Effektförbrukning i moderna datorer

I ABC-bladet 2/2005 skrev jag en liten artikel om "Effektförbrukningen hos våra datorer", något som i dessa tider med allt dyrare el bara blir intressantare. Nyligen tog jag fram mina två senaste datorer, en desktop (stationär dator) och en laptop (bärbar dator) och mätte deras respektive förbrukning.

Först och främst var jag tvungen att komma underfund med hur mycket jag använder mina datorer, dvs hur många timmar per vecka de används respektive är försatta i viloläge (standby). Min användning är en blandning av passiv användning (skärmsläckaren är igång) samt aktiv användning ("normal" användning samt lite spelande). Jag kom fram till att användningstiden per vecka blev ungefär (5*(2,5+4,5) + 2*14) = 63 timmar. Som synes är datorn igång betydligt mer under helgerna. Under vardagar är den normalt igång lite på morgonen samt på kvällen. Tiden för viloläge blir resterande tid som datorn inte är fysiskt avstängd, dvs (5*7,5 + 2*10) = 57,5 timmar.

Laptop

När det gäller min laptop så mätte jag upp dess förbrukning till 25..30W vid normal användning, exklusive de 11W som högtalaren drar. När skärmsläckaren går igång drar datorn 30..40W istället, med toppar på 60..75W när det gäller 3D-spelande. För att försätta datorn i viloläge så viker jag bara ned datorlocket, praktiskt! Mätningar visar dessutom att den bara drar 1W i viloläget, utmärkt!

Dessvärre saboterar högtalaren det hela genom att envist fortsätta dra sina 11W, oavsett om datorn är i viloläge eller inte. Faktum är att även när jag stänger av högtalaren (med volymknappen på småhögtalarna) så drar den fortfarande 9W och det finns ingen huvudavstängningsknapp. Kan det vara pga subwoofern? I vilket fall som helst är detta inte bra.

Effekten som går åt vid användning beräknar jag till ca 45W (dator(34W) + högtalare(11W)) samt dito i viloläge till 12W (dator(1W) + högtalare(11W)). Här finns det faktiskt en klar möjlighet att påverka energiförbrukningen genom att istället välja en mindre högtalare som saknar subwoofer. En subwoofer ger mycket bra ljudeffekter vid musik och datorspel men spelar inte så stor roll om man bara lyssnar på musik eller radio vid relativt låga ljudnivåer. Jag har en liten högtalare som saknar subwoofer och den drivs via USB från datorn. Denna lilla högtalare verkar dra upp till 2W när datorn (och högtalaren) är igång. Effekten blir då 36W (dator(34W) + högtalare(2W)) vid användning respektive 1W i viloläge.

Summan av kardemumman är att datorn vid användning, per vecka, drar ca 63 timmar * 45W = 2,8KWh, samt ytterligare 57,5 timmar * 12W = 690Wh i viloläge (varav högtalaren tar det mesta). Totalt blir detta ca 3,5KWh per vecka i ren energiåtgång för den lilla laptopen. Räknar man ut detta på årsbasis så får man fram 3,5*52 = ca 182KWh. Med den mindre högtalaren blir det istället 2,3KWh per vecka och ca 120KWh per år.

Desktop

Om vi nu tar och tittar på desktopen så är situationen lite annorlunda. Datorn drar vid användning runt 44..64W, skärmen (en 19" TFT-skärm) drar 30W samt högtalaren som förstås drar sina 11W. Summan av detta blir runt 85W. Går skärmsläckaren igång ligger vi i intervallet 85..120W. Vid 3D-spelande går det åt upp till 163W. Man kan ju fråga sig varför man har ett nätaggregat på flera hundra watt när man aldrig använder mer än kanske 200W?

Jag märkte f.ö. en liten underlighet vad gäller TFT-skärmen när jag mätte. Det visade sig att när den var fysiskt avstängd så försvann 30W, men när jag "bara" stängde av den med knappen på framsidan (som man normalt gör då det är jobbigt att komma åt att stänga av den på riktigt) så försvann enbart 18W. Det innebär att när jag trodde att jag stängde av skärmen med knappen på framsidan så försatte jag den i verkligheten bara i viloläge, med resultatet att den fortsatte dra 12W. Illa!

När det gäller desktopen så brukar jag aldrig stänga av den fysiskt utan stänger helt enkelt bara av skärmen med den där knappen på framsidan (som vi nu vet bara försätter skärmen i viloläge).

Effekten som går åt vid användning beräknar jag här till ca 100W (dator(59W) + skärm(30W) + högtalare(11W)). Dito i viloläge blir 67W (dator (44W, stängs inte av) + skärm (12W) + högtalare(11W)). Summan här blir 63 timmar * 100W = 6,3KWh vid användning, samt ytterligare 57,5 timmar * 67W = 3,8KWh i viloläget. Totalt blir detta 10,1KWh per vecka i energiåtgång för desktopen. På årsbasis blir detta 10,1*52 = ca 525KWh.

Summering

En laptop har förstås sina begränsningar och jag vet att vissa väljer att ha en extraskärm samt tangentbord m.m. till denna. Då blir förstås beräkningarna lite annorlunda. Notera att även om min laptop fysiskt sett är mindre än desktopen så är den prestandamässigt minst lika bra på nästan alla plan, med en topp för 3D-prestanda där den totalt utklassar desktopen (3DMark06, 4290 poäng vs 2233 poäng), samt en lägstanotering för minneshastigheten (667MHz vs 800MHz). Det är därför ingen tvekan om att man kan jämföra dem sida vid sida. Det är heller ingen tvekan om att laptopen är energisnål, även om jag så stänger av desktopen under natten så kommer jag aldrig ens i närheten av den lilla mängd energi som laptopen använder.

Johan Persson <2397>