Hal /fisk/

Ungern har inget hav. Fisken får man ur bl.a. Donau och Centraleuropas största insjö Balaton. Karp är en vanlig fisk. Cyanidkatastrofen innebär att 19 av Ungerns 29 utrotningshotade fiskarter riskerar att dö ut. Om det finns 29 utrotningshotade fiskarter i Ungern måste man undra hur många olika fisksorter det finns totalt.

Halászlé betyder egentligen Fiskarsaft, saft i betydelsen köttsaft. Soppa på ungerska heter leves och fisksoppa därmed halleves. Halászlé är fiskmotsvarigheten till gulasch. Troligtvis gick fiskarna iland och gjorde en soppa/gryta på de minsta och svårsålda fiskarna.

Metarsoppa är en bra översättning på Halászlé. Hur ska man få tag på tre olika små insjöfiskar om man inte metar upp dem själv och vad ska man egentligen göra med aborrpinnarna och mörten? För att soppan ska bli fullständig borde man dessutom kasta tills man får upp en gädda också. Själv har jag aldrig fått en gädda på kastspö men en liten en fick jag på metspö med mask en gång. Då tänkte jag inte på att göra Halászlé av fisken (gäddan och två små aborrar).