Säker radering av digital information

Det finns tillfällen då man vill vara helt säker på att det man raderar verkligen är borta, utan möjlighet till att återfå informationen genom användning av smarta program eller liknande. Typiska fall är när man ger, säljer eller slänger bort olika typer av lagringsmedium, t.ex. hårddiskar, digitalminnen, Zip-disketter m.m.

Först så måste man inse att en helt säker radering kräver att man smälter ned lagringsmediet till en metallbit eller liknande. Om man däremot nöjer sig med att försöka undgå att smarta program kan plocka fram informationen igen, då finns det en betydligt enklare lösning på problemet. Lösningen är att man helt enkelt använder sig av något av alla de program som finns och är skräddarsydda för ändamålet.

Apropå att utföra en "säker radering", det handlar i själva verket om att man skriver över informationen en eller flera gånger med olika bitmönster. Hur många gånger den skrivs över samt med vilka bitmönster varierar, men procedurerna är oftast beskrivna i öppna dokument, något som också borgar för kvaliteten. När man väljer vilken procedur man skall använda så finns det en sak som är värd att tänka på, och det är att ju fler gånger informationen skall skrivas över, desto längre tid tar också proceduren.

Här är några exempel på programvaror som kan utföra en säker radering av informationen:

Programmen brukar ha en hel del möjligheter när det gäller att utföra själva raderingen, man kan t.ex. välja att radera filer, bibliotek och t.o.m. hela diskar. Dessutom brukar det finnas en möjlighet till, nämligen att utföra raderingen på ledigt utrymme(!), detta så att ingen kan återfå tidigare raderad information.

Själv nöjer jag mig med Eraser som inte bara är ett utmärkt verktyg utan dessutom gratis. Man använder det genom att högerklicka på en eller flera filer, eller bibliotek, i Windows Explorer och därefter välja alternativet Erase. Då kommer det upp en dialogruta där man under alternativet Options... kan välja vilken metod för radering man vill använda. Slutligen bekräftar man att proceduren skall utföras och därefter sker raderingen, svårare än så är det faktiskt inte.

Johan Persson <2397>