Medlemskap i ABC-klubben

ABC-klubben är en förening där datorintresserade personer utbyter erfarenheter om i första hand datorer men även annat. Från början var det en förening med ett nästan totalt fokus på ABC80, något som med åren övergått till ett stort fokus på PC-datorer som ofta kör Microsoft Windows.

Med tiden så har klubben även gjort det möjligt för medlemmarna att kunna koppla upp sig mot Internet via modempool. Från början stod den i vår klubblokal och det fungerade ganska bra, om man nu bortser från det faktum att den krävde en hel del manuellt arbete på plats i tid och otid. Efter hand insåg vi att det inte var hållbart rent ekonomiskt att sköta detta själva och hyrde då helt enkelt in oss på en modempool hos vår dåvarande ISP, France Telecomm, sedermera GlobalOne och ännu senare Equant. I samband med vårt nyligen genomförda byte av ISP till Gota har vi återigen köpt in denna tjänst, desvärre så verkar den ha lite inkörningsproblem men vi hoppas att det skall ordna sig till slut.

Fokuset har hela tiden varit att medlemmar i klubben har ett gemensamt intresse och det handlar då förstås om datorer i alla former och användningar, vare sig det gäller inscanning av bilder eller datorbyggande så är det i huvudsak datorintresset som binder oss samman. Och som medlemmar i ABC-klubben så hjälper vi förstås andra medlemmar genom att dela med oss av våra kunskaper på olika sätt:

  • Som sysop, systemoperatör, genom att hjälpa till i klubbens datorsystem.
  • Som kanslist, genom att besvara direkta frågor från medlemmarna i telefon eller att på annat sätt hjälpa medlemmarna, och så förstås genom att närvara i klubblokalen.
  • Som medlem i tidningsredaktionen, genom att skriva artiklar och annat intressant i ABC-bladet, samt givetvis i produktionen av ABC-bladet.
  • Som annan funktionär, t.ex. i styrelsen.
  • Som vanlig medlem, genom att delta i ABCKOM och hjälpa till att besvara frågor inom områden man känner till.
  • Som vanlig medlem, genom att skriva artiklar till ABC-bladet.
  • Osv.

    Det är tyvärr ganska få medlemmar som engagerar sig i klubben idag, alltför få rentutav, och som gammal sysop ser jag t.ex. att det bara handlar om runt 5-6 personer som aktivt engagerar sig i datorsystemet, och av dessa har 2-3 hållit på i 10 år eller mer(!). Klubben skulle alltså behöva lite fler medlemmar som vill engagera sig i datorsystemet. Detta krävs för att kunna hjälpa till:

    1. Genuint intresserad av att arbeta med datorsystemet.
    2. Kan en hel del själv och är villig att lära sig det som saknas. Man behöver inte kunna allt men en viss "grundplåt" i kunskap om Unix är helt nödvändig.
    3. Villig att lägga ned tid på det hela under lång tid.
    4. Vara självgående och åtgärda saker utan att någon säger något.
    Som sysop lägger man ned ett par timmar i veckan på skötseln av datorsystemet, ibland mer. Uppgifterna kan bestå i att kontakta vår ISP i olika ärenden, att starta om ABCKOM för att det har slutat fungera eller att hjälpa någon medlem som har problem. Det kanske ser ut som om vårt datorsystem är självgående men så är inte riktigt fallet, det är sysop:arna som håller igång det hela och åtgärdar när det behövs, oftast utan att någon märker av problemen.

    Klubben behöver fler medlemmar som både vill och kan engagera sig på olika sätt, ju fler vi är som är med och bidrar, desto mindre belastning blir det på var och en och vi får alla ut mer av vårt medlemskap. Glöm inte att det är summan av allas bidrag som utgör helheten, så ta nu och fundera på vad just DU kan bidra med.
    Johan Persson <2397>