Nedanstående text skrevs 1997. Nu (år 2000) säger jag att rekommenderat minimum för att praktiskt använda en PC är en 486/66 med 16 MB RAM, Windows 95 och CD-läsare. Äldre datorer är i praktiken värdelösa och kan skänkas bort i Gula tidningen. I övrigt håller texten ännu. Det går alldeles utmärkt att skriva en roman på en 286. Utan Windows. Utan mus.
 

Köp din nästa ordbehandlare för några hundralappar!

Om du behöver en persondator för privat bruk och mest skriver text, är detta något för dig. Dataförsäljarna försöker ständigt sälja nya datorer, för att du ska kunna köra de senaste Windowsprogrammen. Finns det då inga alternativ? 

Skaffa en äldre persondator!

Om du är van vid Mac eller nybörjare, kan jag rekommendera en LC med färgskärm (begpris 1999 ca 1000 kr). Om du redan har Mac hemma kan du ha glädje av en äldre Mac klassiker (liten, kompakt, finns nästan gratis och funkar utmärkt), men då går det endast att läsa disketter till och från Mac, inte PC.

Om du är van vid PC och ordbehandling i textläge rekommenderar jag en gammal 286 eller 386 med hårddisk, antingen med Hercules monokrom eller VGA färgskärm. En sådan dator kan du få för några hundra kronor. Med en sådan gammal PC går det alldeles utmärkt att göra professionell ordbehandling, register, och annat som inte kräver grafik. Om du väljer en PC ska du givetvis arbeta med DOS-program. På 1980-talet översatte jag två böcker på gamla PC-datorer med Wordperfect för DOS. Det gick bra. De flesta av dagens ”moderna” Windows-ordbehandlare är inte ett dugg mer produktiva för den som ska skriva ren text.

Om du vill använda Windows 3, bör du ha minst en 386 med 8 MB RAM-minne.

Om du vill använda Windows 95, bör du ha minst en 486/66 (dvs 66 megahertz). Den bör ha minst 8 MB RAM-minne, men hellre det dubbla. En sådan dator kostar (1999) under 1000 kronor. En Pentium med CD-spelare kan fås för drygt 1000 kr.

Till detta bör du skaffa en modern skrivare. En begagnad bläckstråleskrivare kan kosta några hundra kr, en ny ca 1200 kr. Begagnad respektive ny laserskrivare kan kosta det dubbla. Cirka fem år gamla originalprogram som passar datorn, får du nästan gratis på begagnatmarknaden. Om du inte vill handla privat, så finns det även en del butiker som säljer begagnade datorer, med garanti.

Men har inte alla PC-användare gått över till Windows?

Kanske inte riktigt alla. Så sent som den 13 september 1994 visade en amerikansk undersökning i PC Magazine följande: De 6 mest använda programmen bland privatpersoner var samtliga DOS-program, varav Wordperfect var det mest använda. En av mina vänner, som är datajournalist, använder (1997) fortfarande Word för DOS.

Så vem skulle vilja ordbehandla i DOS?

  • Folk som skriver mycket text, t ex sekreterare, författare, översättare, forskare och journalister. Råtexten skrivs under DOS för att sedan eventuellt formateras med Mac eller under Windows före utskrift.
  • Privatpersoner som mest behöver en ordbehandlare och inte vill följa det ständiga tvånget att köpa ny Windowsdator, för att klara alla nya program.

Finns det fördelar med en äldre dator?

Ja, faktiskt. Utöver den uppenbara fördelen att spara pengar och slippa oroa sig över att den ska bli ”omodern” bör du tänka på följande:

  • Om du använder PC kan det faktiskt vara skönare och vilsammare att arbeta i rent textläge. Moderna Windowsordbehandlare är ofta tröttsamma för ögonen med sin intensivt vita bakgrund och flimrande grafik.
  • I textläge kan man koncentrera sig på texten och slipper tänka på typsnitt, grafik och annat som kan vara rent distraherande. Om du ändå behöver grafik, kan du skaffa Wordperfect 6 för DOS, där man tillfälligt kan arbeta i rent grafikläge, med fullt stöd för skalbara typsnitt av typen ATM och Truetype.
  • Du får garanterat ha din dator i fred. Ingen kommer att försöka spela de nyaste spelen på din gamla dator.
  • Du behöver inte förlora tid på systemunderhåll. En gammal PC eller Mac kraschar eller ”hänger sig” sällan. Den kan fungera stabilt i åratal med sina gamla beprövade DOS eller System 6. En modern användare av Windows 95, däremot, lägger ned en massa tid och energi bara på att få systemet att fungera.

Alltså, välj själv! Gå inte på allt säljsnack. Överväg fördelarna av att köra med en gammal dator. Denna text är skriven med Wordperfect för DOS. För övrigt anser jag att ordbehandling fungerar bäst med tangentbordskommandon. Om Gud ville att vi skulle använda mus med ordbehandling, hade Han givit oss tre armar!

Per Åkesson, februari 1997

Texten publicerad i Computer Sweden 21 mars 1997. Uppdaterad 1999.


Tillbaka