Rädda Sjöhästen!

I början av år 2002 gjorde svenska Marinen ett makalöst fynd – en intakt ca 300 år gammal snaubrigg på havets botten. Med stående master.
 


 
Det mystiska fartyget är oidentifierat, med dödskallar på däck, och alla master stående. Den förgyllda galjonsfiguren liknar en sjöhäst, därav arbetsnamnet Sjöhästen.

Hon väntar bara på att undersökas. Och man bör inte vänta länge, för fartyget står på 100 meters djup på internationellt vatten i Östersjön. Med tiden finns en viss risk att en fisketrål råkar förvandla henne till plockepinn.

Flera år har gått, inte mycket har hänt och ingen undersökning är bestämd. Varken Statens Maritima Museer eller Marinen har resurser.

Vad behöver göras?

Fartyget bör undersökas. Med sjöuggla (undervattensrobot) och kanske av trimixdykare. Enstaka föremål kan tas upp. Men skeppet som sådant behöver tills vidare inte bärgas. Tills vidare hålls positionen hemlig av befälhavaren på HMS Belos. Men efter undersökningar kommer positionen antagligen att bli allmänt känd. Då kan platsen märkas ut och få fiskeförbud.

Hur kan det göras?

Kanske av svenska Marinen. Gärna tillsammans med Statens Maritima Museer. Kanske tillsammans med sponsor eller finansiär i form av ett mediebolag.

Varför är Sjöhästen speciell?

Fyndet är ett av de värdefullaste någonsin i internationell marinarkeologi, i klass med Vrouw Maria, Vasa, de norska vikingaskeppen, Nemiskeppen och George Bass fynd i Medelhavet.

  • Dels är det mystiskt, spännande och spektakulärt. Och oavsett vad man tycker om det är det viktigt för arkeologin att ibland vara spektakulär, för att få resurser även till andra projekt.
  • Dels är det första gången i världshistorien som ett ca 300 år gammalt skepp hittas helt intakt med full utrustning. Det kan ge värdefull kunskap.

Läs vidare:

Per Åkesson
mars 2004

a rewrite of this article can be ordered for publishing, all drawings by naval artist Axel Nelson, page rev maj '10


Till startsidan Åter till Marinarkeologi