En tystare dator

Under sensommaren köpte jag en ny dator, och den här gången valde jag att vända mig till en vanlig datorbutik istället för att köpa den via en av de stora kedjorna. Fördelen med en datorbutik är att man ofta kan få precis det man önskar sig utan att behöva kompromissa alltför mycket. Jag beställde således en dator enligt följande specifikation:

  • Tyst datorlåda med gott om plats för extra tillbehör och lätt att öppna: Compucase Silent Miditower 300W
  • Snabb processor: Intel Pentium 4 3.2GHz FSB800
  • Gott om minne: 1GB
  • Hårddisk: 160GB
  • DVD-brännare
  • Grafikkort som klarar av dagens häftiga actionspel: ATI Radeon 9800 Pro 128MB
  • Operativsystem: Windows XP Home, engelsk version

    Efter ungefär en vecka var datorn klar och jag hämtade den i butiken samma dag. På kvällen packade jag upp datorn, kopplade in allt på sin plats och startade den. När den gick igång hörde jag ett relativt högt och besvärande ljud ur datorlådan. Var ljudet kom ifrån visste jag inte, men då datorn ändå verkade fungera så lät jag det vara för tillfället. Därefter startade jag installationen av operativsystemet, Windows XP Home, och den pågick i ungefär en timme. Då hände plötsligt någonting med datorn, utan minsta förvarning lade den bara av mitt framför ögonen på mig, och trots upprepade försök så lyckades jag inte få igång den igen. En sak som slog mig var att det inte kom något pip när jag försökte starta om den, något som det brukar göra när det handlar om fel i hårdvaran.

    Nästa dag åkte jag tillbaka till butiken med datorn och förklarade vad som hade hänt, de var vänliga och lovade titta på den. Samtidigt passade jag på att nämna det besvärande ljud jag hört från datorlådan och fick då veta att det berodde på processorfläkten, det var en originalfläkt från Intel och uppenbarligen inte mycket att ha. Jag fick rådet att istället köpa en svampformad fläkt av koppar från företaget "Zalman" och så blev det. Och eftersom de ändå skulle vara tvungna att plocka isär datorn så lovade de samtidigt att hjälpa mig installera den nya processorfläkten. En vecka senare var datorn hemma igen, problemet som jag råkat ut för visade sig vara att både moderkortet och minnet gått sönder, osannolikt men sant. Som tur i oturen så visade sig den nya fläkten fungera alldeles utmärkt, dessutom var den knappt hörbar.

    Nu lekte livet igen! Jag satte raskt igång med att installera allt från operativsystemet till diverse spel m.m. och allt fungerade utmärkt. Efter ett tag insåg jag att detta kanske var en lite förhastad slutsats, det märktes nämligen klart och tydligt att det kom betydligt mer ljud och värme från den nya datorn jämfört med den förra. Ute på köksbordet öppnade jag datorlådan och konstaterade snart att den stora boven var det nya kraftfulla grafikkortet som genererade värme som en liten bastu och vars fläkt lät en hel del. Dessutom noterade jag att hårddisken genererade en del värme och ljud. Men det som verkligen förvånade mig var att det inte satt någon annan fläkt i hela datorlådan än den som fanns i kraftaggregatet! Visserligen stämde detta med den skriftliga beskrivningen av innehållet i datorlådan, men det förvånade mig ändå en hel del.

    Vid det här laget hade jag behov av att kunna avläsa temperaturerna i de olika delarna av datorn, och eftersom den var utrustad med ett relativt modernt moderkort så gällde det helt enkelt bara att hitta ett bra program som kunde plocka fram och presentera denna information. Efter lite letande på Internet hittade jag ett mycket trevligt gratisprogram som både klarade av att hämta temperaturerna och mycket mer. Programmet, som jag kan rekommendera varmt, heter Everest Home Edition och finns att hämta här: www.lavalys.com

    Jag läste av temperaturerna efter en natt av inaktivitet och det visade sig att moderkortet låg på 47 ºC, processorn visade 41 ºC och hårddisken uppmätte 46 ºC, det var alltså riktigt varmt i datorlådan. Den högsta temperaturen jag sett på hårddisken var just efter att jag spelat det extremt tunga actionspelet Doom3 ett bra tag, då uppmättes hela 52 ºC!

    Enligt praxis bör temperaturen på moderkort och hårddiskar ligga under 40 ºC medan processorn utan problem kan gå upp till 60-70 ºC, överskrides dessa gränser sänks livslängden på datorkomponenterna kraftigt. Och som om det inte skulle räcka med att det var för varmt i datorlådan så var även ljudnivån på tok för hög.

    Den stora boven i dramat var alltså det nya grafikkortet, ett ATI Radeon 9800 Pro. Det är visserligen alldeles utmärkt för tunga spel, men samtidigt så genererar det stora mängder värme och även en hel del ljud. Att det skulle vara en så stor skillnad mellan detta kort och mitt förra, ett ATI Radeon 9600 XT, hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Av ren nyfikenhet tog jag och monterade in det förra grafikkortet i den nya datorn och kunde direkt konstatera att både moderkortet och hårddisken fick en temperatursänkning med 3-5 ºC. Inte illa, dessutom så låg ljudet på en betydligt behagligare nivå.

