Filmälskaren

När filmen slutar ser jag en ensam man sitta kvar. Han sover. Men då eftertexterna rullar upp och salongen tömts vaknar han. Då hälsar jag på honom. Det är ju Torgny Backerud – Sveriges meste biobesökare.

Du kanske också har sett Torgny i Stockholms biografer. Han är alltså mästare i biobesök, och sådant blir man inte hur som helst. Det är inte som att träna för marathon eller Vättern runt, nej det kräver en livslång passion.

Torgny såg första filmerna med föräldrarna vid sju-åtta års ålder. Och vid 14 började han se barnförbjudna filmer. Det tände intresset.

Nu för tiden är Torgny pensionär och har mer tid än någonsin att se film. Vi sitter på ett kafé och pratar om hans stora passion.

Framför mig sitter en skäggig man med pigga, vänliga och nästan barnsligt nyfikna ögon. Han har vattenkammat hår och bär en sliten jacka som inte är så elegant, men varm och praktisk. Torgny bär med sig sina saker i ett par plastpåsar. Kassarna kan ge intrycket av en hemlös eller missbrukare, men då känner man inte helnykteristen Torgny.

Torgny har många åsikter om film. Foto: Per Åkesson

En vanlig dag tar Torgny tunnelbanan in från bostaden i Farsta och är i stan hela dagen. På förmiddagarna sitter han oftast i stadsbibliotekets läsesal och läser tidningar, gärna sportbilagorna. På eftermiddagarna ser han film.

– Jag grovplanerar den kommande veckan på fredagen då programmen kommer, köper biljetter ibland i förväg men oftast finns platser utan förköp. Jag gör inte spontanbesök, berättar Torgny.

Om Torgny inte ser film ser han fotboll, i alla fall om favoritlaget Djurgården spelar. Och plastkassarna? Där har Torgny tidningar och annat han behöver under dagen.

– Plastkassar är de mest praktiska som finns, säger Torgny. Och därmed basta.

Film! Film! Film!

Intresset för familj har aldrig varit på långt när så stort som intresset för film. Därför har Torgny idag varken barn eller barnbarn. Visserligen hade han flickvänner i skolåldern, men det blev aldrig riktig kärlek. Däremot hälsar han på sin syster och bror några gånger per år. Ibland träffar han sin gamle kollega Hans från tidigare jobbet på Myrorna och går på bandy eller fotboll. Men oftast går Torgny ensam på matcherna.

Både Torgnys syster och biografvaktmästaren på Filmstaden intygar att han är snäll och trevlig, men också just detta att han håller sig lite för sig själv.

OK Torgny, du har inte något väldigt stort socialt umgänge. Har du någon mer hobby än film?

– Nej, jag samlade frimärken och fotbollsbilder som barn, men det var länge sen.

Torgny har inte heller något husdjur, ja inte ens en telefon – de som vill träffa honom får tag på honom ändå. Och han ser sällan på TV, bortsett från lite sport och reportage. Det är helt enkelt film som är det stora intresset. Film är bästa avkopplingen helt enkelt.

– Många människor har svårt att varva ner. De är ständigt på högvarv och riskerar att gå i väggen. Jag har alltid kunnat koppla av, berättar Torgny.

Hollywood

År 2000 deltog Torgny i en tävling som arrangerades av SF Bio. Det gällde att få flest registrerade biobesök med sitt klubbkort. Det året vann han lätt med 337 besök på SF biografer. Dessutom hade han gått på Sandrews, Zita och Sture. Totalt var det alltså minst 400 besök det året.

Priset var en resa till Hollywood. Så under en septembervecka 2001 fick han besöka fabriken där drömmar tillverkas. SF bjöd på hotell Sheraton Universal, precis bredvid studio-området. Det bjöds även på måltider, alla transporter och visningar hos Warner Studios och Universal.

Under de guidade VIP-turerna fick Torgny se shower med specialeffekter från kända filmer som Eldstorm, Terminator 2, Jurassic Park och Waterworld. Torgny är en kalenderbitare med ett mycket skarpt detaljminne. Så för honom var det en fest att se platserna och kulisserna där de olika filmerna gjorts.

Torgny poserar framför Entertainment Museum i Hollywood. Foto: Thomas Runfors

Givetvis besöktes den lokala Imax-biografen med 3D-film, som visade sig ge betydligt bättre upplevelse än Cosmonova i Sverige med sina billiga 3D-glasögon.

