Optimering av Firefox

Firefox har på kort tid blivit enormt populär och används idag av miljontals användare. Mätningar som gjorts nyligen visar att den används av nästan 10% av alla användare, och det är verkligen inte dåligt. Den har också börjat bli populär bland företagen, t.ex. hos IBM, där man ser den som ett starkt alternativ till Microsoft Internet Explorer.

Det som inte är lika välkänt med den är hur konfigurerbar den i själva verket är, det finns nämligen mängder med avancerade inställningar som kan ändras. För att se dessa inställningar ger man i adressfältet kommandot about:config. Då får man se en lång lista av inställningar, de som ändrats från grundinställningen syns i fetstil.

Inställningarna styr t.ex. hur Firefox skall bete sig när den hämtar hem webbsidor, hur stor cachen skall vara, hur sidorna skall laddas hem m.m. Genom att själv gå in och göra ändringar i dessa inställningar kan man bättre optimera den för sina egna behov. Innan man börjar optimera Firefox på egen hand är det dock bäst att man är väl påläst. Här är några utmärkta artiklar att börja med:

När det gäller ren och skär prestandaoptimering kan följande inställningar vara en bra början (se första artikeln ovan för förklaringar av vad de gör och lämpliga värden på dem):

    network.http.pipelining
    network.http.pipelining.maxrequests
    network.http.proxy.pipelining
    nglayout.initialpaint.delay

Den som kör Windows kan dock göra det ännu enklare för sig, där finns nämligen ett program som kan hjälpa till med optimeringen. Det jag pratar om är förstås gratisprogrammet FireTune, och det finns att hämta hem här: www.firetune.com

Innan någon nu sätter igång med att optimera Firefox så måste jag starkt rekommendera att ni börjar med att ta en backup-kopia av den nuvarande konfigurationen. På så sätt kan ni enkelt återställa inställningarna om något skulle gå fel. I programmet FireTune kan man enkelt göra detta via alternativen Create backup of configuration samt Restore original configuration. Så här ser det ut:


En viktig sak att komma ihåg är att när man använder FireTune så måste Firefox vara nedstängd. De nya inställningarna träder sedan i kraft nästa gång du startar Firefox. Lycka till!

Johan Persson <2397>