Haggis


För ungefär 4-6 pers.

Detta behövs:



Tillbehör:
Potatismos, rotmos, öl och massor av whisky!!!

Tips! Späd ut whiskyn med hälften vatten - det funkar bra som måltidsdryck!
Ta isåfall en som inte är alltför rökig!!!

 

Gör så här:

  1. Blötlägg magen i saltat vatten, helst över natten.
  2. Vänd magen ut och in och tvätta den noga.
  3. Skölj hjärta, lever och lungor väl.
  4. Täck levern med kallt vatten och koka i 1,5 timme.
  5. Efter 45 minuter tillsätts lungor och hjärta, väl rensade.
  6. Rosta havregrynen i ugnen tills de blir gyllene i färgen.
  7. ( När inälvorna är kokta: )
  8. Hacka halva levern grovt, hacka resten av levern mycket fint.
  9. Hacka hjärta och lungorna mycket fint.
  10. Blanda allt och tillsätt havregryn, njurtalg, lök, kryddorna, citronsaft och buljongen.
  11. För försiktigt in blandningen i magen, feta/mjuka sidan inåt.
  12. Sy ihop öppningen, men tänk på att lämna plats för havregrynen att svälla.
  13. Stick hål med en nål här och var så att ångan kan pysa ut.
  14. Lägg haggisen i kokande vatten, eventuellt på en tallrik.
  15. Låt sjuda långsamt i cirka 3 timmar. Vattnet skall täcka haggisen.
  16. Ikläd dig kilt och hyr in en säckpipeblåsare och ät!
  17. En bra dag kan vara den 25 Januari på Robert Burn's födelsedag!

Bli inte alltför förskräckt över ingredienserna i receptet! Livsmedelsverket säger att fårmage och de övriga inälvsmaten från får INTE är känlig människoföda! (skratt) MEN om du hittar en bra slaktare i ditt område och pratar vänligt med honom/henne och förklarar vad det är frågan om och i värsta fall intygar på heder och samvete att du skall ha det som hundmat så löser det sig!

Tycker du fortfarande att det verkar lite väl omständigt! Köp vanlig hederlig svensk PÖLSA och krydda upp den enligt ovan, eventuellt förstärk med lite av inälvsbitarna för att få en grövre konsistens!!!

KOM IHÅG! PROBLEM, ÄR TILL FÖR ATT LÖSAS!!!




Tillbaka till receptlistan
Kommantarer? Hur smakade det?