Tiger Woods 2004



Det nya golfspelet Tiger Woods 2004 har släppts och finns nu ute i butikerna, spelet släpptes samtidigt för både PC och flera spelkonsoler, bl.a. Xbox och Playstation 2, själv kör jag det på PC under Windows. Priset ligger på runt 450 kronor, något jag tycker är lite i högsta laget men vad gör man när golfsäsongen väl är över och man bara kan längta till nästa sommar?

Spelet innehåller ett flertal spelvarianter, man kan t.o.m. göra karriär på touren, själv nöjer jag mig med att spela vanliga sällskapsrundor. Svårighetsgraden under spel varierar kraftigt, att göra bra utslag är nästan inga svårigheter alls medan spelet runt greenerna kan vara nog så svårt att få till, jag har faktiskt fem-puttat på en del ställen... Det är alltså ganska svårt att avgöra hur långt man puttar eller slår runt green så man får helt enkelt vara lite försiktig i början, med tiden så lär man sig nog det också.

Att ljudet är utmärkt behöver jag inte ens nämna då det är så självklart på ett golfspel av idag. Spelet innehåller även lite kommentarer som kommer fram när man slår, men än har inget spel överträffat den kommentar som jag minns från det gamla golfspelet Jack Nicklaus 6, när man då slog ned bollen i en bunker kunde man få höra "You're in a place where nothing grows" (du är på en plats där inget växer), helt underbart!

Grafiken i spelet är riktigt bra, man kan t.o.m. se trädkronorna röra sig när det är blåsigt ute. Och, precis som i verkligheten så måste man även ta hänsyn till vädret, t.ex. så påverkas bollen av vinden, och är det vått ute så går inte puttarna lika långt. Inställningsmöjligheterna är ganska stora, t.ex. så har man fyra olika sving-typer att välja mellan, själv kör jag med den gamla men ganska enkla "3-click", den kan rekommenderas för nybörjare då den är väldigt enkel att komma igång med.

När man spelar sina sällskapsrundor så är man Tiger Woods och som medspelare kan man bjuda in alla möjliga världsstjärnor, t.o.m. Jesper Parnevik finns med, men även Colin Montgomery, Vijay Sing och många fler. På bilden nedan ser ni hur det kan se ut när man sätter ihop en sällskapsrunda, jag spelar alltså som Tiger Woods och min medspelare, som här är datorn, är Colin Montgomery.


Spelet är verkligen kul, men spelet runt greenerna kunde som sagt vara lite enklare, det sätt man använde i det gamla golfspelet Jack Nicklaus 6 var betydligt enklare, dvs. att man drog ut sin riktningspil för att indikera hur mycket kraft man ville lägga i slaget, nu sker detta som en del av svingen istället vilket är en aning svårare.

Det verkar även finnas gott om folk som sitter därhemma och ritar sina egna drömbanor, till de förra versionerna av detta spel fanns det massor med sådana banor och redan nu, bara lite drygt en månad efter att spelet släppts, finns det banor klara till detta spel, otroligt! Detta ger spelet ett enormt mervärde, det tar alltså inte slut när man spelat sig igenom alla banorna som följer med utan man kan praktiskt taget variera sig i det oändliga genom att hämta hem ytterligare banor från Internet.

Systemkraven på datorn är inte speciellt höga med tanke på den fina grafiken, man bör dock ha ett grafikkort som klarar av 3D-grafik, minst 192-256MB minne i datorn samt 2GB ledigt diskutrymme, något som givetvis kan öka om man laddar ned ytterligare banor från Internet.

Min slutsats är att spelet är köpvärt och ganska kul, jag rekommenderar dock att ni först tar hem och testar den speldemo som finns, gillar ni den så gillar ni troligen även spelet.

  • Tiger Woods 2004 hemsida
        www.easports.com/games/tigerwoods2004/home.jsp

  • Speldemo (99MB)
        ftp://ftp.ea.com/pub/easports/demos/tiger2004/tiger2004demo.exe

  • Extrabanor
        www.sportplanet.com/tigerwoods
        www.wrsgolf.com/coursesource

  • Recensioner
        www.gamersdepot.com/games/sports/tiger_2k4/001.htm
        www.gamespot.com/pc/sports/tigerwoods2004/review.html
        www.gamezone.com/gzreviews/r21786.htm


    Johan Persson <2397>