USB-minnen, vad är det?

Under senare år har mängden minne i våra datorer stadigt ökat, det gäller både internminnet och utrymmet på våra diskar. Även handdatorer och digitala kameror börjar nu bli populära, och i och med detta så har även andra typer av minnen börjat komma fram. Dessa nya typer av minnen är dock på intet sätt små räknat i mängden lagringsutrymme, det kan faktiskt handla om minnen på hela 512MB eller mer, och fysiskt sett ryms de på ett utrymme som inte är mycket större än en tumnagel.

En typ av minne som kommit fram starkt nyligen är de s.k. USB-minnena, det är alltså en typ av minne som för datorn ser ut som en disk men som är väldigt små och lätta. Storleken är ungefär som en penna, dvs med en längd på 7-10 cm, en bredd på 2-2,5 cm och en höjd på 1-1,5 cm, samt en vikt på 15-20 gram. För att komma åt innehållet så ansluter man helt enkelt minnet till en USB-port på datorn, då blir det omedelbart tillgängligt som vilken disk som helst i systemet. Dessa små tingestar har idag en kapacitet på upp till 1GB. Kravet på operativsystemet brukar vara att man kör något av följande:

  • Windows 98 eller senare
  • MacOS 9.0 eller senare
  • Linux 2.4 eller senare

    Jag har själv skaffat ett sånt här minne på 256MB för att ha som ett enkelt transportmedel av data. Jag har använt det under både Windows XP och Linux och det fungerar alldeles utmärkt, inga problem alls. Här är en bild av hur mitt minne ser ut:



    Prestandan för minnena varierar, dels finns det minnen som bara stöder USB 1.1 och med dessa får man som mest runt 800-900 Kbyte/s i överföringshastighet, alternativet är de minnen som stöder USB 2.0 och som sägs klara av runt 60 Mbyte/s. Dock så är det säkert att redan idag köpa ett minne som stöder USB 2.0 då det sägs vara bakåtkompatibelt med USB 1.1, enda nackdelen är väl att dessa brukar vara en aning dyrare än motsvarande minnen som då enbart är till för USB 1.1.

    Det finns många typer av USB-minnen på marknaden idag och de skiljer sig bl.a. åt när det gäller den funktionalitet de erbjuder, vissa kan även användas för att boot-a en dator eller för att skydda sitt innehåll med lösenord, andra är "bara" minnen. För USB 1.1 så ligger priserna normalt sett på runt 400-800:- för 128MB eller 700-1500:- för 256MB. Variationen i pris är som synes stor beroende på vilket märke och funktionalitet man söker, jag betvivlar dock att det skiljer så mycket när det gäller prestandan mellan enheterna egentligen, här handlar det nog mest om att det är en relativt ny marknad och att priserna inte har stabiliserats ännu.

    Här är några recensioner av sådana här minnen:

  • Five USB Flash-Drives Roundup
        www.xbitlabs.com/articles/storage/display/usb-flash-roundup.html

  • Hop To It: Kanguru Micro Drive With USB 2.0
        www.tomshardware.com/storage/20030327

  • Apacer HandySteno 2.0, Kingmax USB Flash Drive, Luwen EasyDisk HS and Mini EasyDisk and Transcend JetFlashA Flash Drives Review
        www.digit-life.com/articles2/flashdrives/flashdrives-apacer-kingmax-luwen-transcend.html

  • Apacer Handy Drive 32meg
        http://ocplus.freeservers.com/handydrive.htm

    Johan Persson <2397>