Rättstavning i OpenOffice

Skall man använda ett office-paket så måste rättstavningen fungera. Problemet i OpenOffice är att det är svårt att få den att fungera ordentligt. Så här går man tillväga:

  
  Steg 1. Gå till http://lingucomponent.openoffice.org/dictpack.html och klicka på länken till "DicOOo.sxw". Se till att öppna länkens innehåll med OpenOffice, som givetvis redan är installerat.

  
  Steg 2. Först kommer denna dialogruta upp, klicka på "Enable Macros". På sidan som nu syns väljer man språk, t.ex. "Svenska". Nu kommer det upp en ny sida med en stor knapp, valde man svenska står det "Starta DicOOo" på den. Klicka på knappen.

  
  Steg 3. Välj språk att använda under installationen av ordlistorna, t.ex. "Svenska", klicka sedan "Nästa".

  
  Steg 4. Nu kommer det i tur och ordning upp tre olika dialogrutor där man skall välja språk på rättstavningsordlistor, avstavningsregler samt synonymordlistor. Börja med att klicka på den breda knappen ovanför den tomma rutan. Nu hämtas alla tillgängliga språk hem och visas upp i en lång lista. Välj sedan språk, själv valde jag "English (United States)" samt "Swedish (Sweden)". Klicka "Nästa".

  
  Steg 5. Nu är det dags att hämta hem och installera de valda ordlistorna. Klicka på "Nästa" för att sätta igång.

  
  Steg 6. Klart! Klicka först "Slutför", stäng sedan ned OpenOffice (inklusive eventuell snabbstart).

Nu är alla de valda ordlistorna installerade och klara för användning. Slutligen, för att rätt ordlistor skall användas när man väljer att kontrollera stavningen, så måste man även se till att rätt språk är valt. Detta görs genom att i menyalternativet Tools->Options se till att värdet på Language Settings->Languages->Default languages for documents->Western pekar på rätt språk, t.ex. "Swedish (Sweden)":

  

Nu är det bara att sätta igång och skriva. När man sedan vill kontrollera stavningen väljer man helt enkelt Tools->Spellcheck (eller trycker F7):

  

Det enda jag finner lite underligt är att jag för varje nytt dokument måste se till att välja svenska som språk. Inställningen verkar tyvärr inte fastna. Kanske beror det på att jag valde att installera den engelska versionen av OpenOffice istället för den svenska. Mitt råd till er är att ni tar och kontrollerar detta i er installation så att ni vet vad som gäller.

Johan Persson <2397>