Johanna Lundblad, tidigt frälsningssoldat

Johanna Lundblad

En av de första frälsningssoldaterna i Sverige


Johanna Lundblad (1844-1938) var född i Gruvriset i Falun. Hon gifte sig så småningom med fabrikör Johan Lundblad och fick fyra pojkar och två flickor. En av flickorna var Betty (Elisabet Matilda), min farmor.

Jag har inte några bevis för att Johanna skulle ha varit med på FA:s första möte i Sverige (1882), i Ladugårdslandsteatern, vid nuvarande Folkan vid Östermalmstorg i Stockholm. Det kunde myckt väl vara så. Dalkarlar och dalkullor vandrade ofta till Stockholm för att arbeta (den tidens långpendling). Men det är inte troligt att Johanna behövde (eller fick) lönearbeta 1882, då hon hunnit gifta sig och fått flera barn.

Johan tycks ha varit en driftig företagare. De hade hunnit bo och verka på flera ställen i landet (bl a Östra Emtervik i Värmland där Johan skall ha drivit en kvarn) innan de bosatte sig i Örnsköldsvik. Jag har fått uppgifter (som jag inte kunnat kontrollera) om att han skulle ha haft flera firmor i Ö-vik, bl a en som hette Järveds Mekaniska och ett byggmaterialföretag som bar hans eget namn, men som senare köptes upp av något större företag. Johan tycks i alla fall ha klarat sig bra och kunnat lägga undan litet pengar för gamla dar.


Betty Lundblad som ung FA-officer i Tyskland 1897 Johanna engagerade sig i FA:s arbete där och blev "plattformssergeant" (hade hand om nya rekryter och soldater). Johan bekostade byggmaterielen till  FA:s lokal i Ö-vik (möjligen även senare i Leksand), men han blev själv aldrig medlem i rörelsen. 

En son, David, och en dotter, Betty, anslöt sig dock till Frälsningsarmén. David dog "tidigt", men Betty blev officer och gifte sig så småningom med David Wickberg, min farfar.

David Lundblad
Senare flyttade Johan och Johanna till Gävle. Enligt vad min far Erik berättat var det där som Johanna lämnade FA och övergick till Jehovas vittnen.


FA:s lokal i Ö-vik (före branden)Bilden till vänster är ett gammalt fotografi, troligen från sekelskiftet (omkr 1900) med FA:s lokal i Örnsköldsvik. Lokalen stod kvar tills den brann ner på 1980-talet (?). (Klicka på bilden för en större version.)

Enligt samstämmiga uppgifter skänkte Johan Lundblad både tomten och virket för lokalbygget till Frälsningsarmén. Man hade vid min fars (Erik Wickberg) besök där omkring 1980 (i den nya lokalen?) fortfarande ett foto av Johan Lundblad, men "ingen visste vem det var". Erik kunde upplysa dem om det.



Johan Lundblad titulerades "Fabrikör". Tillsammans med en kompanjon firman startade han firman "Lundblad och Nyberg" i Ö-vik. Firman bytte sedermera namn till "Järveds Mekaniska".
(Dessa uppgifter kommer från Anders Östman och hans släktingar i slutet av 1900-talet vid Anders Östmans 50-årsuppvaktning. Både Anders och Margit kom från Ö-vik, där deras föräldrar bodde kvar.)
Det finns uppgifter om att Johan (troligen efter giftermålet) också hade haft en kvarnverksamhet i Östra Emtervik, Värmland. Sannolikt var det före tiden i Ö-vik.

Någon gång omkring sekelskiftet till 1900 flyttade Johan och Johanna från Ö-vik till Gävle. Där blev Johanna ett Jehovas Vittne, vilket hon förmodligen förblev till sin död.



Johan Lundblad pensionerade sig 1903 och då flyttade de från Gävle till Leksand.

1915 köpte Johan Lundblad en familjegrav som skulle finnas kvar och skötas av kyrkogårdsförvaltningen till "evärdeliga tider". Graven finns ännu kvar (år 2000) och kyrkogårdsförvaltningen har låtit mig veta att så länge den inte vanvårdas har man inga planer på att ta bort den.


Mera om familjen Lundblad

2000 01 31 Sven Wickberg
98 05 01, rev 00 01 31, 01 03 13 :