Tips till Windows XP - FTP

FTP står för File Transfer Protocol och är ett sätt att ladda ned eller upp filer på Internet. Sedan ett tag tillbaka finns det i Windows möjlighet att göra detta utan att installera extra program, i Windows XP går det till så här:




Steg 1. Från väljer du My Network Places, välj sedan Add a network place.




Steg 2. En wizard startas för att hjälpa till, klicka Next.




Steg 3. Välj Choose another network location, klicka Next.




Steg 4. Ange adressen till datorn i formen av en URL, i detta exempel har jag som synes valt att använda klubbens FTP-server, klicka Next.




Steg 5. Inloggning, vill vi göra en koppling till en FTP-server anonymt ser vi till att rutan Log on anonymously är ikryssad, annars tar vi bort krysset och fyller i det användarnamn vi tänker använda i rutan efter User name. Notera att det normala när man hämtar saker via FTP är att göra anonyma kopplingar. Klicka Next.




Steg 6. Ange ett namn för kopplingen, klicka Next.




Steg 7. Klicka Finish.




Steg 8. I explorer kan du nu, förutsatt att du är uppkopplad mot Internet, under My Network Places hitta din koppling till FTP-servern. Biblioteken däri fungerar precis som om innehållet låg på din egen disk (fast om det gäller en anonym FTP server så brukar man normalt inte kunna kopiera dit utan bara ta hem filer). Var detta en koppling som inte var anonym så kommer det, innan du ser några filer, upp en inloggningsruta som ser ut så här:




Fyll i ditt lösenord och kryssa gärna i Save password för att slippa svara på detta vid varje uppkoppling, klicka sedan Log On så ser du strax dina filer:




Johan Persson <2397>