Spela Doom, Doom2, Heretic och Hexen med OpenGL-grafik

Är det någon här som kommer ihåg spelen Doom, Doom2, Heretic och Hexen ? För mig är de odödliga, jag har hittills inte hittat ett bättre spel än Doom, minnena av hur man smyger runt i spelet skjutandes monster, och hela tiden denna genialiska bakgrundsmusik, wow! Nu har ju iofs grafiken i spelen utvecklats en hel del sedan den tiden, men jag vågar ändå påstå att dessa spel hade oändligt mycket mer spelkänsla i sig än dagens spel, det enda man hittills gjort i dagens spel är ju att leka med grafiken medan man nästan totalt ignorerat spelkänslan.

För något år sedan så släppte id Software, tillverkaren av Doom och andra enormt bra spel, källkoden till Doom. Som en följd av detta påbörjades ett stort antal projekt där man gjorde förändringar, tillägg m.m. till originalspelet, och idag finns det massor med versioner av Doom som är betydligt bättre än originalet på många sätt. En av dessa förbättringar är att man nu kan använda musen vid spel, en annan sådan är att det går att utnyttja OpenGL-grafik!

Några bra siter på Internet där man kan läsa om de olika versionerna av Doom som finns och fortfarande arbetas på är dessa:

  • www.doomworld.com
  • www.doomcenter.com
  • www.newdoom.com

    Det som framför allt intresserade mig var ju att man nu kunde spela Doom med OpenGL-grafik och genom att använda musen m.m. Detta var ett enormt lyft jämfört med tidigare versioner, jag sökte därför intensivt på Internet och hittade två riktigt bra versioner av Doom. Bägge använder OpenGL-grafik mycket bra och är utmärkta på ljud, spelkänsla m.m., det kändes helt enkelt ÄKTA! Dessa två är jDoom respektive Legacy Doom.


    jDoom

    jDoom finns tillgänglig för alla som kör Windows, motorn till denna kallas Doomsday och har stöd för Doom, Doom2, Heretic och Hexen.

  • jDoom: http://jdoom.newdoom.com
  • jHeretic: http://jheretic.raven-games.com
  • jHexen: http://jhexen.raven-games.com

    Gör helt enkelt så att du laddar ned den version av programmet som benämns Unified, den innehåller stöd för alla spelen i ett enda paket. Notera att det är programmet Kicks.exe du skall köra för att starta spelet. Leta sedan upp dina gamla CD-skivor till spelen och kopiera in de stora WAD-filerna i rätt bibliotek (styrs i programmet). Så här ser det ut:





    Legacy Doom

    Legacy Doom finns tillgänglig både för dig som kör Windows och Linux, den har stöd för Doom, Doom2 och Heretic.

  • Legacy Doom: http://legacy.newdoom.com

    Leta upp glLegacy på sidan och ladda ned programmet. Under Windows startar du sedan Launcher.exe, glöm inte att under "Setup" ställa in "Render mode" = "OpenGL", samt att under "Game Mode" peka ut dina WAD-filer. Så här ser det ut:




    Have fun! :-)
    Johan Persson <2397>