Bästa patiensprogrammen till Windows

Att lägga patiens har under alla tider varit ett mycket populärt nöje, men tvärt emot vad som brukar ske med många typer av äldre spel så håller dess popularitet fortfarande i sig, och det har även spritt sig till datorernas värld.

Från början var programmen ganska simpla och saknade finesser, ofta kunde man inte ens lägga mer än en typ av patiens utan att byta program. Idag däremot så har programmen utvecklats till att dra nytta av de framsteg som gjorts inom multimedia, dvs. både när det gäller själva grafiken, i form av fina kortlekar, bakgrundsbilder, effekter m.m., och när det gäller ljudet, i form av bakgrundsmusik och ljudeffekter (som när korten flyttas och liknande). Även andra trevliga finesser har introducerats, vad sägs t.ex. om att korten automatiskt flyttas när det är möjligt? denna och många fler spelförbättrande finesser finns det i dagens program.

Programmen av idag har blivit så bra att det är en ren njutning att spela dem, de ser bra ut, har bra effekter, både grafiskt och ljudmässigt sett, och man har ett helt batteri av alternativa patienser att välja på, det kan faktiskt röra sig om hundratals olika patienser av varierande svårighetsgrad och typ! Nedan en bild av hur det mycket populära programmet SolSuite 2003 ser ut:



Jag har roat mig kungligt med att prova en hel hög patiensprogram och presenterar här kortfattat de allra bästa jag kunde hitta:

  • SolSuite 2003

        Ett ypperligt program som jag rekommenderar varmt!

        www.solsuite.com

  • Pretty Good Solitaire

        Ett utmärkt program som jag rekommenderar varmt!

        www.goodsol.com

  • King Sol

        Ett bra program med några småproblem: skärmen utnyttjas inte optimalt, storleken på korten borde kunna variera mer.

        www.rapturetech.com/kingsol/kingsol.htm

  • Solgames 2003

        Ett bra program med några småproblem: skärmen utnyttjas inte optimalt, få valmöjligheter, storleken på korten borde kunna variera mer, ljudeffekterna kunde vara bättre.

        www.unnizgames.com/solgames


    För den som letar efter fler bra program rekommenderar jag ett besök hos Tucows:
        http://games.tucows.com/card_solitaire_default.html

    En sak som man märker ganska snart medan man letar efter bra patiensprogram är att i princip alla program som är något att ha faktiskt kostar några kronor, normalt ligger priset på US$20-30, men de flesta program brukar också tillåta att man provar ut dem under 30 dagar innan man måste bestämma sig, så man har ju faktiskt lite tid på sig.

    Det bästa gratisprogrammet jag hittade är 123 Free Solitaire som är en minivariant av SolSuite 2003, det är antagligen gjort för att locka oss att köpa det riktiga programmet med alla dess finesser. 123 Free Solitaire innehåller tolv olika patienser att välja på och är ett alldeles utmärkt program, rekommenderas!

        www.123freesolitaire.com

    Jag föreslår att ni provar på att lägga en patiens med något av ovanstående program, ni kommer inte bli missnöjda.
    Johan Persson <2397>