    Vid det här laget insåg jag att det som krävdes för att få någon ordning på temperaturerna i datorlådan var en bra chassifläkt. Således köpte jag en fläkt av det kända kvalitetsmärket "Papst" och monterade in den. Samtidigt passade jag på att stoppa tillbaka det nya kraftfulla grafikkortet i lådan. Med den nya fläkten inmonterad sjönk temperaturerna kraftigt, på moderkortet uppmättes nu 37 ºC (tidigare 47 ºC), processorn låg på 33 ºC (tidigare 41 ºC) och hårddisken visade 34 ºC (tidigare 46 ºC), mycket bra! Den nya "Papst"-fläkten sitter nära processorn där den effektivt drar ut varmluften ur lådan. Jag monterade även in ett litet variabelt fläktmotstånd, det gör att jag enkelt kan variera varvtalet på fläkten och därmed även det ljud som fläkten själv genererar.

    Vad gäller temperaturerna i datorlådan så var det nu ganska bra och man skulle gott kunna vara nöjd med situationen. Jag valde dock att montera in en fläkt till. Den fläkten sattes vid luftintaget för att ytterligare hjälpa upp situationen och ge god marginal inför den dag då jag väljer att stoppa in mer hårdvara. Jag införskaffade således en lågvarvig och mycket tyst fläkt av märket "Adda", dess uppgift var att transportera luften från luftintaget bort över hårddisken och vidare mot moderkort och grafikkort. Resultatet blev att temperaturerna inte sjönk så mycket utom för hårddisken som nu var nere i 31 ºC.

    Nu var alla temperaturerna i datorlådan bra och det som återstod att göra var förstås att försöka åtgärda ljudnivån som fortfarande var en aning för hög. Återigen provade jag med det förra grafikkortet och konstaterade att temperaturen på moderkortet sjönk 2-3 ºC samtidigt som ljudnivån gick ned till en riktigt behaglig nivå.

    Vid det här laget kunde jag bara komma på ett test till att genomföra, nämligen med ett grafikkort som helt saknar fläkt och bara använder sig av en kylfläns. Jag provade således med ett kort av typen Geforce FX 5200 och noterade med viss förvåning att skillnaden jämfört med när jag använde ATI Radeon 9600 XT inte var så stor som jag trodde att den skulle bli, temperaturen var visserligen en aning lägre men ljudnivån skiljde sig bara marginellt.

    I slutändan visade det sig att det nya kraftfulla grafikkortet visserligen var alldeles utmärkt för alla tunga actionspel, men att det samtidigt genererade på tok för mycket värme och ljud för att jag skulle kunna använda det i min nya dator. Jag valde således att sälja det nya grafikkortet och fortsätta använda det äldre, ATI Radeon 9600 XT.

    Ny teknik innebär inte automatiskt att den är bättre eller överlägsen den gamla. Man är tvungen att noggrant väga för- och nackdelar mot varandra innan man kan fälla ett avgörande. I mitt fall ansåg jag att en tystare och mindre varm dator var mer tilltalande än att den blev lite snabbare vid spelande av tunga actionspel.

    Så här ser datorn ut. Den är mycket praktisk och kan enkelt öppnas från sidan:



    Här ser ni innanmätet. Längst upp till vänster sitter förstås nätaggregatet med dess fläkt. Under nätaggregatet ser ni en fläkt till vänster direkt i chassit. Det är "Papst"-fläkten, och dess uppgift är att transporterara ut varmluften ur lådan. Till höger om denna ser ni processorn med sin svampformade fläkt i koppar, det är "Zalman"-fläkten, en mycket tyst och effektiv fläkt. Under processorn ser man grafikkortet, ATI Radeon 9600 XT. Till höger i bild och en bit längre ned ser man dels hårddisken och till höger om denna syns den andra chassifläkten, av märket "Adda".

    Luften sugs alltså in vid "Adda"-fläkten, går sedan förbi hårddisken och bort mot moderkortet respektive grafikkortet för att sedan gå upp mot processorn och till sist ut via "Papst"-fläkten.



    Här ser man övre delen av datorlådan i närbild. Längst upp och till vänster har jag alltså "Papst"-fläkten, den är relativt tyst och dess varvtal justeras med den lilla regulatorn just därunder, fastsatt med en enkel fastsättare mot chassit. Till höger syns den stora processorfläkten från "Zalman", det är en svampformad kopparfläkt som är riktigt tyst och mycket effektiv och vars varvtal kan justeras med den regulator som sitter i kabelknippan. Det kort ni ser närmast under processorn är förstås grafikkortet, ATI Radeon 9600 XT.



    Här har jag vridit lite på bilden. Den visar nu hur det ser ut med hårddisken samt den fläkt som sitter bortanför den lågvarviga "Adda"-fläkten. Notera att jag även har normala platta IDE-kablar. Jag orkade helt enkelt inte gå ut och köpa de runda kablar som finns, det jag gjort är dock att vrida upp dem lite så att luftflödet inte hindras så mycket.



    När det gäller de olika komponenternas temperaturer i datorn så ser det nu ut så här:



    Johan Persson <2397>