Eyeball Chat - Prata med kompisar över Internet

CyberTalkOnline skrev jag om i min förra artikel om program med vilka man kan prata med kompisar online över Internet. Det är faktiskt ett riktigt bra program men det har tyvärr en svaghet, det fungerar inte bra ihop med brandväggar. När jag testade det programmet så körde jag mestadels utan brandvägg och då gick det utmärkt. När jag senare testade med brandvägg så fick jag problem men jag räknade med att när artikeln väl blev tryckt så skulle de ha åtgärdat det problemet, så blev dock inte fallet.

Lite senare fick jag i klubbens LysKOM-system tips om ett annat program som var ganska bra för att prata med över Internet. Det programmet är Eyeball Chat, och efter att ha kört det nu ett tag så är det bara att hålla med, programmet är verkligen bra, det är även gratis och kan lätt konfigureras. Det har även en annan viktig fördel framför CyberTalkOnline och det är att det fungerar bra ihop med brandväggar. På senare tid har jag faktiskt enbart använt Eyeball Chat och det fungerar riktigt bra.

Eyeball Chat är egentligen gjort för de som har en web-cam, dvs en kamera avsedd för bruk på Internet, men detta är inget krav. Precis som förra gången så kan jag också varmt rekommendera att man har ett headset, dvs en kombinerad hörlur och mikrofon, för att på ett enklare sätt kunna prata och samtidigt slippa störande ljud (resultatet av att lite ljud från de externa högtalarna går tillbaka in via mikrofonen och ger en ekande effekt tillbaka till den som pratar).

Nedan några bra saker med Eyeball Chat:

  • Ljudkvalitet, man kan ändra på ljudkvaliteten medan man pratar, normalt så används ungefär 40 Kbit/s men sätter man upp ljudkvaliteten så mycket det går ökar detta till ungefär 135 Kbit/s. Notera att detta enbart är för taltrafik, skall man sända bilder med en web-cam så lär trafiken öka markant, hur mycket vet jag inte då jag inte har en web-cam.
  • Statistik av olika slag, t.ex. så kan man se hur stor trafik som går åt för tillfället, eller om man har problem i överföringen, m.m.
  • Telefonbok, eller kontaktlista som det heter här, man kan lätt ta upp ett fönster för detta där man ser på färgen på kontakterna om de är online eller inte. Att ringa gör man genom att dubbelklicka på någon i listan.
  • Textfönster, man kan ta upp ett textfönster medan man pratar, något som är väldigt praktiskt om man t.ex. har problem med ljudet i mikrofonen eller liknande.
  • Det är gratis och tar knappt två megabyte på disken, den enda kostnad man har är för ett eventuellt headset (ca 200:-).

    Det finns en sak till att nämna när det gäller att prata med kompisar över Internet och det är att det ibland blir fördröjningar, ibland upp till en sekund eller mer, det enda man då kan göra är att försöka igen lite senare. Om man ändå vill prata då så måste man komma ihåg att ta det lite lugnare så att andra sidan också hinner med.

    Eyeball Chat hittar man på http://www.eyeball.com/ och det ser ut så här:




    Johan Persson <2397>