På hemresan bytte han plan i New York. Vädret var strålande klart och Torgny minns hur hela staden bredde ut sig nedanför flygplansfönstret. Mitt på Manhattan stack World Trade Center upp över allt annat – att det skulle förstöras fyra dagar senare kunde ingen ana.

Thomas Runfors är marknadschef på SF Bio. Han var med på resan och minns:

– Torgny var påläst, hade bra koll på vem som hade gjort vilka filmer. Vi höll ett högt tempo men Torgny var med på allt och tyckte allt var kul.

I samband med resan var Torgny med i tidningsartiklar och efter det blir han då och då igenkänd på stan. En skola på Lidingö bjöd in Torgny att prata inför klassen om sitt filmintresse. Och en ung kille på stan kom fram och sade ”Jag är mäkta imponerad av dig”.

Själv är bästa recensent

Torgny har nu sett 15000 filmer. Han brukar gå ensam på filmerna och gör anteckningar efter varje film. Först skriver han ner alla basfakta och sedan gör han en kortrecension. Han är ingen nådig kritiker, för han anser nämligen att många av de bästa filmerna gjordes redan för flera decennier sedan – i Hollywood.

– Skulle jag gå efter kritiken skulle jag aldrig gå på bio, säger Torgny.

– Jag är bättre kritiker själv och jag gillar filmer som bygger på verkligheten. Idag ska jag se ”K19” som bygger på en ubåtsolycka som tog åtta liv. Ofta blir det bättre om man gör tvärtom mot kritiken.

Torgny, varför älskar du bio?

– Det är så himla kul! Jag är intresserad av både människor och historiska händelser och allting kan speglas i filmens värld. Och de bästa filmerna brukar vara amerikanska. Filmmakarna i Hollywood är faktiskt världens skickligaste yrkesmän. Fast många nya amerikanska filmer har för mycket action för min smak.

– Bra filmer ser jag gärna om. Jag ser nya saker andra gången jag ser en film, berättar Torgny.

Vad tycker du om svensk film?

– En svensk film som fått bra kritik är ju ”Lilja 4-ever”. Men den gillar jag inte. Filmen är ett försök att skildra en verklighet. Men filmen blev overklig och inte trovärdig. En bra sak med svensk film är att det görs fler filmer nu tack vare billigare teknik, men kvalitén är inte alltid så hög.

Torgny ser alla slags filmer, även barnfilmer.

– På sommaren går jag på bio cirka tre gånger per vecka, då finns det ju även fotboll och annat att se. Resten av året går jag på bio fem – sex gånger per vecka.

Är det inte störande med alla ungdomar salongen?

– Nä, ungdomarna är faktiskt stökigare i USA. Men jag gillar inte prassel i salongen, det stör mig. Jag äter själv inte under föreställningen.

Helst sitter Torgny Backerud i en singelbiograf med stor salong. Trots alla nedläggningar är Stockholm fortfarande en av väldens singeltätaste städer. En singelbiograf är bättre, för den har större duk, berättar Torgny. Det ger mer närvarokänsla och man ser mer detaljer.

Det är snart dags att skiljas, så jag hinner med en sista fråga:

Torgny, då vi först träffades hade du somnat i fåtöljen. Händer det ofta?

– Nej, det händer inte ofta att jag somnar. Och om det händer ser jag om den filmen.
 

Per Åkesson, december 2002

Torgny Backerud föddes i Växjö för 65 år sedan. Han växte upp med två syskon och familjen hade en blomsterträdgård. Storasyster Margareta blev lärare och storebror Per blev posttjänsteman.

Men vad skulle Torgny bli? Efter folkskolan provade han många olika jobb, först som springpojke och tidningsbud. Men i 20-årsåldern lockade storstaden och Torgny flyttade till Stockholm. Det var jobb som gårdskarl på restaurang Solliden och lagerarbetare för Alcro & Beckers. Han blandade färg i en färgbutik och arbetade för Hugin kassaregister.

Slutligen var han i 18 år vaktmästare för AMS. Han har även arbetat med att sortera insamlade kläder hos Myrorna.

Favoritfilmer:

”Borta med vinden” (1939), ”Henry & June” (1990, om Anaïs Nin)

Favoritskådespelare:

Vivien Leigh och Hilary Swank (”Boys don’t cry”)

Favoritregissörer:

Michael Curtis, Robert Wise, John Ford, J. Lee-Thompson, John Huston

Åter

To Main Page