för sökanden.
Till detta hör också att före mitt första barn hade man ju provat på en hel del för att känna sig för, olika jobb,fler utbildningar och skolor. Och detta var bara bra att man breddade sin kompetens. Jag har också alltid älskat havet och dess undervattensliv så jag tog två dyk certifikat vid ca 23-24 års åldern och till det hör att jag också hade en god vän som flög privat och jag var mycket på flygklubben och när jag var ca 25 år började jag ta A-certifikat men detta är inte heller så lätt då det också kostar en hel del pengar. Men jag flög en hel del och teorin gick bra osv.
Men problemet som jag ser det är, efter mycket men behövlig bakgrundsinformation att mitt velande har ju faktiskt fått tiden att gå väldigt fort .... och man blir inte yngre och det hjälper inte att se tillbaka och fråga sig varför gjorde jag inte så ? .... osv. Det som sedan kvarstår som ev. alternativ eftersom jag då spolade mina chanser att vid rätt ålder, och skaffad behörighet till ex. TFHS eller NAC i Norge, är privat utbildning. Där är det också ett faktum att det kostar en fasligt massa pengar! och då kan de som redan har eller har sparat en hel del medel, gå en sådan utbildning förutsatt att de är rätt person. Jag har sökt tagit reda på olika möjligheter till alternativ finasiering och dessa är klart begränsade, Alla stipendier som finns gynnar bara vissa studietyper som det redan finns en uppsjö stipendier av. Detta tycker jag är anmärkningsvärt! USA har vissa resurser på detta men då skall man bo och vistas i den delstaten! Och för att inte tala om konverteringen enlig JAR! Har även kikat på olika fonder för att jämföra de olika kategorierna och lika dålig fördelning där! Det jag skulle vilja veta är om du ser detta som helt uteslutet att min nu tydligare bild och dröm, som hela tiden kommer igen och gör sig påmind! bara är och förblir en dröm? om jag skall lägga detta på hyllan och fortsätta ångra mig för att jag inte tog reda på mer och hörde mig för?! eller att kunna göra slag i saken och göra testerna som krävs även för en privat skola för att få veta för egen vinnings skull att du inte kastar bort medel i onödan om du inte skulle vara rätt person för yrket? Jag är 32 idag och tycker man har en helt annan mognad nu än vad man skulle haft då vid en sån här typ av utbildning, naturligtvis så växer de yngre säkert in i rollen vid sin utbildning och får en viss erfarenhet men dom saknar den vidare och världsliga erfarenheten som du får genom åren av diverse händelser både negativa och positiva. Pratade med en flyglärare en gång om det och hans åsikt var i de två olika aspekterna densamma!
Jag hoppas att du kunnat sätta dig in i denna högst sanna och för mig lite frustrerande historia så gott det går! ingen behöver agera livspsykolog det enda man önskar sig är att någon men lång och bred erfarenhet på området kan ge lite tid och medmänskliga reflektioner över detta !?
Vet du om någon fond? stipendier? eller andra tips till finasiering?
Har själv tänkt på möjligheterna att starta någon fond för detta ändamål för att ev. kunna hjälpa andra som känner likadant och befinner sig i en likartad situation samt är i en viss ålder. Det är faktiskt otroligt att de som startar fonder bara tänker på att alla tydligen bara skall utbilda sig till att vara advokater och civilekonomer för där ligger det flesta stipendier och väntar på sökanden! När resurserna redan är så små för de som vill gå en flygutbildning och tex, inte är av rik härkomst och de som inte kunnat spara ihop medel själv på ett eller annat sätt, vore det mer logiskt att få hjälp med så höga kostnader eftersom flygutbildning är betydligt dyrare än att gå på högskola där du bara behöver låna medel för löpande kostnader, så som boende, mat och studentliteratur själva skolan och utbildningen kostar inget!
kan möjligheterna till ett yrkesval inom flyget öka för dessa grupper skulle det vara jätte bra!
Det känns så onödigt att spilla mera tid som man bara ågrar sig över, i ett sådant här sammanhang! Hoppas på en reflektion och svar på mina funderingar!
Hälsningar/ Helena

Hej Helena
Jag känner igen symptomen. Har själv haft dem. Jag tog visserligen ett A-cert vid ålder 22, men sen räckte inte självförtroendet längre, förrän mognaden inträdde vid i mitt fall 36. Då tröttnade jag på att sitta på kontor, samtidigt som det hände mycket i mitt liv (skilsmässa) och jag sadlade om. Tog steg för steg. Ett B-cert VFR, kostade mest studier, inte många pengar. Kom in på flyglärarutbildning. Skapade timmar och kontakter. Kunde utbilda mig vidare med 2-motor och D-teori (ATPL). Så småningom lärde jag känna den man som kunde ordna ett flygjobb. Måste erkänna att det var flyt. Men det viktiga är målinriktningen och det är den som du inte har fått förrän nu, men det är ju 4 år före mig, så det är ju inte för sent. SAS tar in nya till 40 års ålder.
Dykningen hör tydligen ihop med flygning. Många flygare dyker och det är ju lite av samma känsla i klara vatten. Det har varit min hobby åxå.
Spotta i nävarna och ta tag i det du vill göra. Ju längre du väntar, desto längre ifrån hamnar du om du inte inväntar ett större arv, som löser alla problem.
Jag gick en målinriktningskurs i samband med att mitt liv förändrades och den fick mig att inse att jag varit en barkbåt i bäcken som låtit mig föras dit jag inte ville. Sätt motor på barkbåten och styr dit du vill.
Lycka till
Christer

From: "Jonas Finn"
To:
Sent: Sunday, April 29, 2001 9:06 PM
Subject: Swede's Flying in the USA

> Tjenare Captain Lundholm!
>
> Jag är pilot på Comair-Delta Connection i Cincinnati, USA (Flyger Canadair
> CRJ). Jag, och två andra killar från Sverige har på försök startat upp en
> liten site som syftar till att samman-binda svenskar som flyger i USA. Det
> är inte mycket att hurra för just nu, men det kommer med lite visat
> intresse.
>
> Linka gärna till oss om du vill!
>
> http://www.dreamwater.net/swedishpilot/
>
> Ha det!
>
> Jonas

Åter till Flygyrkessidan. Uppdaterad 2001-06-02 av Christer Lundholm