Under ca. två veckor i Juli reste jag och en kompis runt i Polen. Här är en liten bildkavalkad med kommentarer. Min resekompis, Anders Thorsell, har sin vana trogen gjort sevärda web-sidor om delar av denna resa.

Resan började i Gdansk dit jag kom med färja från Oxelösund. Gdansk är tillsammans med Krakow den ena av mina två favoritstäder i Polen. Gdansk är en gammal stad som nästa år firar sitt 1000 års jubileum. Gdansk är nästan ihopvuxen med två andra städer, Sopot och Gdynia, därför kallas den ibland också för trestaden. För mer information om Gdansk, kolla in dess hemsida.
Gdansk är en fin stad med många gamla byggnader. Huvudgatan i Gdansk heter Dluga. Där är det mycket människor och fullt med dragspelare och diverse försäljare av allt från konst och hantverk till t-shirts.
Nere vid vattnet kan man beställa gott öl till en rimlig peng, 3 Zloty (=7 Sek). De vanligaste ölsorterna är Lech, Zywiec och EB, där jag personligen föredrar Lech.
Vi gjorde en avstickare till Malbork som ligger några mil utanför Gdansk. Där finns ett av Polens största slott. Tyvärr blev besöket något av en besvikelse. För en polsktalande guide fick man betala 70 Zloty! Ville man ha en guide som pratade ett annat språk fick man betala mer. Så vi gick omkring utan guide istället, och då förstår man inte så mycket av det man ser.


Sedan for vi iväg till Poznan. Det ligger i västra Polen och har många industrier inom elektromekanik, kemi och livsmedel. Det utmärkta ölet Lech bryggs bl a här. Poznan har även en egen web-sida.
Något som är sevärt i Poznan är militärens begravningsplats. Den är faktiskt mer som en stor park än en begravningsplats. Där finns diverse monument och minnen från andra världskriget, och förstås också miltärgravar. Det finns gravar för förutom polska soldater även engelska, amerikanska och sovjetiska gravar.


Nästa anhalt var Klodzko i sydöstra Polen. Det är en väldigt gammal stad med viss bebyggelse kvar från medeltiden. Bl a finns där en stor fästning uppe på ett berg som har skyddat staden från invasion under århundradena. Staden hade också ett väldigt speciellt försvarssystem som bestod av tunnlar i marken framför fästningen. När fienden kom rullande med sina kanoner och de befann sig precis ovanför en tunnel så sprängde de helt enkelt den tunneln så att kanonerna föll ner i den.
Man kan konstater att det är väldigt vanligt med krucifix och andra religiösa symboler i Polen. Som t ex på bilden ovan så var huset rivningsfärdigt men nog hade det ett krucifix komplett med blommor. I Klodzko finns det en bro med diverse helgon- symboler, den påmminner lite om Karlsbron i Prag (fast mycket mindre förstås).

Kudowa-Zdroj med döskallarnas kapell

Det uddaste inslaget på resan var besöket till Kudowa-Zdroj där finns det ett kapell som är inrett med dödskallar och människoben! Det var sockenprästen som hade fått idén till detta efter att ha besökt Roms katakomber. För en mer utförlig redogörelse om detta kapell läs Anders Thorsells "dödskallesida".


Nästa anhalt var Krakow. Krakow är en stad i södra Polen som en gång i tiden var Polens huvudstad. Här finns också det kungliga slottet, Wawel. I Krakow finns ett antal universitet, och som andra universitetsstäder i Polen så anordnas här en studentffestival, student juvenalia, varje år på våren. Tyvärr kom vi för sent på året för studentfestivalen men den var i alla fall värd ett besök för två år sedan. Krakow har också en egen web-sida.
Krakow ligger vid floden Wista. Om man sitter vid stora torget, Rynek kan man ta sig en öl på en av de många uteserveringarna och se lustiga saker som t ex här tjejer som går på väldigt höga styltor.
Vi gick till en en judisk synagoga som vi tänkte besöka, men den verkade vara igenbommad så vi gick bara förbi. Men då kom en vaktmästare springande och vinkade in oss. Han visade oss runt i synagogan och visade bl a några tora-rullar som fanns bakom altaret. Sedan när vi skulle gå och tackade för oss så ställde han förstås fram tiggar-skålen. Så det var bara att ge några Zloty.
På Rynek-torget var det en skum fransk teater-grupp som hade en något underlig föreställning. Den började med att de bara gick omkring och såg helt nollställda ut. Sedan började de helt plötsligt skrika och gapskratta. Den slutade med att de kastade eld-facklor till varandra. På den andra bilden syns tre kronor som vi till vår stora förvåning såg ovanför en husport.
Polen är ibland kontrasternas land, vissa hus är nyrenoverade och vissa är det inte. Men det är roligt att se att renoveringar och nybyggnader har ökat de senaste åren. På den andra bilden är det ett konstverk som antagligen är inspirerat av den polska örnen.

Detta var allt för den här gången, jag har inte dokumenterat hela resan men i alla fall en stor del av den.

Text & Foto
Kent Ekholm

Copyright © 1996-