Filateli.

Filateli är, kan man nog säga, en inte särskilt gammal hobby. Detta eftersom frimärken första gången i Sverige gavs ut 1855. Ett av de första märkena var 3 skilling banco. Det felaktigt färgade gula är världsberömt då det bara finns ett enda. Jag skulle tro att samlandet inte kom igång förrän in på 1900-talet. Men när jag gick i folkskolan i slutet på 40-talet var det allmänt. Även i en liten by i det inre av Lappland hade nåtts av det. Då blev jag inte fast i "eländet" utan det skedde långt senare, närmare bestämt år1976.

Nu är det kanske många som tror att man kan bli rik på att samla frimärken. Det blir man inte, snarare tvärt om. Det är dyrt att köpa dem! Det gick nog för sig fram till slutet på 50-talet för då gavs, i Sverige, inte ut mer än upp till fem märken varje år. Numera ger postens frimärksavdelning ut det tiodubbla, plus alla häften. Och som väl de flesta vet, man får inte många brev med frimärke på. Dessutom är många märken i sådan valör att de inte används. Annat var det förr minsann! Att samla bara Sverige kostar ca femhundra varje år. Oräknat album och andra tillbehör, t ex bankfack.

Nya frimärken kostar vad det står på dem. Äldre, som utgått ur postens sortiment, får man leta efter hos frimärkshandlare eller på auktioner. Riktmärke för priser på svenska märken utgör Facitkatalogen. Nästan den enda. Det är den handlarna går efter. Philatelia i Skellefteåtrakten ger också ut en katalog med genomgående lägre priser. Hos de flesta handlare får man rabatt om man blivit stadig kund. Men vid försäljning (till handlare) får man inte mer än upp till halva Facitpriset, om de ens vill köpa. Och säljer man privat kan man knappast ta ut mer, snarare mindre.

Att få till en komplett Sverigesamling är i dag omöjligt. Det finns frimärksutgåvor som inte finns. Låter konstigt! Men posten tryckte en upplaga av Gustaf V som drogs in innan den började säljas. Dock hade ett postkontor någonstans i Småland hunnit rekvirera ett antal. Och innan de nåddes av beslutet i Stockholm hade de hunnit sälja några. Resten makulerades, trodde man. Någon förutseende lyckades komma över en bunt, hur många är det ingen som vet. Att så skedde vet man genom att det dykt upp sådana märken men med fel stämpel. Och postfriska finns helt enkelt inte.

Till de som vill eller tänker börja samla nu skulle jag vilja säga: "Börja samla på märken om något du är intresserad av, blommor, djur, svampar eller nå't". Sport är ett stort område men man kan begränsa sig till Olympiska Spel t ex. Man kan också välja ett litet land som inte ger ut/har gett ut så många märken. Åland och på senare tid de baltiska staterna.

En viktig del av samlandet är ordna samlingen på ett snyggt sätt. Att göra som många, låsa in dem i bankfacket ger ingen större glädje. Det får man däremot av att sitta och pyssla med dem och lära sig mera om varje märke och det land/område/objekt det handlar om. Svensk konst är ett område som nästan är outtömligt, finns säkert många andra också. Frimärkena upp till höger är avbildningar på konst från vikingatiden. Jag tror att de finns till beskådande i guldrummet på historiska museet, föremålen alltså. Frimärkena finns att köpa på posten eller postens frimärksavdelning (som finns i Kiruna). Alldeles säkert finns de på postmuseet.

Startsidan

.Uppdaterad  2015-11-18