Windows Vista är här!



www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/default.mspx eller www.windowsvista.com


Vid det här laget kan det knappast ha undgått någon att Microsoft lanserat sitt nya operativsystem, Windows Vista. Alla datortidningarna skriver om det och även en och annan dagstidning tar upp det hela. Det som kanske inte är allmänt känt är att utvecklingen av Vista, eller som det kallades då: Longhorn, i slutet av 2003 höll på att gå helt över styr. Under 2004 genomförde man därför en omstart av hela projektet. Den stora nyheten var att man vid omstarten valde att utgå från koden till det då nyligen släppta operativsystemet Windows Server 2003. Detta var ett lysande schackdrag! Just det faktum att man utgick från kod som man visste fungerade och var väl uttestad gjorde att projektet snabbt kom på fötter igen. Samtidigt med omstarten passade man även på att plocka bort en och annan utlovad finess, t.ex. filsystemet "WinFS".

Under 2006 erbjöds utvecklare och andra entusiaster att testa tidiga beta-versioner av Vista. Detta var något som verkligen behövdes då det genomförts ovanligt många förändringar i Windows denna gång, speciellt vad gäller säkerheten. De utvecklare som testade sina applikationer märkte snabbt av både en och annan förändring som krävde åtgärder. Entusiasterna märkte bl.a. att program som var relativt hårdvarunära inte fungerade ordentligt, dessutom var det problem med drivrutinerna till grafikkort m.m.

De problem som ännu finns med att få hård- och mjukvaran att fungera ihop med Vista löses enklast genom att man installerar nya drivrutiner och uppgraderar programvaran. Det kan tilläggas att Vista innehåller en stor mängd drivrutiner på själva installationsskivan, betydligt fler än Windows XP innehöll. Sannolikheten är alltså relativt hög att det fungerar rakt av med Vista, utan att man behöver installera extra drivrutiner.

Personligen anser jag att man bör undvika att uppgradera datorn, det bästa valet är att installera Vista när man nästa gång köper en ny dator. Den uppenbara fördelen med att installera Vista på en ny dator är att man samtidigt får med väl fungerande drivrutiner (samt ev. applikationsprogram) till allt. Anledningarna till att undvika en uppgradering är bl.a. att datorns prestanda inte räcker till (för lite minne eller hårddiskutrymme, för klen processor, ...) samt problemet med drivrutiner till hårdvaran. När det gäller det senare så tänker jag inte på drivrutiner till enkel hårdvara som grafikkort eller liknande, jag tänker snarare på drivrutiner (och kanske även applikationsprogram) till t.ex. scannern. Man kan inte förutsätta att dessa kommer att fungera vid en uppgradering. Det är troligare att leverantörerna pekar på sina nya modeller än att de tillhandahåller uppgraderade drivrutiner (samt programvara). Den som tänker uppgradera bör noggrant kontrollera hur det ligger till med drivrutiner (samt ev. applikationsprogram) till hårdvaran.

På Microsofts webbsite finns det en s.k. "Upgrade Advisor". Det är ett program som kontrollerar datorn och visar vilken hård- och mjukvara som kan orsaka problem vid installation av Vista. Man får även lite tips på hur man skall göra för att åtgärda problemet.
    www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/buyorupgrade/upgradeadvisor.mspx

Vista kommer i ett antal olika versioner, men i praktiken så är det bara en version som är intressant för hemanvändarna, Windows Vista Home Premium, samt en för kontorsanvändarna, Windows Vista Business. Här kan du läsa mer om vad de olika versionerna innehåller:
    www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/editions/choose.mspx

Det finns mycket gott att säga om Vista, speciellt när det gäller det nya säkerhetstänkandet, men som alltid så finns det även en och annan sak som inte är fullt så genomtänkt. När det gäller recensioner så brukar datortidningarna tyvärr vara alltför ytliga för att vara av något intresse. Jag rekommenderar därför att ni läser följande recensioner istället:
    http://activewin.com/reviews/software/operating-sys/vista/
    www.winsupersite.com/reviews/winvista.asp

Här är några fler intressanta artiklar:

  • Windows Vista Performance Guide
        www.anandtech.com/systems/showdoc.aspx?i=2917

  • Countdown to Windows Vista: The THG Rundown
        www.tomshardware.com/2007/01/23/countdown_to_windows_vista/

  • Windows XP vs. Vista: The Benchmark Rundown
        www.tomshardware.com/2007/01/29/xp-vs-vista/

  • Windows Vista's SuperFetch and ReadyBoost Analyzed
        www.tomshardware.com/2007/01/31/windows-vista-superfetch-and-readyboostanalyzed/

  • Road to Gold: The Long Road to Windows Vista
        www.winsupersite.com/showcase/winvista_roadtogold_01.asp

  • How to Clean Install Windows Vista with Upgrade Media
        www.winsupersite.com/showcase/winvista_upgrade_clean.asp

    Söker ni ett supportforum på nätet för frågor och funderingar kring Vista? Det kommer nog att poppa upp många sådana under den närmaste tiden, den saken är klar. Prova t.ex. detta forum:
        www.windows-vista-forum.se

    Teamet som utvecklade Vista har en läsvärd blogg:
        http://windowsvistablog.com

    Johan Persson <2397>