Installationer 2006 av Linux på PC

Linux startsida
LinuxlogoNär du läser detta är dessa program redan uppdaterade på många sätt. Senaste text finns på startsidan och live-boot-sidan.

December 2006: Suse 10.2

Som 10.1 (se nedan) men snyggare. Widescreenläge för min laptop väljs enkelt, genom att redan på första skärmbilden som visas vid start med systemskivan, trycka på F3 och välja 1280x800. MP3-spelare ingår nu inte som standard. Lyckas fortfarande inte installera VLC. Men det gick bra att installera stöd för MP3 och DivX genom att följa detta tips. Det ledde till vissa beroendekonflikter, som jag valde att ignorera.

Oktober 2006: Fedora FC6

Installerat med Gnome och KDE på Packard Bell laptop. Önskat fönstersystem kan enkelt väljas vid inloggningen. Installationen gick lika bra som med FC5. Denna dator har för dåligt grafikkort för att klara de nya grafiska 3D-effekterna. Därmed är min installation till förväxling lik gamla FC5, med samma för- och nackdelar. Det gör dock inget, det är skönt nog att få en uppdaterad distro, utan att behöva köra ett par timmars systemuppdatering efter installationen.

Jag lyckades montera FAT32 med läs- och skrivrättigheter på följande vis:

  1. Inloggad som root, skapa en katalog i Lunuxträdet där partitionen ska mountas, t.ex. /windows/fat
  2. Starta partitioneraren och se reda på vad denna hårddiskpartition heter i Linux, i detta fall /dev/hda5
  3. Kommando mount /dev/hda5 /windows/fat

Jag installerade stöd för MP3 med hjälp av yum och Personal Fedora Core 6 Installation Guide. Fler tips finns i The Unofficial Fedora FAQ. Det finns flera olika MP3-spelare att välja bland. T.ex. Amarok, som lagrar låtlistan i en SQL-databas! Stöd för DivX kan installeras med MPlayer.

Fördelar, utöver de som nämns nedan för FC5:

  • Skype installerades utan problem.

Nackdelar/problem, utöver de som nämns nedan:

  • På bärbara datorn känner Fedora inte om jag kör på batteri eller nätdrift.
  • Då jag sätter datorn i viloläge (hibernation) stängs inte datorn av, jag måste själv trycka på strömbrytaren efter systemets shutdown.
  • Då jag försöker sätta datorn i vänteläge händer ingenting.
  • Det går inte att bläddra bland servrar i Windows-nätverket, som fungerar så enkelt med Suse. Detta gick ju med Fedora FC5, nu har dock protokollet ändrats så att man behöver veta Windows-serverns IP-nummer.
  • Lyckades inte synka data med min Palm handdator.
  • Jag försökte installera den fina mediaspelaren VLC, men beroendekontrollen rapporterade att en rad andra komponenter även måste installeras. Krångligt! Detta borde ju hanteras automatiskt.

September 2006: Fedora FC5

Installerat med Gnome på Packard Bell laptop. Installationen gick helt perfekt. Widescreen-upplösning 1280x800 identifierades utan problem. Exakt hur det fungerade begriper jag inte. Jag tittar i styrfilen xorg.conf, men där står bara följande:

Section "Screen"
	Identifier 	"Screen0"
	Device 		"Videocard0"
	DefaultDepth 	24
	SubSection 	"Display"
		Viewport 	0 0
		Depth 		24
	EndSubSection
EndSection

Automatisk uppdatering fungerar enkelt, men det tog dock ett par timmar att uppdatera allt som ändrats under de 6 månader som gått sedan släppet av FC5.

Bläddrar lätt i det lokala Windows-nätverket, där utdelade kataloger nås med SMB (Samba)-protokollet.

Nackdelar:

  • Stöd för NTFS, FAT, DivX och MP3 finns inte som standard (av licensskäl). Det bör dock gå om man följer tips som finns på webben, t.ex. på rpm.livna.org
  • Startalternativen för Grub finns tyvärr inte i kontrollpanel, så man måste redigera filen grub.conf som finns i katalogen boot.

Hösten 2006: Ubuntu 6.10

Stopp! Installationsskivan startar inte alls på min Packard Bell laptop. "Kernel panic".

Hösten 2006: Ubuntu 6.06

Installationsskivan fungerar även som live-boot, vilket är trevligt. Installerat med Gnome på min Packard Bell laptop. Ubuntu är baserat på Debian. Ser snygg ut, men saknade inställning för grafikkortets widescreen 1280*800. Det går eventuellt att lösa genom att redigera filen xorg.conf.

Tyvärr saknas drivrutiner till patentskyddade standarder, så den klarar inte MP3, klarar inte DivX, läser inte NTFS, läser inte FAT32, lyckas inte bläddra i Windowsnätverket. Allt detta måste därför konfigureras manuellt efteråt.

Hösten 2006: Suse 10.1

Installerat med KDE på en 9 GB partition på stationär dator. Nästan all fungerade direkt: t.ex. NTFS och MP3. Startalternativen för Grub ändras lätt från en kontrollpanel. Däremot spelas inte DivX utan måste installeras separat.

Automatisk uppdatering verkade till en början krångla, med meddelande om beroende-konflikt. Men det löstes enkelt genom att till en början endast välja en del av de tillgängliga uppdateringarna.

Installerat på Packard Bell laptop. Saknade drivrutin för grafikkortets widescreen 1280*800. Likaså saknades stöd för datorns strömsparkreksar, t.ex. för att stänga av datorn från Linux.

Fördelar:

  • MP3-spelare ingår som standard
  • Läser NTFS

Nackdel:

  • DivX-spelare saknas. Jag försökte installera VLC 0.85, men beroendekontrollen rapporterade att en rad andra komponenter även måste installeras. Krångligt! Detta borde ju hanteras automatiskt.

rev jul -12


Tillbaka