LysKOM - ABC-Klubbens konferenssystem

ABC-Klubben har ett elektroniskt konferenssystem som heter LysKOM där alla medlemmar kan delta. Vi skall här visa hur du ansluter dig dit med hjälp av programmet WinLMSG, en offline-läsare som fungerar alldeles utmärkt med Windows 95/98/ME/NT/2000. En god anledning till att man bör delta i LysKOM är att information till medlemmarna av olika slag sker via LysKOM, dessutom så kan man både få hjälp vid problem, ha möjlighet att hjälpa andra och givetvis delta i diskussionerna. I slutet av denna artikel kommer en presentation av de möten som finns i LysKOM men vi börjar som sagt var med att visa hur du ansluter dig dit:

Steg 1. Koppla upp dig mot Internet.

Steg 2. Hämta hem WinLMSG genom att gå till URLen http://www.abc.se/~m5258/lmsg.html.

Steg 3. När filen väl ligger på din lokala hårddisk så extraherar du informationen med t.ex. WinZip, hittas på http://www.winzip.com/, till ett nytt bibliotek. Därefter kör du programmet som heter Setup.exe för att installera WinLMSG.

Steg 4. Nu när WinLMSG är installerat så startar du det genom menyerna. Det första du ser är en ruta med Dagens tips, därefter kommer huvudfönstret i WinLMSG upp. Passa nu gärna på att ordna till layouten.

Steg 5: Det är nu dags att börja använda WinLMSG! Börja med att skapa en ny databas där dina inlägg m.m. lagras, tryck Ctrl+N. Välj nu var du vill lägga din databas samt namnet på den, jag väljer här att kalla den för abc, välj sedan Save. På nästa skärm är det dags att mata in lite personliga uppgifter. I rutan Identifiering då databas öppnas skall du under Identitet ange en unik identifierare för dig själv, t.ex. dina initialier, själv anger jag här jp. I rutan Visa meddelande skall du ange om du under läsning av inlägg vill få meddelande vid byte av mapp, möte eller ärende, själv väljer jag att inte ha någon av dessa rutor ikryssade. Välj sedan Finish.

Steg 6: Vi har nu skapat en databas! Välj nu att maximera fönstret som innehåller mötena, dvs det som heter Mappar och möten, då detta är huvudfönstret. Välj sedan också att visa de tjänster som finns genom att trycka Alt+Q. Välj till sist också att spara dina val av fönsterplaceringar genom att under menyalternativet Fönster välja Spara fönsterplaceringar. Nu ser din skärm ut ungefär så här:



Steg 7. Nu är det dags att konfigurera LysKOM - konferenssystemet! Tryck först Alt+F7, därefter markerar du alternativet ABC LysKOM och väljer Parametrar.... Kryssa i Tjänsten Aktiv. I rutan Identitet anger du ditt medlemsnummer under Medlemsnr och ditt lösenord under Lösenord. Välj sedan Apply. Under fliken Signaturer anger du den signatur som kommer att läggas till på slutet av alla inlägg du skriver, helst bör den inte vara på mer än en rad, välj sedan Apply och därefter OK. Under fliken Programinställningar har du några saker att konfigurera, i rutan Koppling mot andra program skall du kryssa i Använd MS Internet Explorer för att visa html och bilder om du använder denna WWW-läsare, i rutan Beteende skall alternativet Spara identitet då denna databas öppnas vara ikryssat. Välj sedan Apply och därefter OK.

Steg 8. Nu är det dags att koppla upp sig mot LysKOM för första gången! Tryck Alt+K. Detta steg tar lite tid, först hämtas nyheter från alla möten du är med i, därefter hämtas, eftersom detta är den allra första uppkopplingen mot LysKOM, information om alla möten resp. personer som finns i konferenssystemet. Hav tålamod då det kan ta ett par minuter! Notera att uppdaterad status på vad som händer hela tiden finns längst ned på skärmen i kolumnen som heter Information.

