Startsida

Lovisa Maria Hjelms ättlingar

DISBYT

Antavla

Välkommen till Olof Cronbergs släktforskningssida!

Introduktion

Sedan 20 år tillbaka har jag hållit på med den mycket spännande sysselsättningen släktforskning. Släktforskning är en evighetssysselsättning på det sättet att så snart man hittat en ny anfader eller anmoder, så får man två nya anor att leta efter, nämligen den nyfunnes föräldrar. Ju längre tillbaka i tiden, desto svårare blir det att finna några uppgifter, men det är sällan som det är helt omöjligt. Den person som säger att antavlan är färdigutforskad är ingen riktig släktforskare.

Antavlan rymmer i nyare tid (1600-tal och framåt) ca 1800 kända personer. Jag brukar säga att den innehåller personer från alla skikt utom de allra förnämsta och de allra fattigaste. Anorna är spridda över i stort sett hela Sverige. Jag skall efter hand lägga upp min anvtavla.

Jag har även sammanställt två biografier, dels över min farfars farfar murmästaren Sven Cronberg (1798-1885), dels över min morfars far läroverksadjunkten Johannes Hellsten (1847-1922). Båda dessa biografier kan vara av allmänt släktforskarintresse, då de visar hur mycket information man kan finna i olika källor om vanliga 1800-talsmänniskor.

Vidare gjort lite mer omfattande utredningar rörande släkten Kastman från Vimmerby, släkten De la Rose från Malmö, släkten Sjöström från Malmö och förståss släkten Cronberg från Malmö. Jag har även information om andra Cronberg-släkter.


Register
Jag har dock också hunnit med att göra register till kyrkoböcker, bla födde, vigde, döde för Skanör 1664-1716, vigde i Skytts härad -1815, bouppteckningsregister för Oxie, Skytts & Vemmenhögs härader samt Skanör & Falsterbo -1750 (Dessa går att beställa på mikrokort, se postorder). Jag har även hjälpt till med normering och utskrift av vigselregisterna för Oxie härad och Onsjö härad.


Föreningar
Runt 1980, då jag gick i gymnasium kom jag första gången i kontakt med datorer, och jag skaffade mig snart en ABC80 och gick med i ABC-klubben. Jag insåg ganska snar t potentialen att använda datorstöd i släktforskningen. Jag gick med i föreningen för Datorhjälp i släktforskningen (DIS), där jag nu sedan 1989 varit sekreterare, och sedan 1999 är vice ordförande. Jag är ledamot av Sveriges släktforskarförbunds styrelse sedan 2001.

Jag sitter även med i styrelsen för Släktföreningen Lovisa Maria Hjelms ättlingar, och är arkivarie och redaktör för medlemsbladet Hjelmaren.


Projekt

DISBYT. Jag är ansvarig för DISBYT-projektet inom föreningen DIS. DISBYT är en metod för att jämföra olika släktforskares material och leta reda på gemensamma nämnare. Projektet startade 1990 och har stadigt vuxit. Som en avknoppning finns själva databasen sökbar på Internet. Databasen innehåller mer än 6 miljoner poster.

Sveriges släktforskarförteckning. Förteckningen omfattar knappt 4000 forskare, som anmält sina forskaruppgifter via lokala släktforskarförteckningar.

Skånsk litteratur för släktforskare. Under 90-talet har jag arbetet med att ta fram denna bibliografi i Skånes Genealogiska Förbunds (SGF) regi. Hittills har ca 3000 referenser samlats ihop. Boken utkom i augusti 2000. Om du forskar i Skåne, så är den väl värd sitt pris om 200 kr. Säljes via SGF.


Olof Cronberg
Södra Järnvägsgatan 21 A
352 34 Växjö
Sverige
olof.cronberg@abc.se


Denna sida är gjord före 971221, uppdatera 030101.