Så här bygger man en webbplats

Innehåll

Innehållet är viktigast. Jag förutsätter att du redan har något intressant att berätta. Utan innehåll, kommer ingen att läsa ens den mest eleganta webbplats eller webbsida.

Fysisk struktur och filnamn

Jag förutsätter att det är frågan om statiska webbsidor. Om man tänker göra dynamiska sidor med databaskoppling bör det systemet fungera innan man går vidare.

Nu måste man bestämma katalog- och filnamn. Det kallas fysisk struktur. Denna struktur bygger man upp antingen direkt på webbservern, eller i en annan dator, på en ”lokal kopia”, varifrån innehållet sedan kopieras till webbservern.

Fil- och katalognamn bör vara självförklarande men inte för långa. Namnen får inte innehålla svenska tecken eller mellanslag. Katalogträdet bör inte vara onödigt djupt, oftast räcker tre nivåer.

Om man bygger om en befintlig webbplats, kan befintliga kataloger döpas om via Microsoft Front Page, som automatiskt justerar befintliga relativa länkar. Men om man ändrar fysisk struktur, blir det problem för användare som har gjort länkar eller bokmärken till befintliga dokument. Så undvik det om möjligt. 

Man måste förstå skillnaden mellan relativa ( ../doc.htm ) och absoluta ( http://www.abc.se/doc.htm ) länkar. Vilken sort man använder, är en fråga om smak och behov. Jag använder relativa länkar mellan dokument. 

Unix-servrar behandlar filnamn med gemener och versaler som olika filer. NT-servrar behandlar dem som samma filnamn. Webbläsaren Netscape skiljer på gemener och versaler i en URL. Internet Explorer är mer förlåtande och behandlar gemener och versaler lika. Alltså bör man hålla sig till gemener på namnen. Likaså bör man undvika mellanslag i namnen.

Startfil

Det måste finnas en startfil i rotkatalogen. Det är också bra att ha en startfil som menytext i de viktigaste katalogerna, så att URL förkortas. Om man vill förhindra att användarna bläddrar i filträdet kan en startfil (som kan vara blank) placeras i varje katalog. 

Om servern kör Unix, ska startfilen heta index.html. På Unix fungerar inte  index.htm eller default.htm

Om servern kör NT, kan startfilen heta index.html eller default.htm. Om en katalog innehåller båda filerna, läser NT normalt default.htm först. Denna inställning kan ändras i Internet Information Server (IIS). Jag rekommenderar dock att alltid använda index.html även på NT.

Logisk struktur

Den logiska strukturen återspeglas ofta i de  sitemaps, som finns på vissa webbplaster. Det har ingenting att göra med den fysiska strukturen. Den logiska strukturen innebär bl a att man måste ha ett logiskt menysystem som är lätt att använda. Det måste vara lätt att hitta den information man söker. 

Design och läsbarhet

Layout är viktigt. Det måste se snyggt ut. Inte för mycket grafik eller distraherande element. Det blir ofta bättre om man tar bort onödiga saker från en sida, dvs rent och snyggt.

Text bör aldrig gå från kant till kant. Jag skapar ofta marginaler med tabeller, men ett enkelt alternativ är taggen <BLOCKQUOTE>. Undvik långa dokument utan bilder. Jag rekommenderar (våren 2000) att man använder stilmallar för att enkelt styra layouten.

Testa interna och externa länkar. Släpp gärna ut en förhandsversion på t ex lokalt nätverk. Samla synpunkter. Låt användare testa menysystemet och kolla att de finner det de söker. Sedan är du redo att presentera ditt arbete för världen. Småfel kan rättas efterhand. 

Underhåll

En webbplats måste underhållas regelbundet av någon inom organisationen. Det är en dödssynd att hyra en konsult som gör en snygg webbplats som sedan inte uppdateras eller inte ens anger email, telefon eller fax till kontaktpersoner. 

Efter uppbyggnaden av webbplatsen måste man bestämma vem som ska ansvara för att uppdatera vilka sidor. Man måste också lämna efter sig något slags dokumentation och bruksanvisning för webbplatsen.

    En bra webbplats måste ha: 

    • Innehåll
    • Logisk struktur 
    • God design 
    • Underhåll

foto 2002

Per Åkesson, oktober 1997
reviderad april 2010

  Åter till datasidan