Installationer 2007 av Linux på PC

Linux startsida

 

LinuxlogoNär du läser detta är dessa program redan uppdaterade på många sätt. Senaste text finns på startsidan och live-boot-sidan.

PCLinuxOS 2007

Juni 2007

Denna amerikanska distribution är baserad på gamla Mandrake (numera Mandriva) och har blivit populär. Systemskivan är både live-boot och installationsskiva, så att man kan testa innan man installerar. Det grafiska skalet är KDE. Jag installerar permanent på hårddisken. Allt är på engelska och verkar fungera bra utom den optiska musen.

Bra:

  • Codecs för MP3 och DivX finns med från början.
  • Widescreen 1280x800 fungerar på min laptop.
  • Systemet känner av och visar om min laptop går på batteri eller nätström.

Dåligt:

  • Musmarkören rör sig hackigt mot min optiska USB-mus.
  • Online-uppdateringar visas inte automatiskt. För att uppdatera befintliga program måste man starta Synaptic Package Manager och välja "Reload" följt av "Mark all" och "Apply". Detta är krångligare än Suse, Fedora och Ubuntu, men går kanske att leva med.

Fedora 7

Juni 2007

Dåligt 1! Jag bootar skivan i min laptop som redan har Fedora 6. Jag väljer "uppgradera". Tyvärr avbryts uppgraderingen av ett felmeddelande. Ger upp.

Dåligt 2! Jag bootar om. Väljer "Nyinstallation, ersätt befintlig Linuxpartition". Vid installationen frågas jag inte om grafikläge, det känns automatiskt. Vid första start blir skärmen helt svart. Jag startar om, redigerar startkommandot i Grub till att sluta med ordet "single". Därmed kan jag starta Fedora 7 i textläge. Jag tittar på innehållet i filen xorg.conf, i etc/X11, men kommer inte på något sätt att redigera den. Ger upp.

Ubuntu 7.04

Maj-juni 2007

Installationsskivan startar på min Packard Bell laptop, utan att behöva ändra VGA-läget från startskärmen. Ser snyggt ut, med Gnome.

Systemet läser NTFS. Första gången jag klickar på en MP3 eller DivX hämtas automatiskt en codec som behövs, enkelt och bekvämt!

Lyckas inte bläddra bland servrar i Windows-nätverket, som fungerar så enkelt med Suse. Däremot går det enkelt att välja "Connect to server" och ange Windows-serverns namn eller IP-adress.

Installerade därefter permanent på en 8 GB partition på min bärbara. Ubuntu kan kopiera diverse inställningar och dokument från en befintlig Windows-partition.

Dåligt: Ubuntu saknar direkt läge för grafikkortets widescreen 1280*800.  Jag ville redigera filen xorg.conf. Den filen ägs av root. Pinsamt nog hittade jag inget sätt att logga in som root, terminalfönstret sade att root inte får logga in där. Så jag gick till konsolen och gav kommando sudo vi xorg.conf. Då gick det bra att redigera videolägena i xorg.conf, men efter omstart gick det tyvärr ändå inte att välja 1280x800. Ger upp.

Linux Mint 3 beta 070508

Maj 2007

Mint är i princip Ubuntu, med olika patentskyddade codecs inlagda, vilket kan leda till konflikt om Mint skulle bli populär. Fönsterhanterare Gnome. Kan enkelt installeras permanent. Klarar inte direkt widescreen-läge på min Packard Bell laptop.

Klarar MP3, klarar DivX, läser NTFS, läser och skriver FAT32. Bläddrar inte direkt i Windows-nätverket, men Windows-servern kan nås via smb:// följt av serverns IP-nummer.

Ubuntu 7 beta 5

Mars 2007

Installationsskivan startar på min Packard Bell laptop, efter att jag ändrat VGA-läget från startskärmen. Ser snyggt ut, ungefär som Ubuntu 6.06 nedan. Återstår att testa.

Linux Mint 2.2

Mars 2007

Dåligt! Systemet startar inte på min Packard Bell laptop. "Kernel panic".

Mandriva One 2007

Februari 2007

Dåligt! Installationsskivan fungerar även som live-boot, vilket är trevligt. Grafiken startar inte ens på min Packard Bell laptop. Den startar dock på min stationära dator. Allt ser snyggt ut med vissa 3D-effekter, men kan inte läsa Windows-partitionen (NTFS) på min hårddisk och jag kan inte spela DivX-filmer.

rev apr -10


Tillbaka