Windows XP - Windows Product Activation

I samband med att man installerar Windows XP så stöter man på något som kallas Windows Product Activation, förkortat WPA. Det är ett system som Microsoft konstruerat för att förhindra piratkopiering. Det innebär att varje licens av Windows XP inte bara måste installeras, den måste även aktiveras hos Microsoft för att kunna fungera fullt ut. Efter installationen har man upp till 30 dagar på sig att genomföra aktiveringen, något man får dagliga påminnelser om. Görs inte detta så kommer systemet att sluta fungera, dvs att vid uppstart så går det inte längre igång. Då kan man bara göra en sak och det är att aktivera det hos Microsoft. Så här kan det se ut när man aktiverar:




Man kan välja mellan att aktivera sig över Internet eller per telefon, jag rekommenderar att man väljer att göra det över Internet. Tidsmässigt är aktiveringen snabb, man hinner knappt märka något innan det är klart. Aktiveringen kräver inte heller att man anger några personliga uppgifter om sig själv eller liknande, de uppgifter som skickas till Microsoft är enbart uppgifter om den hårdvara man har i datorn. För att detta system inte skall bli alltför känsligt, speciellt för de som skruvar i sina datorer titt som tätt, så tillåts man ändra på en viss mängd hårdvara.

Microsoft har inte berättat hur detta fungerar i detalj men det finns artiklar på Internet som tagit reda på saken, jag rekommenderar att den intresserade läser någon av dessa artiklar för att få lite mer information:

  • Windows XP Product Activation - http://www.microsoft.com/windowsxp/guide/activation.asp
  • Windows Product Activation - http://www.licenturion.com/xp/
  • Windows Product Activation compromised - http://www.tecchannel.de/betriebssysteme/746/
  • Inside Windows Product Activation - http://www.tecchannel.de/betriebssysteme/742/
  • Windows Product Activation (WPA) for Windows XP - http://www.extremetech.com/print_article/0,3428,a%253D11079,00.asp

    Johan Persson <2397>