Illusionisten James Randi

Det är slutsålt och salen hos ABF i Stockholm är fullpackad. Då börjar det – vi får se en film. Små korta klipp som visar hur James Randi avslöjar trick och vidskepelse, t.ex. Uri Geller, som påstod att han kunde böja skedar med sina psykiska krafter.

Nu kommer Randi själv upp på scenen. En vänlig farbror med jultomteskägg och plirande pigga ögon. I ett kort uppvärmande tal presenterar han sig som trollkonstnär och folkbildare. Sen håller han igång publiken i två timmar utan en tråkig minut. Vi får se böjda skedar och andra konster där publiken deltar. Exempel på hur lätt det är att bedra folk med trick.

Vi lär oss om homeopatiska preparat, som marknadsförs trots att de inte innehåller några verksamma beståndsdelar.

Det största tricket visas på film. Randi genomför psychic syrgery, en operation med bara händerna som de gör på Filippinerna. Han ser ut att sticka handen rakt ner i patientens mage, blod sprutar och Randi plockar upp små slamsor som ska föreställa sjuk vävnad. Det är sådant lurendrejeri som människor betalar mycket pengar för.

 

James Randi talar mot vidskepelse. Foto: Per Åkesson

Det stora priset

James Randi har deponerat 1 miljon dollar som ska gå till den som kan bevisa ett övernaturligt fenomen. Hundratals människor har redan gjort anspråk på priset utan att lyckas.

Det intressanta är, berättar Randi, att de professionella bedragarna aldrig kommer och gör testet, de vet ju att de skulle bli avslöjade. De som kommer är amatörer som alltid är fullt övertygade om att de själva besitter den övernaturliga gåvan. Just före besöket hade Randi varit i Tyskland och testat flera kandidater. Testet gick ut på att kandidaten skulle försöka bevisa sim påstådda förmåga. Det kunde alltså variera. Vanliga testmoment är att kandidaten med sin psykiska kraft ska tala om i vilka askar ett dolt föremål är placerat, eller enbart titta på fotografier av folk och tala om vilka personer som har hjärtproblem, eller läsa tankar på olika sätt.

Resultatet av testet blir förstås alltid det statistiskt förväntade, efter normalfördelningen.

Men slutar kandidaten att tro på sin övernaturliga förmåga efter att misslyckats i testet? Nej! Kandidaten blir uppriktigt förvånad över det dåliga resultatet, men slutar aldrig tro. Om det är en torsdag säger han eller hon att det aldrig går bra på torsdagar, osv. Dessa personer slutar aldrig tro på sin övernaturliga förmåga.

Skämt och allvar

Bakom skämtets fasad finns ett allvarligt syfte. Randi visar och berättar hur lätt vi låter oss luras, för att vi som människor så gärna vill tro på något magiskt. Han uppmanar oss till kritiskt tänkande.

För övrigt anser han att det inte är så konstigt att många i just USA är vidskepliga, när till och med landets president är en religiös fundamentalist.

Intervju med James Randi

Mr Randi, har amerikaner och européer blivit mer vidskepliga?

– Det vet jag inte. Men folk har blivit vidskepliga på fler och nya sätt.

Vad beror det på?

– Delvis internet. Delvis nyhetsmedia, som inte alltid bryr sig om i fall en nyhet är sann, så länge som den är sensationell.

Vad är faran med detta?

– Att folk fastnar i en fantasivärld och förlorar kontakt med verkligheten.

Vad kan vi göra åt det?

– Undervisning. Barnen bör läras sig kritiskt tänkande och hur bedrägeri går till.

 

Per Åkesson, oktober 2004

James Randi är 76 år. James Randi Educational Foundation finns på: www.randi.org

Stiftelsen delar varje år ut ”Pigasus Award” till årets största bluffmakare. Senast gick det till Sydafrikas hälsominister som påstod att aids botas med vitlök.

Åter

To Main Page