ABC-klubbens nya datorsystem

Som ni kanske märkt under den senaste tiden så har Sysop:arna på ABC-klubben arbetat en hel del med datorsystemet, vi har bl.a. ändrat så att det skall bli enklare att administrera m.m. Som en del i detta arbete så har vi även installerat en del ny programvara, uppgraderat andra programvaror, flyttat på tjänster osv. En sak som ni kanske märkt är att vi bytt webserver från Roxen till den välkända Apache, vi har även bytt programvara i både WebMail och WebKOM och mycket mer.

Vi har arbetat på att göra dessa övergångar så smidiga som möjligt genom att konvertera inställningar m.m. I de fall då detta inte gått att genomföra så har vi informerat de som berörts och gett förslag på alternativ lösning om sådan funnits.

Det finns dock en del saker som är värda att poängtera en extra gång:

  • De som använder sig av .htaccess filer för att begränsa tillgång till sina websidor måste tänka på att man inte längre kan skriva så här:
          AuthName This is top secret
        utan måste skriva så här (notera citationstecknen):
          AuthName "This is top secret"

  • När det gäller hemsidorna så finns det nu möjlighet att skriva adressen dit på två skilda sätt, vilket ni väljer är upp till er:
        http://www.abc.se/~user/
        http://www.abc.se/home/user/

  • Vi har installerat ett nytt system för WebMail, man kan ansluta sig dit antingen krypterat eller icke-krypterat:
        Okrypterat (osäkert): http://webmail.abc.se/webmail/
        Krypterat   (säkert)  : https://webmail.abc.se/webmail/

  • Vi har installerat ett nytt system för WebKOM, en web-baserad anslutning till klubbens konferenssystem LysKOM:
        http://webkom.abc.se/webkom/
        Notera att man i fältet Användarnamn istället för att ange sitt namn kan skriva #1234 (om nu 1234 är medlemsnumret i ABC-klubben), något som är praktiskt om ens namn t.ex. inte är unikt.

  • Räknare till hemsidorna: I samband med att vi bytte webserver så har vi samtidigt fått en ny räknare. Lägg in följande kod på den sida där du vill ha din räknare:
          <!--#exec cgi="/cgi-bin/counter"-->
        Vill du att din räknare skall börja på ett visst nummer (t.ex. 600), lägg då in följande på sidan (innan anropet till räknaren):
          <!--#set var="BASE_COUNT" value="600" -->

  • Gästböckerna på hemsidorna fungerar inte med den programvara vi hade tidigare, tills vidare så hänvisar vi till externa gästböcker. Den som undrar var den tidigare gästboken finns hittar den i roten på sitt eget hembibliotek (i Unix), det är en vanlig fil med namnet m1234.html (om nu 1234 är medlemsnumret i ABC-klubben). Den som har problem med att hitta den kan kontakta mig.

  • Hemsidorna fungerar inte om man skyddat sitt hembibliotek för hårt, alla medlemmar som har detta problem har fått brev där det står hur de skall göra för att få sina hemsidor att åter fungera. Det viktiga är alltså att både ens hembibliotek och själva biblioteket för hemsidorna (public_html) har execute-rättigheter. Har ni problem med detta och inte vet hur ni åtgärdar det kan ni kontakta mig.

    Johan Persson <2397>