Strömsparlägen i en PC


Med varje ny PC följer en teknisk handbok. Tyvärr brukar strömsparfunktionerna vara dåligt förklarade. Här följer ett försök på svenska. För att nå en del av dessa inställningar måste du kunna gå in i bios-setup. Det är ett inställningsläge som man ofta når genom att trycka på Del-tangenten då datorn startas.

Bios-setup – APM

Sedan mitten av 1990-talet har PC-datorer haft vissa strömsparfunktioner som styrs från datorns bios-setup. Menyvalen ser ut på ungefär följande vis:

APM betyder Advanced Power Management. Det låter Windows 95/98/ME/2000/XP, och i viss mån DOS version 6, styra när hårddisk och bildskärm ska stängas av respektive när datorn ska försättas i vänteläge. Det där sistnämnda, vänteläge, fungerar mest på nyare datorer med ATX-moderkort. Om man väljer att stänga av APM, styrs strömsparfunktionerna enbart från bios.

HDD Power Down är alltså att hårddisken stannar (men kan startas igen). Om detta inte är aktiverat i bios-setup, finns fortfarande möjligheten att styra det från Windows APM. Man bör inte aktivera det både i bios och i Windows. Antingen eller, och se vilket som funkar. Hårddisken bör vara tillverkad efter början av 1990-talet för att klara detta.

Video Off, då skärmen ska stängas av. Om detta inte är aktiverat i bios-setup, finns fortfarande möjligheten att styra det från Windows APM. Om du inte har en modern skärm från omkring 1994 eller senare eller med märket ”Energy Star”, kanske du inte bör aktivera detta.

Doze. CPU ska minska till ett långsammare läge.

Standby. CPU ska minska till ett långsammare läge. Hårddisk kan stängas av. Skärmen kan släckas, eller stängas av om den klarar Video Off, som ovan.

Suspend. Detta kan inträda efter en bestämd tids inaktivitet i Standby-läge. Hårddisk och stängas av, skärm kan släckas eller stängas av och CPU går ned till ett minimum. CPU-fläkten kan stängas av om den tar sin ström från moderkortet och om moderkortet har System Hardware Monitor-chipset.

Styrning från Windows

Windows 95/98/ME/2000/XP kan styra strömsparfunktioner direkt från operativsystemet, mer eller mindre i samråd med inställningarna i bios. Ett exempel är avstängning av hårddisk. Ett annat exempel ser du om du klickar på Start och Avsluta, då bör du se Vänteläge som ett menyval. Det går även att tidsinställa detta vänteläge, med inställningar i Kontrollpanelen i Windows. Vid vänteläge släcks skärmen, hårddisk stannar och CPU går ned till ett långsammare läge. Ett sätt att testa detta visas på bilden: Om Systemövervakaren ser ut som på bilden efter en stund (då skärmen inte längre är släckt), har processorn varvat ned till ett långsammare läge. Vänteläget kallas Standby i den engelska Windows, men det är inte riktigt samma sak som Standby i bios-setup.


Inställningar i Windows 98

Nya funktioner – ACPI

Moderkort tillverkade ungefär 1997 eller senare, helst av ATX-typ, kan låta Windows 95/98/ME/2000/XP styra funktioner med en standard som kallas ACPI (Advanced Configuration and Power Interface). För att använda detta, bör ett särskilt menyval i bios-setup för ACPI vara aktiverat. Dessutom bör datorns grafikkort vara ganska nytt. Själva funktionerna är desamma som de gamla, ovanstående, men med några tillägg:

Vänteläge (vila/standby/suspend) är mer tillförlitligt än med gamla APM. På bärbara datorer kan det aktiveras exempelvis med en knapp på tangentbordet, stänga locket eller genom att trycka kort på strömbrytaren.

Om en stationär dator är av ATX-typ kan datorn helt stängas av från Windows eller från en knapp, t ex på tangentbordet eller strömbrytaren på datorlådan. Du känner igen ATX på att nätaggregatet har en liten strömbrytare på baksidan, bredvid nätsladdens anslutning. Om du har en ATX-låda kan Windows även stänga av fläktarna till CPU och i nätaggregatet (om nätaggregatets fläkt får sin ström från moderkortet). Med fläktar och hårddisk avstängda och CPU i viloläge/vänteläge är datorn helt tyst och kan väckas på några få sekunder, som en TV. 

Om ditt nätaggregats fläkt får sin ström från nätaggregatet, kan du byta ut fläkten mot en som får 12 volts ström från moderkortet – då blir din dator helt tyst i viloläget/vänteläget.

Viloläge (Suspend to RAM eller Hibernate) innebär att CPU stängs av helt. En kopia av RAM-minnets innehåll läggs på hårddisken. Denna funktion gör att t.ex. bärbara datorer startar snabbare.

Windows Vista

Vänteläge (Standby) heter numera Vila (Sleep). Viloläge (Hibernate) heter numera Viloläge eller Hybridviloläge (Hibernate eller Hybrid sleep)

Att tänka på

Ovannämnda funktioner krånglar lätt. Om datorn hänger sig bör du kanske koppla bort vissa strömsparfunktioner. Om skärmen inte själv går i och ur viloläget, kanske du behöver en modernare skärm. På en modern skärm ska man aldrig behöva röra strömbrytaren.

Vidare läsning

Per Åkesson, mars-december 2000, rev 2007


Åter till datasidan