VDMSound ger ljud i DOS-spel under Windows

Minns du när du senast spelade ett DOS-spel? För mig är det säkert 5-10 år sedan sist. Jag minns fortfarande hur kul jag hade med spel som Doom, Heretic, Hexen, Commander Keen, Bio Menace, Raptor, Hocus Pocus m.fl. Spelkänslan, ljudet, själva spelidéen var ofta genialt kombinerade och man tröttnade verkligen inte snabbt på dem. Dagens spel är en helt annan historia. De är ofta väldigt välgjorda när det gäller det grafiska och det ljudmässiga, men själva spelidéen saknas ofta eller är så bristfällig att man tröttnar på spelet inom en vecka eller två.

En hel del av de gamla DOS-spelen går inte alls att spela i dagens datorer. En vanlig anledning är att de använder en intern timing som är anpassad efter original-PC:en, som gick i 4,77 MHz, att jämföra med dagens datorer på minst 1 GHz. Detta medför att spelet, om det ens går att köra, går minst hundra gånger så snabbt som det en gång var tänkt. Men även om spelet faktiskt visar sig fungera än idag så får man nästan alltid problem med ljudet. Antingen hörs det inget alls eller så låter det helt enkelt "fel".

Problemet med ljudet går dock att lösa. Det finns nämligen hjälpprogram som kan råda bot på det problemet, ett av dem är VDMSound. Börja med att ladda ned och installera programmet (jag rekommenderar version 2.1.0 eller senare):

    www.abandonia.com/main.php?nav=programs
    http://vogons.zetafleet.com/viewtopic.php?t=2071
    http://sourceforge.net/projects/vdmsound

Tips: I dokumentationen står det en hel del matnyttigt som kan vara bra att känna till innan man börjar spela.

För att sedan starta DOS-spelet, med stöd för ljud, så finns det två sätt att gå tillväga. Det enklaste är att man använder Windows Explorer och lokaliserar det bibliotek där DOS-spelet är installerat, sedan högerklickar man på spelets startfil och väljer "Run with VDMS". Alternativet är att man först startar en kommandoprompt (CMD) i det bibliotek där spelet är installerat, sedan ger man först kommandot "dosdrv" och därefter kör man spelets startfil. Det senare sättet är ofta väldigt praktiskt att känna till. Man kan t.ex. ha nytta av det om man måste köra ett speciellt setup-program eller liknande innan man kan börja spela. Notera att ljudstödet finns kvar i CMD-prompten tills du stänger den.

Till den som vill göra en nostalgitripp tillbaka till DOS-spelens tid kan jag rekommendera följande ställen:

    www.dosgames.com
    www.abandonia.com
    www.xtcabandonware.com
    www.dosgamesonline.com
    www.freeoldies.com

Johan Persson <2397>