Avfragmentering av diskar under Windows NT/2000/XP

Som bekant så finns det en hel del programvara för att avfragmentera diskar, några av de mer populära programmen som dessutom är gratis är dessa:

  • DiskKeeper Freeware (Windows NT 4): http://www.execsoft.co.uk/downloads/english/dkfree.htm
  • O&O Defrag 2000 Freeware edition (Windows NT 4 / Windows 2000): http://www.oosoft.de/english/products/ood2000free/

    Det finns några saker som nästan inget av alla de kommersiella eller fria programmen klarar av, och det är att avfragmentera en enstaka fil respektive att avfragmentera systemfiler (filer som alltid används, exempelvis pagingfilen eller eventloggarna).

    Behovet att avfragmentera enstaka filer kan vara stort, tänk dig att du har ett filsystem som är bra utom när det gäller den där databasfilen som är på 10 GB och tyvärr är uppdelad i 5000 delar, det säger sig då självt att om man vill testa prestanda på databasen så kommer resultatet inte bli bra.

    För att kunna avfragmentera en enstaka fil så finns det faktiskt en utility som klarar av detta, den kallas contig (från engelskans contigous som betyder kontinuerlig) och är dessutom gratis:

        http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/contig.shtml

    När det gäller att avfragmentera systemfiler så kan även det behovet vara stort, i första hand gäller det ju pagingfilen som definitivt bör vara uppdelad i ett litet antal fragment. Det värsta jag sett är en pagingfil som var uppdelad i drygt 50,000 fragment, då säger det ju sig självt att denna dator arbetade mycket hårt mot disken och dess prestanda var inte bra. Det finns faktiskt även till detta behov en mycket bra utility som är gratis:

        http://www.sysinternals.com/ntw2k/freeware/pagedefrag.shtml

    Dessa två utilities är extremt värdefulla och rekommenderas varmt till alla som administrerar datorer eller bara vill få bättre prestanda på sina datorer.

    Som ett litet tips kan nämnas att stället allt kommer ifrån även är värt många besök, det är helt klart ett av de allra bästa ställena för mycket avancerade utilities som finns på Internet idag och jag själv besöker det regelbundet:

        http://www.sysinternals.com/

    Johan Persson <2397>