CD-R-skivor blir oläsbara inom två år

Vet du om att dina CD-R-skivor kan bli oläsbara inom ett år eller två? Kvaliteten på de egenbrända skivorna är dessvärre avsevärt sämre än för skivor som trycks, vilket är fallet när det gäller t.ex. musikskivor som man köper. Det kan alltså löna sig att göra nya kopior av skivorna inom ett år efter att man gjort dem just för att förhindra att man förlorar det som lagrats. Du kan läsa mer om detta problem här:

    www.cdfreaks.com/news/7751
    www.theregister.co.uk/content/54/32593.html

Problemet är inte på något sätt nytt, men det har inte uppmärksammats ordentligt tidigare, det är nu på tiden att detta sker. Jag har personligen råkat ut för att backup-skivor som jag gjort för ett år sedan inte längre är läsbara så jag kan tyvärr bekräfta att detta stämmer. Problemet är inte heller något som enbart berör lågprisskivorna, vilket man lätt skulle kunna tro, utan det gäller i lika hög grad märkesskivorna. Ett tips som jag kan ge är att ni kontrollerar läsbarheten på era skivor regelbundet, kör man Windows så finns t.ex. det trevliga programmet CDCheck som kan hjälpa till med det:

    www.elpros.si/CDCheck

Tänk på detta när ni lagrar era viktiga dokument, digitala fotografier m.m. på CD-R-skivor. Förmodligen gäller detta även hembrända DVD-skivor och köpta fotoCD-skivor.

Johan Persson <2397>