Bryt ditt musberoende!

Nuförtiden är det välkänt att det inte är nyttigt att sitta och klicka intensivt med musen hela dagarna. Om man ändå gör det så lär man förr eller senare drabbas av det som kallas för "musarm". Jag har själv haft en släng av det för många år sedan och kan lova er att det inte alls är så kul, det känns ungefär som att ha fått "tennisarmbåge" eller liknande. Man får alltså rejält ont i handen och kan helt enkelt inte sitta och klicka med musen längre stunder utan att det gör ont. Ett sätt att komma runt det är att man lär sig använda musen från andra sidan, varvid man låter sin ordinarie hand vila, men det bästa är ju förstås om man undviker att bli drabbad alls.

Att slippa "musarm" är inte speciellt svårt, det handlar bara om att man lär sig lyssna lite på kroppen och att man arbetar på rätt sätt framför datorn. Det senare inbegriper både att man lär sig sitta rätt och att man använder musen till rätt saker. Med rätt användning av musen menar jag att man inte skall överdriva sin användning av musen, man skall istället utnyttja det faktum att programmen ofta har massor med kortkommandon tillgängliga. Ett typexempel på kortkommando är tangentkombinationen Alt-F4, som de flesta av oss vet är ett enkelt sätt att avsluta ett program.



Denna bok har utgivits av Docendo i samarbete med TCO och den ger grundläggande råd för ett mer ergonomiskt arbete framför datorn. Dessutom innehåller den tips på praktiska kortkommandon till ett antal populära program, bl.a. Microsoft Office, Internet Explorer, Netscape, Real Player, Quicktime, Winamp och Photoshop Elements.

    www.derigomedia.se/shop/produkt.asp?id=166
    www.kortkommando.com

Johan Persson <2397>