IFE.gif (7031 bytes)Elfsborgssidan

Välkommen till min Elfsborgssida med mina egna minnen från slutet av 70-talet.  Nostalgiker som minns när Elfsborg var med i serietoppen, när Malmö FF och  Bo Larsson var hatobjekt och när Odhström fortfarande hade skägg kan kanske också få ut något av sidan. Bild 1-3 och 6 kan du klicka på för förstoring. Om din webläsare inte klarar det så kan du titta här

Jag var strax över tio när jag gick på min första Elfsborgmatch i början av 70-talet. Jag visste knappt vilket lag jag såg eller varför men det satte sina spår. Några år senare började jag gå på varje hemmamatch och en och annan bortamatch. I början de bortamatcher som min kompis pappa åkte på men i takt med stigande ålder även på egen hand. När jag pryade på VD följde vi med VD:s utsände till Norrköping. Tyvärr fick vi sitta i bilen och vänta medan han gjorde sina spelarintervjuer efter matchen.

Många retade oss och menade att vi bara gick på fotbollsmatcher för att spana in killar men de hade fel. Visserligen var det ingen nackdel att det fanns några riktigt snygga och trevliga killar i klacken men det var inte de som drog, det var kollektivet på planen: di gule.

Många saker har förändrats sedan 70-talet: numera finns det matchtröjor och ingen har keps. Vi var ett gäng högstadie- och gymnasieungdomar samt ett fåtal äldre, nu är det tvärtom. Hammarbys bortaklack bestod av ett litet gäng långhåriga som frågade var man kunde köpa brass. Minst två saker är sig däremot likt: ICA-supportrarna muckade gräl och vi valde att lämna vår invanda klackläktare framför att försvara den med nävarna, redan då undvek vi slagsmål (kanske berodde det mer på vår låga ålder och ringa antal  än på ett beslut att aldrig bråka och slåss).

 

Nu kan du också diskutera diskutera 70-talets Elfsborg och listan, eller varför inte berätta dina egna minnen från 70-talet: 70-talets Elfsborg

 

WB01552_.gif (540 bytes)

halsduk.jpg (68657 bytes)

 

Klacken ngn gång runt 1978. Den skarpsynte kan upptäcka Odhström och min hand. Min hand är den enda med nagellack som håller i en halsduk. Övriga åskådare viftar med programmet. Den som viftade med programmet och blev inringad i nästa programblad vann ett presentkort. Här tog de fel på fotograf.
Tillhör du också det gamla gardet och är med på bilden vore det kul att få veta vem du är. Skriv i gästboken!

 

WB01552_.gif (540 bytes)

famn.jpg (100333 bytes)

 

Under min pryotid skrev jag om klacken. En artikel ur klackperspektiv och en ur spelarperspektiv. De två spelare som fick ge sina synpunkter på för- och nackdelar med en skrikande klack ser du här. Det fåniga leendet tillhör en mycket ung undertecknad. Spelarna känner ni säkert igen. Många menar att målvakten är en av de bästa vi haft, andra menar att det är den sämsta. Tyvärr har jag inte kvar artiklarna men min mamma har säkert sparat dem. I så fall hamnar de också här. I alla fall intervjun med spelarna.

 

WB01552_.gif (540 bytes)

thomas.jpg (40687 bytes)

Jan Öjlers gav ut en skiva med dansbandslåtar och Elfsborgssånger. Under några år spelades de på Ryavallen.Jag hoppas att jag får tid att lägga in smakprov på sångerna. På min kassett har jag två autografer, Thomas Ahlströms och Jackie Mattssons. Jag har letat för att hitta min gamla lagbild där jag har nästan hela truppens autografer, kanske till och med hela. Innan jag anslöt mig till klackan var jag alltid inne på plan för att samla autografer. Det här vara före kravallstaketens tid.

WB01552_.gif (540 bytes)

lennart.jpg (3943 bytes)

Hittade du Odhström på den stora bilden? För säkerhets skull har jag ett litet utsnitt på enbart Lennart Odhström - innan albanerna klippte av honom skägget.

WB01552_.gif (540 bytes)

auto.jpg (6461 bytes)

Här har jag försökt att få skarpare kontraster så att Thomas Ahlströms autograf syns tydligare. Jag hoppas innerligt att jag hittar lagbilden med allas autografer. Innan dess är inte denna sida komplett.

WB01552_.gif (540 bytes)

ullevi.jpg (25533 bytes)

En biljett från Ullevi. Elfsborg förlorade med 1-0. Se priset, endast 12:-. Biljetten är sparad tillsammans med ett talande klipp från Snobben.

WB01552_.gif (540 bytes)

Här står vi och väntar på att gå in på Örjansvall. Två femtonåriga tjejer. Året är 1977. Den ena halsduken är hemstickad och åtminstone en av kepsarna är en reklamkeps (från Partner motorsågar) med ett Elfsborgklistermärke över reklamlogon. Vad hände med kepsarna? På den tiden var kepsen självklar. Nu ser man knappt några kepsar längre.

WB01552_.gif (540 bytes)

elf.jpg (5982 bytes)

Andra tjejer hade popidoler på anslagstavlan, jag hade Elfsborg. Här syns den försvunna lagbilden. Tjejerna har gulsvarta kepsar på sig.
WB01552_.gif (540 bytes)
På begäran: kvittot från tågresan som jag ordnade till Göteborg 1979. Vi var en hel del supportrar som åkte och priset per person blev lågt. Vi hade en hel tågvagn för oss själva och hade hur kul som helst. Problemet var att det inte gick något tåg tillbaks. Vi hade betalat för en tur- och returbiljett men sista tåget gick före matchslut. Vi tog oss hem på olika sätt. Några tog flygbuss till Landvetter medan jag och min kompis Anki hade mera tur: Vi gick på en pizzeria efter matchen och därinne träffade vi gulsvarta med plats i bil. Var du med på resan -79? Det vore kul att veta hur du tog dig hem?

biljett.jpg (24409 bytes)

WB01552_.gif (540 bytes)

Den officiella 70-talshistoriken finns på officella hemsidan.

WB01552_.gif (540 bytes)

ife2.gif (3980 bytes)

(Gästboken)

eller gå vidare till

linkban.gif (8798 bytes)

Elfsborg-links  

Öppnar Guliganportalen

länk till webring
Besök Ringen av Svensk fotboll eller maila webmastern av ringen

[ Bakåt | Hoppa över sida | Slumpen | se nästa 5 | Framåt ]