Steg 9. Gå med i nya möten. I rutan där det står Visa aktiva möten kan du även välja Visa alla möten, gör nu detta! När du nu tittar i möteslistan så ser du massor med möten som har en stopp-skylt framför sig, detta är ett tecken på att du inte är med i mötet, om du högerklickar på dem så kan du välja Bli medlem i möte. När du gör detta så ändras stopp-skylten till ett plus-tecken vilket är en indikation på att du kommer att försöka bli medlem i detta möte nästa gång du kopplar upp dig mot konferenssystemet, lyckas detta vid nästa uppkoppling så försvinner plus-tecknet. När du väl gått igenom listan på möten och valt de du vill bli medlem i så är det dags att åter välja alternativet Visa aktiva möten, dvs då man bara ser de möten man är medlem i. För att verkligen gå med i mötena krävs att man återigen kopplar upp sig mot LysKOM (Alt+K), gör det nu! Anledningen till att man skall koppla upp sig mot LysKOM en andra gång är att WinLMSG då automatiskt ordnar så att du blir medlem i de viktigaste mötena, hoppa inte över detta steg! Nu när du är med i alla möten du är intresserad av kan det återigen vara dags att du ordnar till dina fönster så att det hela ser bra ut, efter detta ser du till att spara dina val av fönsterplaceringar genom att under menyalternativet Fönster välja Spara fönsterplaceringar. Nu ser min skärm ut så här:



Steg 10. Det enklaste sättet att läsa inlägg i WinLMSG är att du trycker på * på det numeriska tangentbordet. När du väl läser ett inlägg kan du trycka på Ctrl+K för att kommentera det och på Ctrl+L för att ge en personlig kommentar. Vill du skapa ett nytt inlägg så trycker du på Ctrl+I, för att skriva ett personligt brev så trycker du på Ctrl+B.




Möten som finns i LysKOM

De möten som rekommenderas att man är medlem i listas nedan med fetstil


  • Kategori: Viktiga klubbmöten
    (ABC-Klubbens) Datorsystem
    Driftstörningar (i ABC-Klubbens datorsystem)
    Medlemsforum
    Nyheter (från administratörerna)
    Uppkopplingar (till ABC-klubben)

  • Kategori: ABC-klubben
    (ABC) Syd
    Bladet
    Blåbärsfrågor (allmänna nybörjarfrågor)
    Upload (info om uppladdade filer)

  • Kategori: Diverse datormöten
    Datorsäkerhet
    Diverse datorfrågor
    Grafik
    Hårdvara
    Skrivare
    Spel
    Virus
    Uppdatering (Programvara)

  • Kategori: Diverse möten
    Annonser
    Fritt Forum
    Historier
    Kropp och själ
    Politik
    Språkligheter
    Thailand
    Stockholm
    Öl
    Filosofi
    eBetalningar
    Husägare

  • Kategori: Funktionärsmöten
    (ABC-Klubbens) FAQ redaktionsmöte
    (ABC-Klubbens) introduktionstext
    (ABC-Klubbens) kansli
    (ABC-Klubbens) klubblokalgrupp
    (ABC-klubbens) Hemsidor
    (ABC-klubbens) Hjälpare
    (ABC-klubbens) Mötesadministratörer
    (Utvecklingsforum för) Spik (Klubbens nya programbank)
    ABC Stockholms styrelse
    Filadministratörer (För programbanken)
    Redaktionsgruppen (för ABC-information)
    Styrelsen
    Systemoperatörer
    Tidningsredaktionen
    Utveckling av klubbens LysKOM-system
    Webmasters

  • Kategori: Internet
    (Frågor från Internet) novisen
    (Kodning i) HTML (språket)
    E-post (Mail)
    Heta WWW kontakter
    ISPs erfarenhetsutbyte
    Internet (allmänt)
    USENET News
    WWW (World Wide Web)

  • Kategori: Kommunikation
    Datakommunikation
    Modem
    Nätverk (allmänt)
    Telefoni
    ISDN
    Mobil Telefoni

  • Kategori: LysKOM-systemet
    (De) bästa inläggen
    (Förslag till) nya möten
    /dev/null
    Kommentarer (till diverse) möten
    LMSG (den textbaserade offlineläsaren för DOS)
    Lappar (på) dörren
    LysKOM (systemet)
    Presentation (av) medlemmar
    Presentation (av) möten
    Testinlägg
    WinLMSG/16
    WinLMSG/32

  • Kategori: Media
    Musik (allmänt)
    TV (och) radio - programtips

  • Kategori: Operativsystem
    ABC datorer
    DOS
    Linux
    Macintosh
    OS/2
    Operativsystemsangrepp
    UNIX
    Windows 3.1
    Windows 95
    Windows 98
    Windows ME
    Windows NT
    Windows 2000

  • Kategori: Programutveckling
    (Övriga) programmeringsspråk
    C/C++ programmering
    Java programmering
    Pascal programmering
    Perl programmering
    Programvara

  • Kategori: Teknik
    Algoritmer
    Elektronik
    Naturvetenskap
    Teknik