Nystart av ABCKOM

ABCKOM är klubbens LysKOM-system, det elektroniska konferenssystem som efterträdde det tidigare systemet, MSG. MSG kördes på en dator av typen DS90 från Diab och dess operativsystem var Dnix, en variant av Unix. ABCKOM, det nya systemet, körs på en dator från Sun Microsystems och dess operativsystem är Solaris, också det en variant av Unix. Programvaran till LysKOM är skriven av ett antal medlemmar i Lysator, en ganska stor datorförening vid Linköpings Tekniska Högskola. LysKOM-systemet togs för första gången i bruk i slutet av 1990 och som ni kanske redan gissat så blev det en omedelbar succé. Ryktet om detta nya och trevliga konferenssystem spred sig snart vidare till de andra högskolorna och på några av dem skapades det även lokala konferenssystem som baserades på just LysKOM-systemet, LysKOM hade på kort tid blivit ett mycket populärt sätt att föra diskussioner.

Från början var det inte så lätt att delta i LysKOM, det första programmet körde inuti den populära texteditorn emacs och det var verkligen inte så lätt att använda för nybörjare. Efter hand, i takt med att mängden deltagare i LysKOM ökade och att dess rykte spreds, så blev förstås intresset av att använda andra program för att delta i LysKOM större, och eftersom sättet att kommunicera med LysKOM, dvs. dess protokoll, var öppet för alla att hämta hem och programmera mot så skedde också detta. Resultatet är att det idag finns många som programmerar mot detta protokoll för att konstruera nya och mer användarvänliga program för att delta i LysKOM. Idag finns det ett antal olika sådana program att välja mellan, man kan t.o.m. använda sin webbläsare för att delta. Några exempel på program som finns idag är WinKOM, WinLMSG och så förstås den sprillans nya webbklienten WebLMSG. Missa inte den utmärkta artikeln om WebLMSG på annat ställe i detta nummer av ABC-bladet!

Sedan ABCKOM togs i bruk har det skapats massor med möten och många medlemmar har valt att delta i dess konferenser. Dessvärre så har många av mötena med tiden blivit ganska tomma och inaktiva, det skrivs helt enkelt inte mycket i dem. Dessutom finns det idag många möten som överlappar varandra vad gäller ämnesområdena. Detta kanske inte är ett så stort problem för oss gamla uvar, men för en ny medlem som kommer in i vårt konferenssystem så är det verkligen inte lätt att hitta rätt, nästan alla möten är ju tomma och i stort sett helt inaktiva! Detta ger faktiskt inte ett bra intryck till nya användare, systemet behöver helt enkelt en rejäl upprensning. Att sätta igång med denna upprensning av ABCKOM har det funderats på under ett bra tag men inget har hänt, det fanns alltid något förhinder. Men, i slutet av december så tog vi, dvs. jag själv och några medlemmar till vilket inkluderade styrelsemedlem Tommy Florstedt, vår kassör, helt enkelt och satte igång och benade upp detta komplexa pussel.

Det som gjordes var att gå igenom hela möteslistan, sedan letade vi fram de möten som inte verkade ha någon framtid och i samråd med respektive mötesadministratör togs dessa sedan bort. Dessutom tittade vi på grupper av liknande möten där aktiviteten varit alltför låg för att motivera ett eget möte, något som t.ex. gällde de möten som handlade om programmering i olika programmeringsspråk, och slog samman dessa till ett enda möte. Som ny mötesadministratör för det sammanslagna mötet valdes någon bland de som varit detta i ett av de tidigare mötena alternativt någon utomstående som visade stort intresse. I början togs det bort och slogs samman möten varje dag och det var faktiskt ganska stökigt, men efter 2-3 veckor och ganska mycket nedlagt arbete började resultatet till slut visa sig.

Det synliga resultatet är att de möten som idag är kvar är betydligt aktivare än de var tidigare, dessutom är deras ämnesområden ofta bredare vilket gör det enklare att hitta rätt möte för diskussioner, något som är speciellt viktigt för alla ovana användare av ABCKOM.

Några andra saker som vi passade på att göra var att se till att i princip alla möten har en mötesadministratör, dvs. en person vars uppgift är att hålla ordning i mötet. Dessutom så finns det nu presentationer till alla möten som relativt kortfattat beskriver vad respektive möte är tänkt att innehålla. Mötenas namn ja, dessa har i vissa fall förenklats då de var alltför svåra att förstå sig på.

Man kan se detta som en nystart av ABCKOM, jag och alla andra funktionärer hoppas att ni skall uppskatta den stora mängd arbete som lagts ned på att fräscha upp det hela. Jag hoppas även att våra gamla användare, de som tidigare varit inne i ABCKOM men tröttnat av en eller annan anledning på den röra som tidigare varit, skall våga sig på att återigen titta in.

Välkomna tillbaka in i vårt nystartade ABCKOM!

Johan Persson <2397>